Πεθαίνουν κάθε χρόνο 1.000 ασθενείς λόγω ελλείψεων στις ΜΕΘ

Πεθαίνουν κάθε χρόνο 1.000 ασθενείς λόγω ελλείψεων στις ΜΕΘ16.11.2018Υγεία

Δεν λειτουργεί το 35% των κλινών, ενώ το ποσοστό επιβίωσης φτάνει το 75%

Περίπου 1.000 ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή το 35% των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν λειτουργεί λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού.

Την ίδια ώρα, ο χρόνος αναμονής για την εισαγωγή του ασθενούς στην Εντατική φτάνει τις 24 ώρες για την Αθήνα και τις 2-3 ώρες για τη Θεσσαλονίκη,

με συνέπεια -κυρίως για τα νοσοκομεία της Αττικής- οι ασθενείς να στερούνται την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους στο εξειδικευμένο περιβάλλον ΜΕΘ.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από αυτούς καταλήγουν διασωληνωμένοι στους διαδρόμους ή επιβιώνουν με σημαντικές αναπηρίες για την υπόλοιπη ζωή τους.

Ο λόγος που καθημερινά στους διαδρόμους των νοσοκομείων πεθαίνουν άδικα τόσοι άνθρωποι είναι η δραματική έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας αντιστοιχούν 2,2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι Εντατικής, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη αντιστοιχούν 5-6 νοσηλευτές.
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι κλινικές Εντατικής στα στρατιωτικά νοσοκομεία και γεωγραφικά οι κλινικές στη Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό επιβίωσης των τυχερών ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ανέρχεται στο 75%!

Τα παραπάνω στοιχεία για τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού στις ΜΕΘ και τον πολύτιμο χρόνο που χάνεται στις λίστες αναμονής, που μπορεί να φτάσουν τα 40 άτομα την ημέρα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, φέρνει στο φως η μελέτη «ΕΠΙΓΝΩΣΗ» που παρουσιάστηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), στο πλαίσιο του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εντατικής Θεραπείας που άρχισε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται το Σάββατο στην Αθήνα.

Για το Μάτι

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη φονική πυρκαγιά τον περασμένο Ιούλιο στο Μάτι, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 99 άνθρωποι, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) Αναστασία Κοτανίδου, επεσήμανε: «Το πρώτο 24ωρο μετά τη φωτιά, την Τρίτη είχαμε καταφέρει και είχαμε 15 άδειες κλίνες για εγκαυματίες που χρειάζονταν Εντατική Θεραπεία.

Αυτό έγινε όμως με πρωτοβουλία της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας - που έπαιρνε τηλέφωνα από τις 6 το πρωί όλες τις Μονάδες και επικοινώνησε και με τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ-δεν έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης». Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτό δεν μπορεί να γίνεται εσαεί...

Ρίτα Μελά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πεθαίνουν, 1 000, ΜΕΘ,pethainoun, 1 000, meth