Πώς η κυβέρνηση άναψε πράσινο στους ψευτομουφτήδες

Πώς η κυβέρνηση άναψε πράσινο στους ψευτομουφτήδες05.08.2018Παρασκήνιο

Ανάστατοι οι Θρακιώτες για τη συνταξιοδότηση των δύο νόμιμων μουφτήδων, γεγονός που αφήνει ελεύθερο το πεδίο στο καθεστώς του Ερντογάν να δράσει ανενόχλητο στην περιοχήv. Η προεργασία που έγινε από Τσίπρα - Γαβρόγλου

Από τη
Φανή Χαρίση

Αναστάτωση επικρατεί στη Θράκη εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να συνταξιοδοτήσει τους δύο νόμιμους μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι είναι κάθετα αντίθετοι

στην κίνηση αυτή, που η κυβέρνηση περνά με προσθήκη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, και θεωρούν ότι αφήνει ελεύθερο το πεδίο για να δράσει ανενόχλητο το καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην περιοχή.

Μάλιστα, πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι δημιουργείται καθεστώς αυτονομίας, δεδομένου ότι στην περιοχή δρουν και οι ψευτομουφτήδες, οι οποίοι πλέον θα βρουν ελεύθερο πεδίο.

Ο Μέτσο Τζεμαλή, 81 ετών, είναι ο μουφτής στην Κομοτηνή και ο Μεχμέτ Σινίκογλου, 78 ετών, είναι ο μουφτής στην Ξάνθη. Οι δύο νόμιμοι μουφτήδες, που διορίστηκαν από το ελληνικό κράτος και συγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (και πληρώνονται ως τμηματάρχες του υπουργείου), εκτός από θρησκευτικοί ηγέτες θεωρούνται και ιεροδίκες, καθώς αποφασίζουν για οικογενειακά και κληρονομικά θέματα. Ετσι απλά η κυβέρνηση αποφάσισε ότι, αφού είναι και δικαστές, θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν όπως και οι Ελληνες δικαστές στα 67 τους έτη! Οι δύο μουφτήδες αποτελούν όμως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, τυγχάνουν απεριόριστης εκτίμησης και από τους χριστιανούς κατοίκους των περιοχών, έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνή φόρα και, κυρίως, υπήρξαν ανάχωμα στα... σκοτεινά «θέλω» του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, αδιαφορώντας οι ίδιοι για το όποιο προσωπικό κόστος, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τους ψευτομουφτήδες που δρουν στην περιοχή Ιμπράμ Σερήφ (Κομοτηνή) και Αχμέτ Μέτε (Ξάνθη). Μάλιστα, το 2011 είχε ανακοινωθεί η παραμονή των δύο νόμιμων μουφτήδων για άλλα 11 χρόνια, δηλαδή έως το 2022.

«Και ο Σινίκογλου στην Ξάνθη έχει κάνει πάρα πολλά και τον εκτιμά ο κόσμος, αλλά και ο Τζεμαλή στην Κομοτηνή είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, που μάλιστα έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Ισλαμική Διάσκεψη. Αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση είναι μεγάλο λάθος σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία τα πράγματα στην περιοχή μας είναι πολύ καλά, επικρατεί ηρεμία και θα τα γκρεμίσουν όλα» είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο καθηγητής, επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης Πολιτών «Σπάρτακος» και υπεύθυνος του «Αντιφωνητή» Κώστας Καραΐσκος.

Η συνταξιοδότηση των δύο μουφτήδων θα προκαλέσει ντόμινο περίεργων εξελίξεων τόσο για τους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής όσο και για το ελληνικό κράτος, καθώς οι ψευτομουφτήδες θα έχουν όλο το πεδίο ελεύθερο, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να βρει αντικαταστάτες για τους Τζεμαλή και Σινίκογλου. Επιπλέον, παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τους τοπικούς διαχειριστές των ακινήτων (Διαχειριστικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας), οι οποίοι δρούσαν υπό τις εντολές των Τζεμαλή και Σινίκογλου.

Τα... σημάδια ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να στείλει στη σύνταξη τους δύο νόμιμους μουφτήδες είχαν έρθει στη συνάντηση Γαβρόγλου - Τσαβούσογλου, απουσία μάλιστα εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, με τον υπουργό Νίκο Κοτζιά να διαψεύδει ότι γνώριζε τη συνάντηση, αλλά και στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, με τον «σουλτάνο» να αφήνει να διαρρεύσει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός τού υποσχέθηκε τους μουφτήδες.

Το μοντέλο

Η ιστορία της ύπαρξης των μουφτήδων στη Θράκη μετρά πολλά χρόνια και δομήθηκε πάνω στο μοντέλο που έφτιαξαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ, κατά το οποίο, με την ανοχή του ελληνικού κράτους, οι μουφτήδες υπήρξαν και δικαστές, αρκεί οι αποφάσεις τους να ήταν σύμφωνες με τους νόμους του ελληνικού κράτους. Ετσι, αυτό το ανοιχτό μοντέλο ύπαρξης και συμβίωσης «περπάτησε» για πολλά χρόνια, αποτρέποντας εθνικιστές αλλά και τρομοκράτες, όπως το ISIS.

H Τουρκία, και προσωπικά ο Ερντογάν, επιθυμεί διακαώς οι μουφτήδες στη Θράκη να εκλέγονται, εφαρμόζοντας έτσι το μοντέλο της Κύπρου, παρότι παντού, ακόμα και στην Τουρκία, οι μουφτήδες διορίζονται. Είναι απορίας άξιον πώς και κυρίως γιατί τώρα η κυβέρνηση επιλέγει να συνταξιοδοτήσει τους δύο μουφτήδες, ανοίγοντας ακόμα μία πληγή, την ώρα που η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νωπή, και μάλιστα χωρίς να έχει ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κάποιοι εικάζουν ότι η κυβέρνηση έδωσε το θέμα των μουφτήδων λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα από τον Ερντογάν την εύκολη αλίευση ψήφων από μια σημαντική «δεξαμενή» ψηφοφόρων.

Εχει αξία όμως να παραθέσουμε ένα σημείο από πρόσφατο άρθρο του κ. Καραΐσκου: «Οποιοι βαυκαλίζονται ότι θα μεταβάλουν τη διαδικασία ανάδειξης σε μουφτείες και βακούφια, έτσι ώστε να συνεχίσουν να έχουν κάποιον έλεγχο, είτε απατούν είτε απατώνται. Αντιθέτως, θα περίμενε κανείς να υπογραφεί το επί χρόνια αναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα για το οργανόγραμμα των μουφτειών που θα τις καταστήσει κανονικές υπηρεσίες και θα θεραπεύσει πολύχρονες κακοδαιμονίες. Ομως για ακόμη μια φορά, μετά το μακεδονικό άγος, η κυβέρνηση θυμίζει τις χειρότερες μέρες του εθνικού βίου και η σιωπή της αντιπολίτευσης καθιστά το τοπίο έτι ζοφερότερο».

Keywords
Τυχαία Θέματα