Πού αναμένεται να φτάσουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ

Πού αναμένεται να φτάσουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ17.08.2018Παιδεία

► «Μυρίζουν» άνοδος στις δημοφιλείς σχολές των Κοινωνικών Επιστημών και πτώση σε Πολυτεχνεία, Ιατρικές και Πληροφορικές
► Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για το στεγαστικό επίδομα φοιτητών

Στο κόκκινο έχει φτάσει η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων, καθώς πλησιάζουν οι ημέρες για την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ

και ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή, οι βάσεις του 2018 αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω του «αγνώστου Χ», του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο δημιουργεί νέα ζήτηση.

Ολα αυτά εν αναμονή και των νέων συγχωνεύσεων ΑΕΙ με ΤΕΙ, που δημιουργούν καινούργιο τοπίο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι βάσεις για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από τις 24 Αυγούστου και μετά.

Οι ημερομηνίες

Επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η 28η και η 29 Αυγούστου, ενώ ο λόγος αυτής της καθυστέρησης είναι ο πρόσθετος φόρτος εργασίας της έκδοσης αποτελεσμάτων για τους υποψηφίους από τις πυρόπληκτες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι, συνολικά για το 2018, οι θέσεις εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ και ΤΕΙ) είναι 74.692, ενώ για το 2017 ήταν 70.726. Ο αριθμός εισακτέων έμεινε σταθερός στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Παράλληλα, αυξήθηκε κατά 6% στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κ.λπ.) αυξήθηκε κατά 12,5%.

► Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών τα θέματα ήταν λίγο ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αύξηση των εισακτέων. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις βάσεις σταθεροποιητικά, ελαφρώς προς τα πάνω όμως στις υψηλόβαθμες και τις δημοφιλείς σχολές. Αλλωστε, η συγκέντρωση του 25,5% των μορίων στις κλίμακες των 15.500-18.000 μορίων φανερώνει την ανοδική πορεία των βάσεων ειδικά στα Παιδαγωγικά Τμήματα.

► Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

Στις βάσεις των Πολυτεχνικών και των Φυσικομαθηματικών Σχολών αναμένεται μεγάλη πτώση, ιδιαίτερα στις υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές Σχολές. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι το 41,67% των υποψηφίων δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 10.000 μόρια, ενώ πέρυσι σε αυτή την κατηγορία ήταν το 33,23% των υποψηφίων. Το 36,71% των μορίων συγκεντρώνεται στις μεσαίες κλίμακες 10.000-15.000 μόρια, όταν πέρυσι η αντίστοιχη ομάδα είχε το 42,23%.

► Επιστήμες Υγείας και Ζωής

Το γεγονός ότι το 30,48% των υποψηφίων δεν κατόρθωσε να πιάσει τη βάση των 10.000 μορίων, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25,12%, είναι ενδεικτικό της καθοδικής πορείας που θα έχουν οι βάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο. Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι σε όλα τα μαθήματα υπήρξαν χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο συγκεκριμένο πεδίο δεν υπάρχει αύξηση των εισακτέων.

► Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Στα ίδια επίπεδα, αλλά με πτωτικές τάσεις, αναμένεται η πορεία των βάσεων στις σχολές του πεδίου της Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου περισσότεροι από τους μισούς υποψήφιους (53,46%) δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τα 10.000 μόρια.

Παράλληλα, το 35,64% των υποψηφίων βρίσκεται διεσπαρμένο στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες από 10.500 έως 15.000 μόρια, ενώ μόλις το 10,28% των γραπτών βρίσκεται στο «λίαν καλώς», δηλαδή από 15.500 έως 18.000 μόρια.

----

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για το στεγαστικό επίδομα φοιτητών

Για σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει και συνδέονται με απορρίψεις χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος σε φοιτητές της Ανώτατης Εκπαίδευσης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη και ζητεί από τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Η Ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 140832/Ζ1 (ΦΕΚ Β 2993/31.08.17) προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την απόρριψη χορήγησης του επιδόματος για λόγους που συνδέονται με το κριτήριο του εισοδήματος, της ακίνητης περιουσίας, της καλής επίδοσης φοιτητών και της προσβασιμότητας στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αίτησης μέσω του συστήματος TAXISnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ενίσχυση οικογενειών

Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν φαίνεται να επιτελεί σε όλες τις περιπτώσεις τον σκοπό του νοµοθέτη, που είναι η ενίσχυση οικογενειών που δεν κατέχουν τα απαιτούμενα µέσα για τις σπουδές των παιδιών τους.

Μεταξύ άλλων, ο Συνήγορος προτείνει να µην προσµετρούνται τα ηµιτελή κτίσµατα ή τα ακατάλληλα για οίκηση ακίνητα στις «κατοικίες» (όπου οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος είναι κύριοι ή επικαρπωτές) είτε για τον υπολογισμό του συνολικού εµβαδού κατοικιών είτε για την ύπαρξη κατοικίας στον τόπο σπουδών του φοιτητή.

Επίσης, προτείνει να μην αποκλείεται η χορήγηση του επιδόματος όταν οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος έχει µόνο ποσοστό συνιδιοκτησίας σε κατοικία στην πόλη των σπουδών του.

Ακόμη, η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει ότι θα πρέπει να προσμετρούνται διαζευκτικά ή το συνολικό καθαρό πραγµατικό εισόδηµα του φορολογουµένου, της συζύγου και των τέκνων που τον βαρύνουν από κάθε πηγή ή το αντίστοιχο τεκµαρτό εισόδηµα (σε περίπτωση που το τελευταίο είναι υψηλότερο του πραγµατικού) για τον υπολογισµό του συνολικού ετήσιου οικογενειακού εισοδήµατος.

Εξάλλου, ο Συνήγορος προτείνει να νοµοθετηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήματος από τη μητέρα του φοιτητή σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου πατέρα, µε σχετική πρόβλεψη στο πληροφοριακό σύστημα. Για τις δε ήδη κατατεθειµένες αιτήσεις προτείνεται η διαχείριση αυτών ad hoc εκτός πληροφοριακού συστήµατος TAXISnet από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα