Πέφτουν οι υπογραφές για τον EastMed, νεύρα στην Αγκυρα!

Πέφτουν οι υπογραφές για τον EastMed, νεύρα στην Αγκυρα!02.01.2020Πρόσωπα

Με φόντο τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και με σκοπό την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στην ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην πρώτη έμπρακτη απάντηση στη συμφωνία της Αγκυρας με τη Λιβύη.
Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς και του Προέδρου

της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη υπογράφεται το απόγευμα στο Ζάππειο η διακυβερνητική συμφωνία των τριών κρατών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Το συγκεκριμένο έργο σχεδιάζεται να λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα της ευρύτερης περιοχής και, παρά το γεγονός ότι προσώρας δεν μπορεί πρακτικά να επιφέρει κάτι στην Αθήνα, θεωρείται ότι αποτελεί ένα από τα πιο ώριμα έργα για τη δημιουργία του ενεργειακού διαδρόμου που θα συνδέει τις νέες πηγές φυσικού αερίου της Ανατολής με τις αγορές της Δύσης. Το έργο βέβαια έχει πολλά προβλήματα και είναι αβέβαιο αν θα ολοκληρωθεί. Επομένως δεν προσφέρεται για... τρελούς πανηγυρισμούς. Ομως σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας και συμμαχιών είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας στην παρούσα φάση.

Από τη Ρώμη

Επιστολή στήριξης της συμφωνίας για τον αγωγό (παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα) απηύθυνε και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Στέφανο Πατουανέλι, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, την ώρα που η αντίδραση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν καταδεικνύει τον εκνευρισμό της απομονωμένης γειτονικής χώρας: «Το Ισραήλ, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτος άρχισαν να σχεδιάζουν τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη που θα βρεθεί στην ανατολική Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες. Οταν συμβαίνουν αυτά, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια» τόνισε, προαναγγέλλοντας εμμέσως κλιμάκωση της προκλητικότητας της Αγκυρας.

Τη διακυβερνητική συμφωνία θα υπογράψουν ο κ. Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργος Λακκοτρύπης, οι οποίοι, στο περιθώριο των σχετικών υπογραφών, θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση επιστεγάζοντας τη συνεργασία.
Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 12.00, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα υπογραφεί το προσύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas. Το ενδιαφέρον των δύο εταιριών αφορά την εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Οι συζητήσεις

Το θέμα του East Med συζητήθηκε όλους τους τελευταίους μήνες μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Ιδιαίτερα το ζήτημα συζητήθηκε στα τέλη Ιουλίου του στο Κάιρο, στο πλαίσιο του East Med Gas Forum, στις 7 Αυγούστου, στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, παρουσία των ΗΠΑ στην Αθήνα, αλλά και στη διμερή συνάντηση μεταξύ των Κωστή Χατζηδάκη και Yuval Steinitz στις 10 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν από αυτήν τη συνάντηση ο Τ. Ερντογάν είχε προβεί οι δηλώσεις με τις οποίες αμφισβητούσε το δικαίωμα των χωρών να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξαν συνεννοήσεις μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Νίκου Αναστασιάδη και τελικά αποφασίστηκε η σημερινή μέρα για την υπογραφή της συμφωνίας στην Αθήνα. Ο Κύπριος Πρόεδρος σε συνέντευξή του τονίζει ότι η συμφωνία δείχνει την ισχυρή πολιτική βούληση των εμπλεκόμενων κρατών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στέλνει το μήνυμα ότι δεν αποδέχονται τις έκνομες ενέργειες και τα τετελεσμένα που η Τουρκία επιδιώκει.

Σωστή κίνηση: Προσκλήθηκαν στην τελετή και οι προηγούμενοι υπουργοί Ενέργειας

Προς τιμήν της, η κυβέρνηση της Ν.Δ., και έπειτα από υπόδειξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν ακολούθησε την παλαιοκομματική πεπατημένη, διεύρυνε τον κατάλογο των επίσημων προσκεκλημένων στην τελετή υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επικοινώνησε με τους Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με τον Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής, και τους προσκάλεσε να παραστούν ως πρώην υπουργοί Ενέργειας που συνέβαλαν στην προώθηση του αγωγού.

«Aποτυπώνεται στο σχέδιο -κατ' εξαίρεσιν ίσως- η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Γι' αυτό και κάλεσα τους συναδέλφους, καθώς συνέβαλαν κι εκείνοι ώστε να γίνει πράξη. Με σοβαρότητα και εθνική ενότητα μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρή Ελλάδα» είπε.

Εργο μήκους 1.872 χλμ. και κόστους 5,2 δισ. ευρώ

Ο EastMed αποσκοπεί στην απευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της νοτιοανατολικής Μεσογείου με το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου, μέσω της Ελλάδας, και αναγνωρίζεται από το 2013 ως Εργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), βάσει κανονισμού της Ε.Ε.
Θα έχει μήκος 1.872 χλμ., εκ των οποίων 1.335 χλμ. περίπου θα αφορούν υποθαλάσσιο τμήμα και 537 χλμ. περίπου χερσαίο. Ο προϋπολογισμός του (για την αρχική δυναμικότητα) υπολογίζεται στα 5,2 δισ. ευρώ.
Στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας προβλέπεται η διασύνδεσή του με τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας «Ποσειδών», μήκους 210 χλμ. περίπου.

Η ανάληψη

Από το καλοκαίρι του 2014, την ανάπτυξη του αγωγού EastMed έχει αναλάβει και διεκπεραιώνει η ελληνική εταιρία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος - Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.», στην οποία συμμετέχουν ισοµερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.
Το έργο αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα: 165 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από τη λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο, 732 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη, 421 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο, 292 χλμ. περίπου για τη διάσχιση της Πελοποννήσου μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού Κόλπου, 17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού Κόλπου και 245 χλμ. για τη διάσχιση της δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα