Πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένη η κυβέρνηση από το σκάνδαλο Μαραβέγια

Έστησε με 5.000 ευρώ μπίζνες… 4.200.000 €

Σοβαρά πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την ηχηρή αποκάλυψη για τον «γαλάζιο» βουλευτή Κώστα Μαραβέγια, που παραλίγο να πάρει 4.200.000 ευρώ (!) από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Η αποκάλυψη, την οποία επιβεβαίωσε επί της ουσίας και ο ίδιος ο βουλευτής, αν και έκανε λόγο για συκοφαντίες, ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα τον Παύλο Πολάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως

η Κουμουνδούρου, ο βουλευτής της Ν.Δ. υπέβαλε το 2021 φάκελο στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο υπό ίδρυση εταιρία για επένδυση 11.000.000 ευρώ στον Βόλο. Η εταιρία θα αφορούσε την ίδρυση κέντρου αποκατάστασης. Μόλις εγκρίθηκε η εν λόγω επένδυση, στις αρχές του έτους, συστήθηκε στο όνομα της συζύγου του Κώστα Μαραβέγια μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) με κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ! Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης ανερχόταν σε 4.200.000 ευρώ. Ωστόσο, η εταιρία δεν έλαβε την ομολογουμένως υπέρογκη χρηματοδότηση, καθώς δεν μπορούσε να καλύψει τις κατά τον νόμο απαιτούμενες δαπάνες.

Το πρώτο και βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι πώς ακριβώς κατάφερε η εταιρία να εγκριθεί για ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο, εφόσον δεν είχε παρά ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο. Το ερώτημα βεβαίως απευθύνεται πρωτίστως στον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, ωστόσο ο άλλοτε λαλίστατος υπουργός έχει μείνει άλαλος και δεν έχει πει ούτε μισή λέξη για τη σκανδαλώδη υπόθεση… Πάντως, τόσο ο ίδιος ο υπουργός όσο και συνολικώς η Ν.Δ. την τελευταία τριετία μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις και όνειρα για τον Αναπτυξιακό Νόμο, παρουσιάζοντάς τον ως το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις στη χώρα.

Άραγε, με «επενδύσεις» όπως αυτή του Κώστα Μαραβέγια ονειρεύεται η Ν.Δ. πως θα έρθουν πάλι η ανάπτυξη και η ευημερία στη χώρα; Μετά την ανάδειξη της υπόθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Μαγνησίας προχώρησε σε οργισμένη δήλωση, απειλώντας με μηνύσεις, επιβεβαιώνοντας ωστόσο μέχρι κεραίας πως η εταιρία της συζύγου του, με κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ, κατέθεσε αίτηση στον Αναπτυξιακό Νόμο για δύο επενδυτικά έργα συνολικού ύψους 4.200.000 ευρώ και πως, αν και η χρηματοδότηση αρχικώς εγκρίθηκε, τελικώς τα χρήματα δεν εκταμιεύθηκαν, καθώς δεν μπορούσε να διατεθεί τριπλάσιο ποσό, όπως προβλέπει ο νόμος.

Στη δήλωση-απάντησή του ο βουλευτής προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη και μιλά για ψεύδη και συκοφαντίες, εξηγώντας πως ναι μεν εξασφαλίστηκαν οι εγκρίσεις του Αναπτυξιακού, αλλά δεν έγινε χρήση των επιχορηγήσεων, όπως είχε αρχικώς ειπωθεί. Την ίδια ώρα ο Κ. Μαραβέγιας απαντά και για το «πόθεν έσχες» του, καθώς ο Πολάκης είχε επισημάνει νωρίτερα με την επίμαχη ανάρτησή του πως εμφανίζει από κοινού με τη σύζυγό του τραπεζικές καταθέσεις 37.000 ευρώ και οφειλές προς τις τράπεζες ύψους 292.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, τα δάνεια έχουν ληφθεί για το σπίτι, το ιατρείο και το πολιτικό του γραφείο, και η λήψη τους δικαιολογείται από τα εισοδήματά του. «Δεν έτυχα προνομιακής μεταχείρισης εκ μέρους των τραπεζών και εξυπηρετώ με συνέπεια τις δανειακές υποχρεώσεις μου. Δεν πρόκειται για “κόκκινα” δάνεια, δηλαδή» αναφέρει. Παρά τις εξηγήσεις, η Κουμουνδούρου σε καμία περίπτωση δεν πείστηκε, αναφέροντας σε ανακοίνωση πως περιμένει τρεις απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, δεδομένου και ότι στο «πόθεν έσχες» του ο βουλευτής της Ν.Δ. δηλώνει καταθέσεις λίγων χιλιάδων ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται αν υπάρχει τράπεζα που ενέκρινε δάνειο -και τι ύψους- στον κ. Μαραβέγια για το επενδυτικό του project, αν συμφωνεί ο πρωθυπουργός με την πρακτική υπουργός του να εγκρίνει χρηματοδότηση 4.200.000 ευρώ για βουλευτή του, καθώς και αν ο πρωθυπουργός θα διαγράψει τον υπουργό και τον βουλευτή του. Νωρίτερα ο Παύλος Πολάκης στην ανάρτησή του είχε καταγγείλει πως εγείρεται και πολιτικό και τραπεζικό, αλλά και νομικό ζήτημα, καθώς, όπως αναφέρει, βάσει του άρθρου 57 του Συντάγματος οι βουλευτές απαγορεύεται (με ποινή έκπτωσης από το αξίωμα) να μετέχουν σε εταιρίες οι οποίες συνάπτουν με το Δημόσιο συμβάσεις επενδυτικού ή αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα