Πράκτορας του FBI ζητούσε να καταθέσει για τη Novartis, αλλά η ανακρίτρια δεν τον κάλεσε ποτέ

Ο Viet Nguyen που υπηρετεί στην πρεσβεία είχε διατυπώσει το αίτημα από τον Φεβρουάριο του 2021

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Σοβαρά ερωτήματα για το κύρος της ανακριτικής διαδικασίας, που διεξήγαγε η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, προκειμένου να εξετάσει εάν το σκάνδαλο Novartis είναι δήθεν σκευωρία, δημιουργεί η είδηση πως αγνοήθηκε πράκτορας του FBI, ο οποίος είχε στείλει επιστολή στον Αρειο

Πάγο, με την οποία ζητούσε να παράσχει πληροφορίες στις ελληνικές Αρχές για το… κανονικό σκάνδαλο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας.

Και τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο έντονα από το γεγονός πως χθες η κυρία Αλεβιζοπούλου έσπευσε να στείλει τυπικές κλήσεις σε όσους έχουν… χριστεί κατηγορούμενοι για τη δήθεν σκευωρία, προκειμένου να μην ικανοποιήσει αιτήματά τους που θα οδηγούσαν σε κομβικές ανακριτικές πράξεις για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στην πρεσβεία

Την υπόθεση του πράκτορα του FBI, που ονομάζεται Viet Nguyen, υπηρετεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και κατέχει μάλιστα το αξίωμα του αναπληρωτή νομικού συμβούλου, έφερε στο φως ο δικηγόρος της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου (μία εκ των κατηγορουμένων) Ιπποκράτης Μυλωνάς. Ο συνήγορος κατέθεσε χθες το πρωί αίτημα ώστε να κληθεί ο πράκτορας ως μάρτυρας, προτού φυσικά λάβει την τυπική κλήση για την πελάτισσά του. Ο κ. Μυλωνάς κατέθεσε και τη σχετική επιστολή του Αμερικανού αξιωματούχου, την οποία ανέσυρε μεταξύ των χιλιάδων σελίδων της δικογραφίας, που είχε στα χέρια της η κυρία Αλεβιζοπούλου, για πάνω από έναν χρόνο.

Στη σχετική επιστολή ο Αμερικανός αξιωματούχος γράφει χαρακτηριστικά: «Είμαι πράκτορας του FBI και υπηρετώ στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Προσφάτως διάβασα στις ειδήσεις ότι η υπηρεσία σας ενδεχομένως να έστειλε επιστολή στις αμερικανικές Αρχές ζητώντας πληροφορίες για τη Novartis. Θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως μια συνάντηση με το γραφείο σας προκειμένου να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσα να σας φανώ χρήσιμος στην παρούσα ή σε μελλοντικές υποθέσεις».

Εν ολίγοις, ο Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ανοιχτά και ξεκάθαρα πως θέλει να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές, έχοντας μάλιστα κινητοποιηθεί μόνος του από την ειδησεογραφία της εποχής, διατηρώντας, φυσικά, παράλληλα την πρέπουσα διπλωματική γλώσσα.

Η αλληλογραφία αυτή έφτασε αρχικώς στον Άρειο Πάγο την 1η Νοεμβρίου του 2019, όταν οι εισαγγελικές Αρχές εξέταζαν το σενάριο της σκευωρίας και ενώ η Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή για την υπόθεση είχε ήδη ξεκινήσει.

Μετά την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής να παραπέμψει το σενάριο της σκευωρίας στη Δικαιοσύνη, η δικογραφία που περιέχει την επιστολή… προσγειώθηκε στα χέρια της κυρίας Αλεβιζοπούλου. Η ανακρίτρια του Αρείου Πάγου όχι μόνο τη διάβασε, αλλά την έστειλε και για μετάφραση τον Ιανουάριο του 2021.

Παρέλαβε, μάλιστα, το μεταφρασμένο κείμενο τον Φεβρουάριο του 2021. Και, δυστυχώς, δεν κάλεσε ποτέ τον κ. Nguyen, προκειμένου να εξακριβώσει την αλήθεια εάν τελικά αυτό το σκάνδαλο είναι σκευωρία ή όχι. Ίσως γιατί οι πληροφορίες του κ. Nguyen θα ανέτρεπαν το σενάριο της σκευωρίας, ειδικά εφόσον αυτές οι ίδιες πληροφορίες ανάγκασαν τη Novartis να πληρώσει 340.000.000 δολάρια στις ΗΠΑ για διεφθαρμένες πρακτικές στη χώρα μας. Αντιθέτως, η κυρία Αλεβιζοπούλου έθαψε την επιστολή και παράλληλα βιάστηκε να κλείσει την ανακριτική διαδικασία.

Οι εισαγγελείς

Και τα κενά στην ανακριτική διαδικασία δεν εξαντλούνται εδώ. Μεταξύ των αιτημάτων που κατέθεσε ο κ. Μυλωνάς χθες το πρωί, εκτός από την εξέταση του Αμερικανού αξιωματούχου, ήταν και η εξέταση των εισαγγελέων Αντώνη Ελευθεριάνου και Ιωάννη Σέβη, που υπηρετούσαν στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ως επίκουροι, όταν προϊσταμένη ήταν η εισαγγελέας Ελένη Ράικου. Ο συνήγορος θεώρησε -και ορθώς- πως η εξέταση των δύο εισαγγελέων από την ανακρίτρια ήταν επιβεβλημένη.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Ελευθεριάνο, κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς μέσα στη δικογραφία που είχε στα χέρια της η κυρία Αλεβιζοπούλου υπήρχε μία επιστολή που είχε αποσταλεί στον Ελληνα εισαγγελέα από το FBI και στην οποία γίνεται σαφής λόγος για ανάμειξη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο. Επομένως, η κυρία Ράικου γνώριζε ήδη από τον Ιανουάριο του 2017 για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, παρά το γεγονός πως η ίδια στις καταθέσεις της, λίγα χρόνια αργότερα, ισχυρίστηκε το αντίθετο.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Σέβη, η κατάθεσή του κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς ήταν ο εισαγγελέας που ανακάλυψε πως στον κατάλογο των εμβασμάτων με τους γιατρούς αποδέκτες χρημάτων από τη Novartis ήταν και το όνομα του συζύγου της κυρίας Ράικου.

Επομένως, η κυρία ανακρίτρια, εφόσον αναζητούσε την αλήθεια, θα έπρεπε να τον είχε ρωτήσει εάν ενημέρωσε για το γεγονός την προϊσταμένη του. Αντ’ αυτού, η κυρία Αλεβιζοπούλου έκλεισε άρον άρον την υπόθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα