Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το 30% στις e-δαπάνες!

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το 30% στις e-δαπάνες!05.11.2019Οικονομία

Παγίδα φόρου για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα. Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ, που κάνει λόγο για πρόσθετο χαράτσι 22%

Μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θέσπιση ελάχιστου ποσοστού υποχρεωτικών δαπανών στο 30% του εισοδήματος, πληθαίνουν οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων. Χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης χωρίς παιδιά, αλλά και μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που έχουν μόνον εισοδήματα από

μισθώματα αντιδρούν για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς θα τους φέρει αντιμέτωπους το 2021 με «πέναλτι» φόρου 22%.

Χθες η ΠΟΜΙΔΑ ξεκαθάρισε με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι είναι πρακτικά αδύνατον για τους περισσότερους εκμισθωτές, ελλείψει διαθέσιμου εισοδήματος, να προβούν σε δαπάνες 30% του εισοδήματός τους και πως εάν τελικά ψηφιστεί η σχετική πρόβλεψη θα οδηγήσει σε «πραγματική καταλήστευση» των ιδιοκτητών ακινήτων με πρόσθετη φορολογία 22%!

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι από τη στατιστική επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ δαπάνησαν μέσω καρτών το 44% του εισοδήματός τους.

Όσοι είχαν εισόδημα από 10.000 έως 30.000 δαπάνησαν κατά μέσο όρο με ηλεκτρονικό χρήμα το 36% του εισοδήματός τους, ενώ οι μισθωτοί με ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δαπάνησαν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα το 18%.

Με δεδομένο ότι από το νέο έτος το ποσοστό των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%, ανεξαρτήτως δηλαδή από το ύψος του εισοδήματος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αυξήσουν αισθητά τις δαπάνες τους με πλαστικό χρήμα.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υπερφορολογηθούν (μεσώ της ποινής 22%) διατρέχουν οι έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι φορολογούνται όχι με βάση τα ποσά που δηλώνουν στην Εφορία, αλλά με βάση τα εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα που τους προσδιορίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το 30% των εξόδων δεν θα υπολογίζεται επί του χαμηλού πραγματικού εισοδήματός τους, αλλά επί του εξωπραγματικά υψηλού τεκμαρτού εισοδήματος. Το αποτέλεσμα θα είναι το ποσό που θα πρέπει τελικά να καλύψουν, με ηλεκτρονικές πληρωμές, να φθάνει έως και το 60% του πραγματικού εισοδήματός τους!

Για παράδειγμα, ένας χαμηλοσυνταξιούχος 68 ετών, που λαμβάνει κάθε μήνα την κατώτατη προνοιακή σύνταξη των 345 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ και, ως εκ τούτου, δηλώνει ετήσιο εισόδημα 4.140 ευρώ (345 ευρώ χ 12 μήνες), αλλά βαρύνεται με τεκμήρια συνολικού ύψους 8.000 ευρώ (ελάχιστο τεκμήριο για τη διαμονή του σε διαμέρισμα 60 τ.μ. και χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτου 1.300 κυβικών εκατοστών 15ετίας), θα πρέπει να πληρώσει με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking καταναλωτικές δαπάνες συνολικού ύψους ίσου με το 30% επί των 8.000 ευρώ που είναι το τεκμαρτό εισόδημα.

Δηλαδή, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει με ηλεκτρονικό τρόπο δαπάνες συνολικού ύψους 2.400 ευρώ (το 30% των 8.000 ευρώ), που αντιστοιχούν στο 58% του πενιχρού πραγματικού του εισοδήματος (στο 58% των 4.140 ευρώ)!

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να τεθεί ένα ανώτατο όριο απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών προκειμένου να μην τιμωρούνται με πρόσθετο φόρο φορολογούμενοι με... υψηλά εισοδήματα (πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλαφόν δαπανών θα προσδιοριστεί στα 20.000 ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα