Προεδρικό «καμπανάκι» προς την ΕΚΤ!

Προεδρικό «καμπανάκι» προς την ΕΚΤ!11.11.2017Πρόσωπα

Μέτρα απέναντι στην τεράστια αύξηση του παγκόσμιου χρέους που οδηγεί στην κερδοσκοπία ζήτησε ο Πρ. Παυλόπουλος

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ιλιγγιώδη αύξηση του παγκόσμιου χρέους, που απειλεί ευθέως τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκρουσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, καλώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την πάταξη

της ασύδοτης κερδοσκοπίας.

Ο κ. Παυλόπουλος, στο 4ο Τριετές Συνέδριο της Αθήνας, που είχε κεντρικό θέμα «Αλλάζει αυτός ο κόσμος;», μίλησε για τη θεωρία της «Στιγμής του Μίνσκι» ή της «Στιγμής του Τσακαλιού», που έρχεται στο προσκήνιο λόγω του τεράστιου παγκόσμιου χρέους. «Τα στοιχεία είναι κυριολεκτικά εφιαλτικά. Το παγκόσμιο χρέος έχει φθάσει -και μάλιστα με τάσεις αύξησης υπό όρους γεωμετρικής προόδου- κοντά στο 330% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αγγίζοντας τα 230 τρισ. δολάρια. Τη μερίδα του λέοντος -περίπου 3/4- του χρέους αυτού κατέχουν τα κράτη και οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων φυσικά σ' αυτές των τραπεζών» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνέχισε τονίζοντας ότι «το ως άνω σενάριο γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο εκ του ότι, επειδή οι αποδόσεις ως ποσοστό συρρικνώνονται, ενισχύεται ραγδαία η ροπή προς επικίνδυνες κερδοσκοπικές τοποθετήσεις. Αρκεί να σημειωθεί εδώ ότι η ονομαστική αξία των παραγώγων -του πιο χαρακτηριστικού δείγματος παρακεκινδυνευμένης κερδοσκοπικής τοποθέτησης- παγκοσμίως ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ύψος των 550 τρισ. δολαρίων περίπου, αγγίζοντας το υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου χρέους και το υπερπενταπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ».

Για την αποφυγή οδυνηρών συνεπειών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε την ΕΚΤ να ασκήσει αποτελεσματικά τον εποπτικό ρόλο της στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος που υπάγεται σ' αυτήν και να αντιμετωπίσει την άκρως επικίνδυνη κρίση χρέους, η οποία εκδηλώνεται απειλητικά στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Στις ενέργειες που μπορεί να γίνουν ο ΠτΔ ενέταξε τη θεσμοθέτηση ενός είδους κατάλληλου «ευρωομολόγου» και επανέλαβε την πρόταση που έχει πρώτος κάνει για τη μετατροπή, το ταχύτερο δυνατόν, του ESM σε πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

«Η εξέλιξη αυτή, από τη μια πλευρά, θα αποτρέψει στο μέλλον την επανάληψη του φαινομένου της ανάμιξης στα interna corporis της ευρωζώνης οργανισμών δίχως την ανάλογη εμπειρία. Και, από την άλλη πλευρά, θα βοηθήσει ουσιωδώς την ΕΚΤ στην ευόδωση της, κατά τα ανωτέρω, αποστολής της» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και μιλώντας για την Ελλάδα επεσήμανε ότι η περιπέτεια πέρασε και ο ελληνικός λαός αποφάσισε να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και στον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα