Πετυχαίνει το πείραμα της κολχικίνης κατά του κορονοϊού!

Το φάρμακο αντιμετωπίζει τις βαριές επιπλοκές σε καρδιά και πνεύμονες, όπως δείχνει η εν εξελίξει μελέτη σε 60 ασθενείς

Μ ια πρώτη και συνάμα εντυπωσιακή νίκη ενάντια στον φονικό ιό, ο οποίος στο διάβα του θερίζει ανθρώπινες ζωές, φαίνεται πως έχει καταφέρει να επιτύχει η κολχικίνη, το γνωστό αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το οποίο ήδη λαμβάνουν εδώ και 15 ημέρες Ελληνες ασθενείς. Μάλιστα, τα πρώτα αποτελέσματα από τη χορήγησή της δίνουν σημαντικές ελπίδες στην επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση των επιπλοκών που προκαλεί ο κορονοϊός

σε καρδιά και πνεύμονες.

«Από τη μελέτη που διεξάγουμε έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η κολχικίνη, που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας, δηλαδή της φλεγμονής του μυοκαρδίου, αντιμετωπίζει τις βαριές επιπλοκές που προκαλεί ο φονικός ιός. Αυτό που διαπιστώσαμε στους 60 από τους 120 Ελληνες ασθενείς με κορονοϊό στους οποίους χορηγούμε κολχικίνη είναι ότι οι δείκτες φλεγμονής CRP πέφτουν στατιστικά σημαντικά, όπως και τα ηωσινόφυλα και ο δείκτης τροπονίνη που υποδηλώνει βλάβη στο μυοκάρδιο. Αυτά τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι ένα πολύ σημαντικό φάρμακο για τους ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι κινδυνεύουν από καταστροφικές επιπλοκές, όπως είναι η κατάρρευση του μυοκαρδίου και του πνεύμονα» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια διπλή μελέτη στην οποία συμμετέχουν 120 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές, από τους οποίους οι 60 λαμβάνουν και κολχικίνη, εκτός από το κοκτέιλ φαρμάκων που τους χορηγείται, ενώ οι άλλοι 60 δεν τη λαμβάνουν. Ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης έχει την επίβλεψη της μελέτης, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο και μια ομάδα 100 ερευνητών, μεταξύ των οποίων και λοιμωξιολόγων, υπό την εποπτεία του καθηγητή Παναγιώτη Γαργαλιάνου.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάδη, οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η κολχικίνη είναι ένα πολύ φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο το οποίο συμβάλλει στην αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας.

«Πάνω σε αυτό το σκεπτικό γεννήθηκε η ιδέα να μελετήσουμε το συγκεκριμένο δοκιμασμένο φάρμακο στον κορονοϊό» εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει: «Η κολχικίνη δεν σκοτώνει τον κορονοϊό, αλλά καταπολεμά και μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί στην καρδιά και στους πνεύμονες του ασθενούς».

Όσον αφορά την προνοσοκομειακή φάση, ο κ. Στεφανάδης αναφέρθηκε στη μελέτη που διεξάγουν Καναδοί ερευνητές, οι οποίοι πραγματοποιούν ένα επιστημονικό πρωτόκολλο με κολχικίνη, την οποία χορηγούν προληπτικά σε 6.000 ασθενείς.

«Οι Καναδοί ψάχνουν να βρουν ένα φάρμακο που προλαμβάνει και μειώνει τη φλεγμονώδη διαδικασία που πυροδοτεί οι ιός, το οποίο πιθανότατα να δρα προληπτικά. Πιστεύω ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο οι επιστήμονες θα έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν την κολχικίνη προληπτικά, όπως τα αντιγριπικά φάρμακα, δηλαδή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά στις έρευνες» τόνισε.

Πηγή: Πετυχαίνει το πείραμα της κολχικίνης κατά του κορονοϊού! - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πετυχαίνει,petychainei