Πώς «μαγειρεύει» τα στοιχεία η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Οι στατιστικές αλχημείες εμφανίζουν τον πληθωρισμό στο 4,8%, όταν μόνο η αύξηση στο φυσικό αέριο είναι 200%!
Πλασματικός φαίνεται πως είναι ο πληθωρισμός της τάξης του 4,8% που εμφανίζει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον Νοέμβριο, μέσα από στατιστικές αλχημείες, όταν την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών νιώθει ότι ο πραγματικός πληθωρισμός καλπάζει με υπερτριπλάσια νούμερα, μετά τις εξωφρενικές αυξήσεις σε μια σειρά από βασικά είδη κατανάλωσης, και όλα αυτά ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου.
Από τονΝίκο Τσακανίκα
Δεν είναι η πρώτη φορά που η
Άλλωστε αυτού του είδους οι στατιστικές και άλλες αλχημείες κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του τόπου προκειμένου να δρομολογηθούν πολιτικές πάντα σε βάρος του πολίτη. Ανεξίτηλη μένει στη μνήμη μας η περίφημη πια φράση 0+0=14 του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν το 1993 προσπάθησε να εξηγήσει τα… ανεξήγητα στους εργαζομένους, πώς, αν το πρώτο εξάμηνο πάρουν 0% αύξηση και το δεύτερο εξάμηνο πάλι 0%, στο τέλος θα βγουν κερδισμένοι κατά 14%.
Έτσι, λοιπόν, το ερώτημα που πλανάται κάθε φορά όταν ανακοινώνεται ο πληθωρισμός ή αλλιώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι κατά πόσο αυτός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο λόγος είναι πως κάθε φορά που η τιμή του πληθωρισμού ανεβαίνει, η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αντιλαμβάνεται και νιώθει διαφορετικά τα στοιχεία αυτά ως πλασματικά και όχι πραγματικά σε σχέση με την τσέπη της. Στην τελευταία ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον μήνα Νοέμβριο ο πληθωρισμός έφτασε το 4,8%, όταν την ίδια στιγμή η έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο, στην ενέργεια, σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, το λάδι, τα οπωροκηπευτικά κ.ά., ξεκινά από 20% έως 30% και φτάνει σχεδόν το 200% (!) σε λογαριασμούς φυσικού αερίου.
Γιατί συμβαίνει αυτό;Ο μεθοδολογικός τρόπος που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό του πληθωρισμού πάσχει δομικά, τουλάχιστον σε δύο σημεία. Το πρώτο: Στη διαδικασία που ακολουθείται ενσωματώνονται όλες οι καταναλώσεις των προϊόντων χωρίς καμία διάκριση για την αγοραστική ικανότητα του καθενός. Δηλαδή είτε είναι κανείς πλούσιος είτε είναι φτωχός εξισώνεται η κατανάλωση με τον ίδιο τρόπο προκειμένου να βγει το αποτέλεσμα του πληθωρισμού. Γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι αυτός ο «μέσος όρος» δεν αποτυπώνει σε καμία περίπτωση την καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών της χώρας.
Το δεύτερο αφορά τη στέγαση. Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια ακατανόητη και κραυγαλέα… αστοχία. Για να γίνει αντιληπτό, το έξοδο της στέγασης, με την αναγωγή σε ευρώ (στον πίνακα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναφέρεται η κατηγορία Σταθμίσεις επί της χιλίοις), έχει ως εξής:
Στα 1.000 ευρώ που ξοδεύει μια οικογένεια, τα 142,22 ευρώ αντιστοιχούν στο ενοίκιο! Αυτό το ποσό, όπως εμφανίζεται από την εν λόγω στατιστική προσέγγιση, είναι φανερό πως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί στην πραγματική ζωή το ενοίκιο που πληρώνει μια οικογένεια αντιστοιχεί στο 1/3 με 1/4 του μηνιαίου οικογενειακού προϋπολογισμού, καθώς επί της ουσίας αποτελεί το πιο κοστοβόρο έξοδο, μαζί με τη διατροφή.
Μάλιστα, στην κατηγορία αυτή δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν ιδιόκτητο σπίτι, αλλά ούτε και εκείνοι που έχουν πάρει δάνειο για πρώτη κατοικία.
Και μία υποσημείωση: Η Υγεία (90,59 ευρώ) και η Εκπαίδευση (37,15 ευρώ), που υποτίθεται πως είναι δωρεάν από το κράτος, ξεπερνούν σε δαπάνη τα 127 ευρώ που υπολογίζονται για κάθε 1.000 ευρώ. Επιπρόσθετα ερωτήματα εγείρει και το γεγονός πως τα φροντιστήρια, για παράδειγμα, για την κατηγορία Εκπαίδευση, υπολογίζονται μόλις 37,15 ευρώ, όταν η πρώτη προκαταρκτική στα Αγγλικά ξεκινά από 40 ευρώ.
Η διαδικασίαΗ ανάδειξη του πληθωρισμού είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία, καθώς κάθε μήνα παίρνονται δειγματοληπτικά τιμές από 27 πόλεις της χώρας, μέσα από χιλιάδες προϊόντα και περίπου 5.000 καταστήματα. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ίδια η ΕΛ.ΣΤΑΤ., που είναι επιφορτισμένη για τη διενέργεια αυτής της διαδικασίας, τα προϊόντα είναι αντιπροσωπευτικά, ενώ για τον υπολογισμό των δεικτών χρησιμοποιείται ειδικό λογισμικό, στο οποίο όλοι οι υπολογισμοί γίνονται μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών.
Η ακολουθούμενη ταξινόμηση των ειδών (αγαθών και υπηρεσιών) που περιλαμβάνονται στον ΔΤΚ είναι η ευρωπαϊκή ταξινόμηση της ατομικής κατανάλωσης κατά σκοπό, η οποία βασίζεται στην αντίστοιχη διεθνή ταξινόμηση. Κάτι, δηλαδή, που σημαίνει πως ο τρόπος υπολογισμού του πληθωρισμού είναι αντίστοιχος και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κύριες ομάδες της ταξινόμησης είναι 12 (οι τιμές που ακολουθούν αντιστοιχούν στο διαθέσιμο ποσό των 1.000 ευρώ) και έχουν ως εξής: Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, 232,58 ευρώ, αλκοολούχα ποτά και καπνός, 34,27 ευρώ, ένδυση – υπόδηση, 59,63 ευρώ, στέγαση, 142,22 ευρώ, διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, 47,87 ευρώ, υγεία, 90,59 ευρώ, μεταφορές, 124,20 ευρώ, επικοινωνίες, 44,20 ευρώ, αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες, 38,30 ευρώ, Εκπαίδευση, 37,15 ευρώ, ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια, 70,17 ευρώ, άλλα αγαθά και υπηρεσίες, 78,84 ευρώ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μετάλλαξη «Omicron»: Αυτό είναι τo πιο ανησυχητικό και άγνωστο μέχρι σήμερα προειδοποιητικό σημάδι
- Δραματική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία
- Πρώτο στη ζώνη του το Ράδιο Αρβύλα! Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και εκπομπών για χθες, 12/1/2022
- Η σχέση της Μυριέλλας Κουρεντή με εκδότη - Τι τρέχει με την προσωπική της ζωή;
- Survivor 2022: Ο Τριαντάφυλλος πήρε θέση – στηρίζει ανοιχτά Κατσαούνη
- Gates: Μόλις περάσει η όμικρον, ο Covid θα μοιάζει περισσότερο με την εποχική γρίπη
- Θεσσαλονίκη: Φιάσκο η σύλληψη για τη δολοφονία Ρώσου αρχιμαφιόζου και της καλλονής φίλης του
- Γιώργος Θεοφάνους: «Δύο γυναίκες ερωτεύτηκα, αυτές παντρεύτηκα και τέλος»
- Λιζέτα Νικολάου: Ο γάμος μου με το Γιώργο Λιάνη έβλαψε την καριέρα μου
- Elle Macpherson: Το supermodel των 80s έχει δυο γιους κούκλους - Δες πόσο της μοιάζουν (photos)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews
- Τελευταία Νέα Dimokratianews
- Πώς «μαγειρεύει» τα στοιχεία η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
- «Παγώνουν» οι έρευνες για κοιτάσματα στην Κρήτη
- Επικίνδυνος λαϊκισμός με ιατρική κάλυψη
- «Αυγή»… ενός νέου ναυαγίου για τον ΣΥΡΙΖΑ
- Το σκίτσο της «Δημοκρατίας» 12/01/2022
- ΛΟΤΤΟ: Ποσό-ρεκόρ με 6,5 εκατ. ευρώ στην 1η κατηγορία
- H «Ορθόδοξη Αλήθεια» είχε προβλέψει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης
- ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Tετάρτης 12/01/2022
- Εως 9,8% η προστασία των εμβολίων έναντι της Ομικρον!
- Αττική Οδός: Στην εκκίνηση ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους: Καμία παράταση, ποιοι εξαιρούνται
- Σκέρτσος – Οι παρεμβάσεις της ΕΛΑΣ στα Πανεπιστήμια από το 2019 μέχρι και σήμερα – Καμία ανοχή στη βία
- Συγκροτήματα μουσικής στο ηλιακό σύστημα του Studio Dorothy
- Γιώργος Θεοφάνους: «Περίμενα να έρθει το άλλο μου μισό. Έπινα καφέ με δύο φλιτζάνια»
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Η αποκάλυψη για τα ονόματα που θα πάρουν τα δίδυμα
- Παίδων Πεντέλης – Στη δικαιοσύνη προσφεύγει το υπ. Υγείας για να βγει παράνομη η απεργία των γιατρών
- Νέα πρόκληση από τους Τούρκους – Υπέρπτηση F-16 πάνω από τη Σαμοθράκη
- Ακρίβεια: Νέα γραμμή κυβερνητικής "άμυνας": Διεθνής η κρίση ανατιμήσεων
- Γιατί η Τουρκία αλλάζει όνομα - Πώς θα αναφέρεται
- Survivor 5: Στον Άγιο Δομίνικο ο πρώην της Μυριέλλας Κουρεντή - Τι συμβαίνει