Ποιοι πήραν τα θεατρικά Οσκαρ

Ποιοι πήραν τα θεατρικά Οσκαρ14.11.2018Τέχνες

Θριάμβευσαν Κακλέας, Μιχαλακόπουλος και Ουζουνίδου στα βραβεία του «Αθηνοράματος»

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Το «Παιχνίδι της σφαγής» που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας θριάμβευσε στα δικά μας θεατρικά Οσκαρ, τα καθιερωμένα βραβεία κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα». Η παράσταση, που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Εθνικό Θέατρο,

απέσπασε συνολικά έξι βραβεία -μεταξύ αυτών και το καλύτερης σκηνοθεσίας και παράστασης- στην προχθεσινή τελετή που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ήταν η μεγάλη «νικήτρια» στις καρδιές των θεατών.

«Συμβαίνει σπάνια στην καλλιτεχνική μου πορεία να βραβεύεται κάτι που αγαπάω πολύ» δήλωσε ο Γιάννης Κακλέας μετά την απονομή του 1ου Βραβείου Σκηνοθεσίας. «Συνήθως ό,τι αγαπάω στον θεατρικό χώρο δεν πέρασε πολύ γερά στο κοινό, ίσως γιατί ήταν λίγο σκοτεινό, λίγο αλλιώτικο. Τα έργα που είναι κωμικά και που έχουν μεγάλη απήχηση “γράφανε” περισσότερο στον κόσμο. Σε αυτήν την περίπτωση είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος και ευχαριστώ το κοινό του “Αθηνοράματος”» συνέχισε ο σκηνοθέτης.

20 χρόνων

Παρουσιαστές της επετειακής βραδιάς ήταν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Ακης Σακελλαρίου και ο νεαρός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου, οι οποίοι στην τελετή έκαναν μια ανασκόπηση στα 20χρονα του θεσμού, παρουσιάζοντας τις καλύτερες στιγμές της διοργάνωσης μέσα από σχετικά βίντεο. Δεν έλειψε και ένα συγκινητικό αφιέρωμα στους βραβευμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

«Απόψε, μετά από 20 χρόνια, μόνο χαρά και ικανοποίηση μπορώ να αισθάνομαι για έναν θεσμό που πέτυχε να κινητοποιήσει περισσότερους από 100.000 θεατές για να παρακολουθήσουν έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό παραστάσεων, να εκπαιδευτούν πώς διαβάζεται μια παράσταση αλλά και να βραβεύουν κάθε χρόνο τους καλύτερους κατά την αποψή τους» είπε η ιδιοκτήτρια του «Αθηνοράματος και ιδρύτρια του θεατρικού θεσμού Αννυ Ηλιοπούλου.



Μάλιστας ένας εκ των δύο παρουσιαστών, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ήταν εκείνος που παρέλαβε και το δεύτερο βραβείο καλύτερης παράστασης για τον «Αρίστο» που σκηνοθέτησε και ανεβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Το τρίτο βραβείο στην αντίστοιχη κατηγορία μοιράστηκε εξ ημισείας στις παραστάσεις «Ηρωες» του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς και «Αγριόπαπια» του Δημήτρη Τάρλοου. Ο Δημήτρης Τάρλοου για το ίδιο έργο απέσπασε και το β΄ βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ το γ' βραβείο πήρε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης για τον «Φάρο», που συνεχίζει τη θριαμβευτική πορεία του και φέτος.

Ποιοι ήταν εκείνοι που έφυγαν από την αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τα πολυπόθητα αγαλματίδια για τις καλύτερες ερμηνείες τους; Το α΄ βραβείο ανδρικού ρόλου πήρε ο σπουδαίος Γιώργος Μιχαλακόπουλος για τον ρόλο του στην παράσταση «Το τίμημα». «Δεν είμαι σε πολύ ευχάριστη θέση. Γιατί έκλεισα τα 80 και τα πράγματα είναι περίεργα. Κοιτάω μπροστά. Δεν ξέρω πόσα πράγματα μπορώ να κάνω ακόμα. Ομως, σας υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω» είπε ο σπουδαίος ηθοποιός και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Με το β΄ βραβείο τιμήθηκε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος για τον «Φάρο», ενώ το τρίτο βραβείο πήγε στους τρεις πρωταγωνιστές της παράστασης «Ηρωες», δηλαδή στον Γιάννη Φέρτη, τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και τον Δημήτρη Πιατά, ο οποίος δεν έδωσε το «παρών» επειδή την ίδια ώρα παρουσίαζε το νέο βιβλίο του στο Public.
Το α' βραβείο γυναικείας ερμηνείας χάρισε το κοινό στην Ελένη Ουζουνίδου για τον «Αρίστο», το οποίο παρέλαβε η Τζένη Μπότση, αντ' αυτής, καθώς η ηθοποιός εκείνη την ώρα είχε παράσταση. Το β' βραβείο πήρε η Ρένη Πιττακή για το «Misery» και το τρίτο η Ιωάννα Παππά για την ερμηνεία της στον «Αμλετ».

Τα μεγάλα ρεκόρ

Από τον Δεκέμβριο του 1999 στο Θέατρο Χώρα, όπου έγινε η πρώτη τελετή της «Θεατρομανίας», όπως λεγόταν τότε η διοργάνωση, έως σήμερα, έχουν βραβευτεί 200 παραστάσεις και έχουν δοθεί περισσότερα από 500 βραβεία. Πρωταθλητής των Θεατρικών Βραβείων, έχοντας συνολικά 17 τιμητικές διακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια, είναι ο διευθυντής φωτισμού Λευτέρης Παυλόπουλος και ακολουθούν ο Μανώλης Παντελιδάκης (11 βραβεία σκηνογραφίας), η Ελένη Καραΐνδρου (εφτά φορές) και η Ελένη Μανωλοπούλου (έξι βραβεία ενδυματολογίας).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιοι, Οσκαρ,poioi, oskar