Ποιοι θέλουν να «κάψουν» τον Παυλόπουλο;

Ποιοι θέλουν να «κάψουν» τον Παυλόπουλο;17.06.2018Πρόσωπα

Οι επιθέσεις, με κυριότερη αυτή του Σαμαρά, έχουν στόχο να αποτρέψουν νέα υποψηφιότητά του, ώστε η Ν.Δ. να προτείνει το 2020 για Πρόεδρο Βενιζέλο ή Παπαδήμο

Από τον
Θοδωρή Λαπαναΐτη

Από την πρώτη ημέρα της εκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και παρά την ιδιαίτερα

διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία τον στήριξε στη Βουλή για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, δεν έλειψαν οι ψίθυροι αμφισβήτησης και υπονόμευσης του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους, κάποιοι εκ των οποίων μέσα από την παράταξη από όπου προέρχεται ο κ. Παυλόπουλος. Ωστόσο, η κίνηση της προηγούμενης Τετάρτης από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ξεπερνά όσα μέχρι σήμερα φανερά διαλαμβάνονταν στο προσκήνιο.

Η επίθεση, και μάλιστα για «ανιστόρητη σύμπλευση» με την παρούσα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, συν το γεγονός της σημειολογίας ότι ένας πρώην πρωθυπουργός ανοίγει μέτωπο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν τις κατά καιρούς δημοσιογραφικές πληροφορίες για παρασκηνιακές διεργασίες, που θέλουν να πιέσουν τη Ν.Δ. να μην προτείνει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020.

Μάλιστα, το θέμα πήρε και εσωκομματικές -σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ.- διαστάσεις, καθώς τις επιθέσεις Σαμαρά συνέχισε δημοσίως ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος συνέδεσε την πρόταση μομφής της Ν.Δ. με αφορμή το Σκοπιανό και με τη στάση του Προκόπη Παυλόπουλου, λέγοντας από το βήμα της Βουλής «εδώ θα κριθούν όλοι οι πολιτικοί και πολιτειακοί θεσμοί», ενώ παράλληλα, σε άλλες δημόσιες τοποθετήσεις του, εξέφρασε τη συμφωνία του, επαυξάνοντας στην επίθεση Σαμαρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτές οι επιθέσεις στην πραγματικότητα έρχονται σε συνέχεια μιας δημόσιας συζήτησης που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες, συγκεκριμένα τον Απρίλιο, όπου και πάλι με αφορμή την παρέμβαση Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισε «απαραίτητο εταίρο» της Ν.Δ. το Κίνημα Αλλαγής, πυροδοτήθηκαν σενάρια που ήθελαν υπόγειες διεργασίες ενός τμήματος της Ν.Δ. με τον χώρο της Κεντροαριστεράς σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες για υποψηφιότητα Βενιζέλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020. Μάλιστα, με τον τρόπο του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε αυτά τα σενάρια, εκφράζοντας θετική γνώμη για τις πολιτικές ικανότητες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου των διαδοχικών κυβερνήσεων από το 2011 έως και το 2014 (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά).

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το όνομα του κ. Βενιζέλου που έχει ακουστεί για τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά στο κάδρο όσων αγωνιούν για την αντικατάσταση Παυλόπουλου έχει πέσει και το όνομα του πρώην δοτού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Αν και όλα αυτά φαντάζουν μακρινά έως το 2020, εντούτοις υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση σε αυτές τις διεργασίες που δείχνει ότι στο παρασκήνιο σοβεί μια πολύ σοβαρή και οξυμένη διαπάλη ανάμεσα σε συγκεκριμένες ελίτ για την κατάληψη συγκεκριμένων κέντρων εξουσίας.

Το γεγονός αυτό διαπερνάει το πολιτικό σύστημα και σίγουρα προκαλεί σοβαρές παρενέργειες και στο εσωτερικό της Ν.Δ., κορυφαίο στέλεχος της οποίας υπήρξε ο κ. Παυλόπουλος προτού μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Την Παρασκευή η ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από τη Ν.Δ., Κατερίνα Παπακώστα προχώρησε σε μια εκτίμηση-καταγγελία, σχολιάζοντας την επίθεση Σαμαρά στον Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς υποστήριξε ότι «συνδέεται με σχέδιο που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν στη Ν.Δ.».

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι είναι αρκετά δύσκολες οι σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Προκόπη Παυλόπουλου. Αλλωστε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν ο μοναδικός «γαλάζιος» βουλευτής που είχε αρνηθεί να στηρίξει την εκλογή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ και η τελευταία κίνησή του να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και να ζητήσει παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου στον πρωθυπουργό για να μπλοκάρει την υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ δείχνει μια σαφή πρόθεση από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη να εμπλέξει στο κάδρο των πολιτικών εξελίξεων και των ευθυνών γι’ αυτές τις εξελίξεις τον κ. Παυλόπουλο.

Στους βουλευτές της Ν.Δ. υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς γεγονός είναι ότι τις τελευταίες ημέρες στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκφραζόταν μια δυσφορία για τον κ. Παυλόπουλο σε ό,τι αφορά την υποδοχή του κ. Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο για το Σκοπιανό. Μάλιστα, αυτή η δυσφορία δεν αφορούσε μόνο σαμαρικούς ή μητσοτακικούς βουλευτές, αλλά άγγιζε ακόμη και καραμανλικούς.

Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι προκάλεσε εν μέρει σοκ η ηχηρή και επιθετική παρέμβαση Σαμαρά κατά Παυλόπουλου. Αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός υπέπεσε σε «ατόπημα», καθώς -όπως υποστηρίζουν- δεν μπορεί να γίνονται δημοσίως τέτοιες τοποθετήσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και μυστικός δείπνος;

Σχέδιο πρόκλησης πολιτειακής κρίσης φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο και αναμένεται να εκδηλωθεί επισήμως σήμερα στη Βουλή, κατά την τρίτη μέρα συζήτησης της πρότασης μομφής της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες, που πάντως δεν έχουν διασταυρωθεί, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αδωνις Γεωργιάδης σε δείπνο που είχαν, αποφάσισαν την υποβολή αιτήματος παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προκειμένου να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις και να μπλοκαριστεί η μετάβαση Τσίπρα στις Πρέσπες. Σημειώνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του τις προηγούμενες μέρες είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του Προκόπη Παυλόπουλου κατηγορώντας τον για «ανιστόρητη σύμπλευση» με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητούσε την παρέμβασή του προς τον Αλέξη Τσίπρα για να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής προτού υπογράψει τη συμφωνία με τον Ζάεφ. Ετσι εξηγείται και η δήλωση Βορίδη που είπε την Πέμπτη στη Βουλή ότι «εδώ θα κριθούν πολιτικοί και πολιτειακοί θεσμοί».
Μέρος του σχεδίου είναι και οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στον Κώστα Καραμανλή να τοποθετηθεί με δήλωσή του κατά της συμφωνίας Αθήνας - Σκοπίων.

Στόχος και ο Κώστας Καραμανλής

Πάντως, είναι ενδιαφέρουσες οι αποκαλύψεις στις οποίες προέβη η «ΕΣΤΙΑ» την προηγούμενη Πέμπτη, που δείχνουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτός του ότι υπήρξε ο εμπνευστής της στρατηγικής για την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων στη διαπραγμάτευση, ταυτόχρονα έπαιξε παρασκηνιακά καταλυτικό ρόλο να μη γίνουν υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως το βέτο για το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση, από τις μέχρι τώρα κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα γίνεται προσπάθεια να χρεωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και κατ’ επέκταση και ένα τμήμα της Ν.Δ., αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα στο Σκοπιανό και να καταστούν συνυπεύθυνοι με την κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου.

Μάλιστα, κάποιοι βλέπουν πίσω απ’ αυτό ότι πραγματικός στόχος των επιθέσεων από τους εμπνευστές αυτού του «σχεδίου» είναι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δέχεται πιέσεις να τοποθετηθεί δημοσίως για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, και μάλιστα αυτές οι πιέσεις χρονικά συμπίπτουν και με την πρόταση μομφής που κατέθεσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ., την οποία βεβαίως συνυπέγραψαν και οι τρεις πρώην πρόεδροί της, Καραμανλής, Σαμαράς και Μεϊμαράκης.
Το βέβαιο είναι ότι το Σκοπιανό φαίνεται να γίνεται καταλύτης εξελίξεων και αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων και αυτό δεν αφήνει αλώβητα τα κέντρα εξουσίας ούτε και τον πρώτο τη τάξει θεσμό του πολιτεύματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...

Keywords
Τυχαία Θέματα