«Πράσινο φως» από τη Βουλή της Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα

Την έγκριση της Συνταγματικής και Νομοθετικής Επιτροπής της αιγυπτιακής Βουλής έλαβε χθες η συμφωνία με την Ελλάδα για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, επιτρέποντας σε Αθήνα και Κάιρο να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ.

Την είδηση σχολίασε, φανερά ικανοποιημένος, στο Arab News ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Παράλληλα, τη μεθεπόμενη Τετάρτη, αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή οι επίμαχες συμφωνίες της Ελλάδας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Στο Μαξίμου προσδοκούν ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα θα προσφέρει τις συνθήκες για ένα ηπιότερο πλαίσιο συζήτησης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικά, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι αναμένουν από τον υπουργό Εξωτερικών πλήρη ενημέρωση επί του περιεχομένου των επίμαχων συμφωνιών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς, με στελέχη του «εκσυγχρονιστικού» χώρου, που ανατράφηκαν στην εποχή της κυριαρχίας Σημίτη, σε απόλυτη σύμπνοια με μεγάλο μέρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «53+» να τάσσονται υπέρ των συμφωνιών. Επικρίνουν μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα ότι στέλνει αντιφατικά μηνύματα, επειδή, μολονότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου με απώτερο στόχο τη Χάγη, εκτιμά -σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» που βρίσκεται πλέον στο κόμμα του- ότι ειδικά η συμφωνία με την Αίγυπτο (μειωμένη επήρεια Κρήτης, εγκατάλειψη μέσης γραμμής) δημιουργεί κακό προηγούμενο για την υπεράσπιση των εθνικών θέσεων.

Αναλόγως επιφυλακτικό εμφανίζεται και το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο δηλώνει ότι, παρά το γεγονός πως «η μερική συμφωνία με την Αίγυπτο διεμβολίζει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της συμφωνίας». Για εγκληματικές και προδοτικές συμφωνίες κάνει λόγο η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ 25 σημειώνει ότι και οι δύο συμφωνίες είναι κυβερνητικά αυτογκόλ (μειωμένη επήρεια, εγκατάλειψη του Δικαίου της Θάλασσας).

Keywords
Τυχαία Θέματα