Περίεργη συμμαχία για την εξαγορά του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ.

Περίεργη συμμαχία για την εξαγορά του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ.30.01.2019Οικονομία

Το πρωί είναι συνεταίροι και το βράδυ ανταγωνιστές!

Eχουν μάλιστα και «παράδοση» στη χρεοκοπία εταιριών διυλιστηρίων, και γι’ αυτόν τον λόγο κάποιοι ανησυχούν επειδή ενδιαφέρονται για τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), στον διαγωνισμό που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Η αμερικανική Carlyle, η οποία στις αρχές της δεκαετίας συνέβαλε στη χρεοκοπία

του μεγαλύτερου ανεξάρτητου ομίλου διυλιστηρίων της Ευρώπης, της ελβετικής Petroplus, συνεταιρίστηκε με την Glencore για το 50,1% των ΕΛ.ΠΕ.

Αντίπαλός τους στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ολλανδική Vitol, η οποία μαζί με την Carlyle ελέγχει την εταιρία διυλιστηρίων και πρατηρίων καυσίμων Varo Energy. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες φημολογείται πως ετοιμάζονται να πωλήσουν τη Varo Energy στην οικογένεια του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Cheng, που δραστηριοποιείται στα κοσμήματα και τα ακίνητα, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Στην αγορά αναρωτιούνται για τους λόγους για τους οποίους η Carlyle και η Vitol θέλουν να αγοράσουν ευρωπαϊκό διυλιστήριο (τα ΕΛ.ΠΕ.), τη στιγμή μάλιστα που προσπαθούν να πωλήσουν αυτά που ήδη έχουν. Μάλιστα, ενώ είναι συνεταίροι στη Varo, συμμετέχουν σε διαφορετικά σχήματα για τη διεκδίκηση των ΕΛ.ΠΕ. Στην αγορά ενέργειας υπενθυμίζουν τη χρεοκοπία της Petroplus για να τονίσουν πως η πώληση εταιριών διυλιστηρίων σε ομίλους οι οποίοι ασχολούνται με το χρηματιστηριακό παιχνίδι (trading) στον χώρο της ενέργειας μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη.

Η ιστορία της Petroplus είναι άκρως διδακτική, όπως λένε: είχε εξαγοραστεί το 2005 από τις επενδυτικές εταιρίες Carlyle και Riverstone Holdings. Eξι χρόνια αργότερα, εν μέσω φημολογίας για το trading με παράγωγα και άλλα επενδυτικά προϊόντα στον χώρο της ενέργειας και σειρά εξαγορών, η Petroplus χρεοκόπησε. Τα χρέη της άγγιζαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φώτης Κόλλιας

Keywords
Τυχαία Θέματα