Πιο σκληρή η Ε.Ε. στο προσφυγικό

Πιο σκληρή η Ε.Ε. στο προσφυγικό 10.01.2018Πρόσωπα

Αρκετά μικρότερος είναι ο αριθμός των αιτούντων ασύλου που έχουν μετεγκατασταθεί, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος μετεγκατάστασης, από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για σχεδόν 22.000 ανθρώπους, σε σχέση με τον αρχικό στόχο της Ε.Ε. για 66.000 μετεγκαταστάσεις.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε πάντως πως «όταν συμφωνήθηκε ο παραπάνω

αριθμός, ο δρόμος των Βαλκανίων ήταν ανοιχτός», ενώ πρόσθεσε ότι «όταν έκλεισε ο δρόμος των Βαλκανίων αυτοί που έκαναν αίτηση για μετεγκατάσταση ήταν όσοι έμειναν στη χώρα και δικαιούνταν να ενταχθούν στο πρόγραμμα».

«Ο αριθμός των 66.000 είχε υπολογιστεί με βάση τις τότε ροές στην Ελλάδα, αλλά μετά τη Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας οι ροές μειώθηκαν κατά 97%» σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιάννης Χατζηγιάννης.

Η τύχη του προγράμματος μετεγκατάστασης στο μέλλον δεν είναι ακόμα γνωστή, ωστόσο από την πλευρά της Ελλάδας ασκείται πίεση ώστε στις μετεγκαταστάσεις να περιλαμβάνονται «εθνικότητες με χαμηλό προσφυγικό προφίλ και να ευεργετηθούν ασυνόδευτα παιδιά», όπως είπε ο κ. Μουζάλας.

«Ζητήσαμε επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση να χαμηλώσει το προσφυγικό προφίλ και να εφαρμόσει το πρόγραμμα και σε άλλες κατηγορίες προσφύγων, όπως οι Αφγανοί, που έχουν μεγάλο ποσοστό αναγνωρισιμότητας. Η επιτροπή δεν βοήθησε σε αυτό, μπορώ να καταλάβω το γιατί με βάση τις αντιδράσεις, αλλά θα επιμείνουμε» ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και συμπλήρωσε: «Επίσης, η Ελλάδα ζητάει να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτοι ανήλικοι όχι με βάση τη χώρα καταγωγής, αλλά με βάση το ότι είναι ανήλικοι. Και αυτό δεν εισακούστηκε, αλλά εμείς θα επιμείνουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα