Πόρτα εξόδου για 9.000 συμβασιούχους

Πόρτα εξόδου για 9.000 συμβασιούχους03.09.2019ΝΔ

Θεοδωρικάκος: Υπεράριθμους μας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσελήφθησαν κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2019

Την πόρτα της εξόδου δείχνει σε 9.000 συμβασιούχους ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος. Πρόκειται για εργαζομένους οι οποίοι προσελήφθησαν τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

και απασχολούνται στην καθαριότητα, στη σίτιση, στη φύλαξη και σε κάθε είδους έκτακτες ανάγκες. 

Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου θα γίνει σταδιακά με τη λήξη των συμβάσεων. Οι συμβάσεις απασχόλησης είναι από 3 έως 18 μήνες και οι προσλήψεις είχαν προγραμματιστεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς του Δημοσίου και των δήμων το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι τους πρώτους μήνες του 2019 οι συμβασιούχοι ανήλθαν συνολικά σε 57.000, έναντι των 48.000 που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί η αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου, κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2019 η κατηγορία του έκτακτου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ξεπερνούσε τον Ιούνιο τα 57.000 άτομα.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί, είναι αποφασισμένη και είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών να το νομοθετήσει αυτό, να το φέρει στη Βουλή για νομοθέτηση» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

«Θα υπάρξει κεντρικός προγραμματισμός όχι μόνο των τακτικών προσλήψεων, όπου έχουμε ζητήσει ήδη απ’ όλα τα υπουργεία και όλους τους δημόσιους φορείς τον προγραμματισμό, ποιες είναι οι ανάγκες τους ώστε μαζί με το υπουργείο Οικονομικών να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν και τι θα προγραμματίσουμε να κάνουμε, με βάση τις οδηγίες του πρωθυπουργού.

Το ίδιο ακριβώς πράγμα θα γίνεται και με το έκτακτο προσωπικό» συμπλήρωσε. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι το όριο των προσλήψεων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2016 ,δηλαδή τις 47.584.

Ας σημειωθεί ότι, στην τελευταία έκθεσή της, η Επιτροπή Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν επισημαίνει την ανάγκη μείωσης της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων ορισμένου χρόνου κατά 1.550 εντός του 2019.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, στις θέσεις των συμβασιούχων που θα αποχωρήσουν σταδιακά δεν πρόκειται να προσληφθούν άλλοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί οι εργαζόμενοι, που προσλαμβάνονται κατά τη θητεία μιας κυβέρνησης, να τελούν υπό καθεστώς επαπειλούμενης απόλυσης όταν αυτή η κυβέρνηση αλλάξει» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝ.ΑΛ., σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου  περί υπεράριθμων συμβασιούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα