Πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και σιτηρά βάζει η κυβέρνηση

Η σχετική τροπολογία προωθείται άμεσα προς κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή για να μπει ένα φρένο στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις

Την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊ-όν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά, αποφάσισε η κυβέρνηση, με τη σχετική τροπολογία να προωθείται άμεσα προς κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης

εξήγησε ότι πλέον, κατ’ ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτεμβρίου του 2021 θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους.

Μάλιστα, διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές, όπως τα νησιά, όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (π.χ. μεταφοράς) και γι’ αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων – εξόδων.

Πρόκειται για ένα θετικό μέτρο για να μπει ένα φρένο στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις, που, όμως, έρχεται πολύ αργά, καθώς εδώ και αρκετό καιρό ήδη παρατηρούνται στα καύσιμα και τα βασικά αγαθά. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλης Κιούσης, ο οποίος υποστήριξε ότι το περιθώριο κόστους δεν έχει αυξηθεί σήμερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Το πλαφόν κέρδους έχει να κάνει με το ποσοστό κέρδους που εμφανίζαμε τον Σεπτέμβριο του 2021, μήνας ο οποίος θα αποτελεί βάση για να μην εμφανίζουμε μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους σήμερα. Θα πρέπει να επισημάνω, ωστόσο, ότι εμείς, ως πρατηριούχοι, δεν δουλεύουμε με ποσοστιαίο ποσοστό κέρδους, αλλά με όρους κέρδους επί της τιμής που αγοράζουμε από το διυλιστήριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος δουλεύει με 0,05 ευρώ το λίτρο, κάποιος άλλος με 0,07 το λίτρο, άλλος με 0,03.

Επομένως, τον Σεπτέμβριο του 2021, που η απλή αμόλυβδη κόστιζε 1,5 ευρώ το λίτρο, το ποσοστό μας μπορεί να ήταν 0,07, άρα 4%, και σήμερα και πάλι με 0,07 ευρώ το λίτρο το ποσοστό είναι 2,5%. Πρακτικά, λοιπόν, δεν θα βρεθεί πρατηριούχος που να έχει μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021».

Σύμφωνα με τον κ. Κιούση, στην πράξη δεν θα μειωθεί η τιμή της βενζίνης, καθώς -όπως λέει- τα πρατήρια έχουν πλέον σημαντικά μειωμένα ποσοστά κέρδους σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Σχολιάζοντας την εξαγγελία ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης υπογράμμισε ότι θα είναι αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση του ζητήματος, εφόσον η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης φτάσει πιο κοντά στην πηγή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι, επί παραδείγματι, η αλευροβιομηχανία και τα διυλιστήρια.

«Η λέξη πλαφόν δεν είναι ιδιαίτερα αρεστή στο εμπόριο, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση είναι αναγκαίο κακό, καθότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Keywords
Τυχαία Θέματα