Ποινές-χάδι για το πάρτι στη ΓΕΝΟΠ

Ποινές-χάδι για το πάρτι στη ΓΕΝΟΠ01.06.2018Δικαστικά

Αθώοι οι 51 από τους συνολικά 58 κατηγορουμένους για τις «χρυσές» επιχορηγήσεις την τριετία 2008-2010

Με πολλές αθωώσεις, ποινές-χάδι και όλους τους καταδικασθέντες να φεύγουν ελεύθεροι από το δικαστήριο, έπεσε η αυλαία της υπόθεσης των «χρυσών» επιχορηγήσεων της ΔΕΗ προς το Σωματείο Εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ύστερα από πολύμηνη

διαδικασία, κήρυξε ομόφωνα αθώους, είτε για λόγους ουσίας είτε λόγω παραγραφής, 51 από τους συνολικά 58 κατηγορουμένους για το αποκαλούμενο «πάρτι» των επιχορηγήσεων την τριετία 2008-2010.

Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν ενόχους επτά πρώην συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Φωτόπουλος και Ρίζος Ρίζος, για το αδίκημα της απάτης, χωρίς την επιβαρυντική περίσταση του ν.1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ακόμη και ισόβια, καθώς αποφάνθηκαν ότι η περιουσία η οποία σπαταλήθηκε ήταν ιδιωτική και όχι δημόσια.

Παράλληλα, αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Το γεγονός αυτό τους έριξε στα… μαλακά, με τις ποινές τους να ξεκινούν από φυλάκιση τριών ετών και να φτάνουν έως τα πέντε έτη. Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε ότι η έφεση των κατηγορουμένων πρέπει να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν συνολικά 58 άτομα, ανάμεσά τους και άλλοτε στελέχη της ΔΕΗ, όπως οι πρώην πρόεδροι της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, Παναγιώτης Αθανασόπουλος και Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, οι οποίοι χθες αθωώθηκαν.

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι επίμαχες επιχορηγήσεις δόθηκαν παράνομα στον συνδικαλιστικό φορέα και στη συνέχεια σπαταλήθηκαν σε πολυτελή ταξίδια αναψυχής, δώρα, γεύματα, ακόμη και για πάρκινγκ μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών προσώπων τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ΔΕΗ χορήγησε και δάνειο στη ΓΕΝΟΠ, ύψους 500.000 ευρώ, χωρίς τις αναγκαίες εξασφαλίσεις, το οποίο δεν επεστράφη ποτέ.

Οι κατηγορίες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές της υπόθεσης, κατά περίπτωση, ήταν απιστία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, άμεση συνέργεια σε απιστία, ηθική αυτουργία σε απιστία και απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή του είχε ζητήσει την ενοχή των 56 από τους 58 κατηγορουμένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα