Πλοίαρχος σχεδιάζει παραδοσιακές στολές

Πλοίαρχος σχεδιάζει παραδοσιακές στολές18.06.2018Πρόσωπα

Ο Γήσης Παπαγεωργίου, απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού, έχει ασχοληθεί με τη γελοιογραφία και αποφάσισε να καταπιαστεί με τις ελληνικές φορεσιές λόγω του... Κίσινγκερ!

Ηπλούσια και ανεκτίμητη ελληνική πολιτισμική παράδοση ήρθε αυτή την περίοδο στο προσκήνιο της δημοσιότητας, κεντρίζοντας για άλλη μία φορά το ενδιαφέρον των φιλότεχνων και ευαισθητοποιώντας την ελληνική κοινωνία για την εθνική Ιστορία μας. Το αντικείμενο του ενδιαφέροντός μας είναι οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, οι οποίες είχαν την τιμητική τους,

με αφορμή την έκθεση με τίτλο «Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές - Κεφαλόδεσμοι», πάνω σε σχέδια του Γήση Παπαγεωργίου. Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης. Συμμετέχοντας ενεργά στη μεγάλη πολιτιστική γιορτή Αθήνα 2018: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, η Ελληνοαμερικανική Ενωση επέλεξε να παρουσιάσει ένα μικρό μέρος της συλλογής της με σχέδια παραδοσιακών φορεσιών, επικεντρώνοντας σε εκείνα που απεικονίζουν τα ιδιαίτερης αισθητικής παραδοσιακά καλύμματα κεφαλής.

Κεφαλόδεσμοι

Οι κεφαλόδεσμοι από χρηστικά εξαρτήματα της γυναικείας αμφίεσης εξελίχθηκαν σε δηλωτικά καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, με παραλλαγές από τόπο σε τόπο και σε εξαρτήματα στολισμού. Η έκθεση, εκτός από την παρουσίαση περίτεχνων ζωγραφικών σχεδίων και αντιπροσωπευτικών παραδοσιακών κεφαλόδεσμων, αποτέλεσε και μια εμπεριστατωμένη λαογραφική καταγραφή και τεκμηρίωση. Οι κεφαλόδεσμοι έχουν σχεδιαστεί από τον Γήση Παπαγεωργίου με τις οδηγίες και υποδείξεις του λαογράφου και συλλέκτη Ανδρέα Παπαγεωργίου. Τα σχέδια βασίζονται είτε στα αυθεντικά κομμάτια της συλλογής του δευτέρου είτε σε μαρτυρίες αναγνωρισμένων λαογράφων / ερευνητών (Χατζημιχάλη, Ταρσούλη κ.ά.) ή σε άλλες έγκυρες εκδόσεις. Το κίνητρο για να αρχίσει αυτή τη σχεδιαστική καταγραφή δόθηκε στον κ. Παπαγεωργίου μέσα από τα γεγονότα της διεθνούς πολιτικής επικαιρότητας!

Η ΑΦΟΡΜΗ

«Αφορμή για να ξεκινήσω αυτό το έργο στάθηκαν οι ανεκδιήγητες δηλώσεις που είχε κάνει πριν από αρκετά χρόνια ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ. Είχε πει κάποια στιγμή το εξής: “Εάν θέλεις να διαλύσεις την Ελλάδα, χτύπησέ τους την παράδοση και τη γλώσσα”! Ενοχλήθηκα πάρα πολύ και αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσα ν' αντιδράσω σε αυτή την πρόκληση» τονίζει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» και συνεχίζει: «Το σκέφτηκα από εδώ, το σκέφτηκα από εκεί και αποφάσισα να ασχοληθώ και να δώσω μεγάλη βαρύτητα στην ελληνική φορεσιά. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο η οικογενειακή μου παράδοση, αλλά και η γοητεία που ασκούσε πάνω μου το θέμα της ελληνικής φορεσιάς από την περίοδο της παιδικής ηλικίας. Καθώς, λοιπόν, περνούσαν τα χρόνια, αναζητούσα συνεχώς τις κατάλληλες πηγές για τη σωστή συλλογή πληροφοριών. Ωσπου κάποια στιγμή γίνεται μια έκθεση στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, στην οποία παρουσιάστηκαν αυθεντικές φορεσιές της Ιωάννας Παπαντωνίου από τη συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και δίπλα σε αυτές εκτέθηκαν και δικά μου έργα, 40 σχέδια με φορεσιές». Η έκθεση στάθηκε η αφορμή ώστε να αρχίσει η συνεργασία του με τον Ανδρέα Παπαγεωργίου, από τους μεγάλους γνώστες και συλλέκτες των ελληνικών φορεσιών στην Ελλάδα.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Ωσπου έφτασε η στιγμή ανάθεσης από την Ελληνοαμερικανική Ενωση στον Γ. Παπαγεωργίου του σχεδιασμού μιας σειράς από παραδοσιακές φορεσιές με σκοπό να εκτεθούν. «Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σε αυτό το έργο και όταν ήδη είχα φτιάξει 180 σχέδια, τότε συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε πολύ λίγο υλικό στα χέρια μας. Πολλά σχέδια έγιναν χωρίς να υπάρχει το πρωτότυπο υλικό. Εχουμε απλώς την πληροφορία και προσπαθούμε να την προσαρμόσουμε. Στην πορεία, μάλιστα, βρήκαμε και πληροφορίες για φορεσιές που είτε χάθηκαν είτε είναι σήμερα δυσεύρετες. Και αυτές ανέρχονται σε ένα ποσοστό 40%! Ετσι, λοιπόν, προχωρήσαμε και καταλήξαμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη καταγραφή που έχει γίνει ποτέ έως σήμερα. Μέσα από αυτή τη δουλειά δίνουμε πληροφορία, κάνουμε καταγραφή και όχι ζωγραφική με θέμα τον κεφαλόδεσμο! Δεν παριστάνω ούτε τον ζωγράφο ούτε τον λαογράφο! Είχαμε το κέφι, την υπομονή και τις πληροφορίες για να σώσουμε τις χαμένες φορεσιές, αξιοποιώντας το υλικό του Ανδρέα Παπαγεωργίου» καταλήγει ο κ. Γήσης Παπαγεωργίου.

Σε 15 τόμους

Τα έργα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές - Κεφαλόδεσμοι» αποτελούν δείγμα από τα περίπου 1.400 σχέδια παραδοσιακών φορεσιών της συλλογής της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, στην οποία συγκαταλέγονται και περισσότερα από 300 σχέδια κεφαλόδεσμων. Αρκετά από αυτά τα σχέδια έχουν ήδη εκδοθεί σε επτά τόμους για τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, την Κύπρο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, με την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.



Η έρευνα συνεχίζεται, ώστε να καλύψει μελλοντικά και περιοχές που αντιπροσωπεύονται από περιορισμένο αριθμό σχεδίων (Επτάνησα, Αιγαίο, Πόντος, Μικρά Ασία, Σαρακατσάνοι). Το σύνολο του έργου θα περιληφθεί σε 15 τόμους, με τη φιλοδοξία να παρουσιάσουν την κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών από τον ελληνικό πολιτισμικό χώρο του 19ου αιώνα.

Η έρευνα και τα λευκώματα

Ο Γήσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και είναι απόστρατος πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού. Ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία σε συνεργασία με εφημερίδες και διάφορα αθηναϊκά περιοδικά. Συγκεντρώνοντας στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου, προχώρησε στην αρχική έκδοση «Οι ελληνικοί πέτρινοι φάροι» το 1996. Ολοκλήρωσε την έρευνα και τη σχεδίαση των στολών του Πολεμικού Ναυτικού από την εποχή του Καποδίστρια έως σήμερα και το 1998 κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Στολές του Πολεμικού Ναυτικού». Ακολούθησαν τα λευκώματα «Ελληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα» (1999) και «Ο μεγάλος θίασος» (2000). Από το 2000 ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και τη σχεδίαση της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας.

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Keywords
Τυχαία Θέματα