Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν στο μέτωπο της Συρίας!

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν στο μέτωπο της Συρίας!24.10.2019Πρόσωπα

Ρωσία, Τουρκία και Ασαντ αναδεικνύονται πρωταγωνιστές, με την Ουάσινγκτον και τους Κούρδους να μετρούν απώλειες

Όλοι δηλώνουν κερδισμένοι: Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν, Ασαντ. Οπως όμως συμβαίνει σε όλους τους πολέμους και σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Στην περίπτωση της βορειοανατολικής Συρίας, και

προδομένοι: οι Κούρδοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στις δηλώσεις του την επομένη της συμφωνίας Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι υπεραμύνθηκε της απόφασής του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και έδωσε πλήρη στήριξη στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση και προσωπικά στον Ερντογάν, αίροντας μάλιστα τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 

«Οι κυρώσεις αίρονται, εκτός αν συμβεί κάτι για το οποίο δεν θα είμαστε χαρούμενοι» είπε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι ένας μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών θα παραμείνει στην περιοχή, για να προστατεύσει τα αποθέματα πετρελαίου, τα οποία σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν εξασφαλίσει.

«Έχουμε προσφέρει μεγάλη υπηρεσία και έχουμε κάνει καλή δουλειά για όλους τους, και τώρα βγαίνουμε εκτός. Αφήστε κάποιον άλλο να πολεμήσει πάνω σε αυτή τη μακρά αιματοβαμμένη άμμο» συμπλήρωσε.

Κάποιοι Αμερικανοί αναλυτές σχολίασαν ότι ο Τραμπ παρέδωσε τη Μέση Ανατολή στον Πούτιν. Προφανώς και κάτι τέτοιο απέχει από την πραγματικότητα, όμως η συμφωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, μια συμφωνία 10 σημείων, αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.

Προβλέψεις

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη βορειοανατολική Συρία, από την οποία πρέπει να απομακρυνθούν οι Κούρδοι μαχητές με τον εξοπλισμό τους, σε βάθος 30 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα. Εντός των επόμενων ημερών Ρώσοι και Τούρκοι θα ξεκινήσουν περιπολίες σε μια λωρίδα 10 χλμ., ώστε να διατηρηθεί αυτή η «ζώνη ασφαλείας».

Η συμφωνία των δύο ηγετών μεταβάλλει τις ισορροπίες στην περιοχή και έρχεται σε συνέχεια της απόφασης Τραμπ πριν από δύο εβδομάδες να απομακρύνει τα τουρκικά στρατεύματα από εκεί. Τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία πολέμησαν πέντε χρόνια μαζί με τους Κούρδους και κατάφεραν να περιορίσουν την κυριαρχία του Ισλαμικού Κράτους, με κόστος πάντως χιλιάδες ζωές Κούρδων μαχητών. Μεγάλο μέρος αυτών των εδαφών θα παραδοθεί σε αντιπάλους των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Associated Press, οι μεγαλύτεροι νικητές μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή είναι η Τουρκία, η Ρωσία και η Δαμασκός. Αντιθέτως, ο μεγάλος χαμένος είναι οι ΗΠΑ. Η συμφωνία αφήνει στην Τουρκία τον έλεγχο ενός τμήματος στα σύνορα που κατέλαβε η γείτων με τη εισβολή της στη Συρία, ενώ το υπόλοιπο τμήμα των συνόρων θα επιβλέπουν ρωσικές, συριακές και τουρκικές δυνάμεις.

Εκχώρηση

Η Μόσχα έπεισε τη Δαμασκό να εκχωρήσει τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής στη βορειοανατολική Συρία. Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα φαίνεται ότι απέσπασε τις διαβεβαιώσεις της Αγκυρας ότι θα σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Με τη νέα συμφωνία εγκρίθηκε η επιστροφή των δυνάμεων του Ασαντ στα σύνορα, καθώς, μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις, θα αντικαταστήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Ασαντ έχει δεσμευτεί να επανενώσει όλη την επικράτεια υπό την κυριαρχία της Δαμασκού. Από την άλλη, οι πρώην σύμμαχοι της Αμερικής, οι Κούρδοι, φαίνεται ότι εγκαταλείπουν το όνειρο και τις προσπάθειες αυτονομίας τους, ωστόσο εξακολουθούν να κατέχουν μεγάλες περιοχές προς τον Νότο.

Τελεσίγραφο στους μαχητές των YPG για να αποχωρήσουν

Η Ρωσία προειδοποίησε τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι θα βρεθούν εν μέσω νέων συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις αν δεν συμμορφωθούν στη ρωσοτουρκική συμφωνία, που προβλέπει την αποχώρησή τους.

Η προειδοποίηση της Μόσχας έγινε λίγη ώρα προτού δυνάμεις ασφαλείας από τη Ρωσία και τη Συρία αρχίσουν να επιβλέπουν την απομάκρυνση των μαχητών των YPG και των όπλων τους τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας.

Ήδη αυτοκινητοπομπή της ρωσικής στρατονομίας έχει περάσει τον ποταμό Ευφράτη στη Συρία και βρίσκεται στο Κομπάνι. Μετά την εκπνοή της διορίας των έξι ημερών, τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις θα αρχίσουν να περιπολούν από κοινού.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι η κατάπαυση του πυρός τηρείται, ενώ οι κρατούμενοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται σε ασφαλή σημεία.

Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» αν οι δύο συμφωνίες με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, που προβλέπουν την αποχώρηση των Κούρδων, δεν τηρηθούν.

«Δεν τίθεται θέμα για εμάς καμίας αλλαγής όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν οι υποσχέσεις που διατυπώθηκαν στις συμφωνίες οι οποίες επιτεύχθηκαν με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία δεν τηρηθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Οργή

Οργισμένη λόγω της αμερικανικής αποχώρησης από τη βορειοανατολική Συρία εμφανίζεται η Γαλλία, που καταγγέλλει την απώλεια της «αξιοπιστίας» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη, μετά την εγκατάλειψη των Κούρδων ενώπιον της τουρκικής επίθεσης.

«Είμαστε μέσα στο ΝΑΤΟ. Επίσης, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέσα στο ΝΑΤΟ. Και ανακάλυψα από ένα tweet, όπως όλος ο κόσμος, ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να εγκαταλείψουν την περιοχή» είπε εκνευρισμένος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα