Προσφορές 7 δισ. ευρώ για το (νέο) 7ετές ομόλογο

Προσφορές 7 δισ. ευρώ για το (νέο) 7ετές ομόλογο09.02.2018Πρόσωπα

Ποσό 3 δισ. ευρώ θα αντλήσει το Δημόσιο με επιτόκιο 3,5%

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Προσφορές που άγγιξαν τα 7 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν υπερδιπλάσιες από το ζητούμενο ποσό των 3 δισ. ευρώ, συγκέντρωσε το νέο 7ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, που εκδόθηκε τελικά χθες με απόδοση 3,5%.

Οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών στις αγορές καθυστέρησαν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών

κατά δύο ημέρες, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, και «έσπρωξαν» την απόδοση ψηλότερα σε σύγκριση με τις προ δεκαημέρου εκτιμήσεις (στα τέλη Ιανουαρίου υπολογιζόταν ότι η απόδοση θα μπορούσε να συγκρατηθεί στην περιοχή του 3%, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο πήχης είχε μπει ατύπως στο 3,30%-3,40%). Παρ' όλα αυτά, το τελικό αποτέλεσμα της έκδοσης κρίνεται ικανοποιητικό, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η αρχική «καθοδήγηση» χθες έφτανε στο 3,75% και ότι η συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών ήταν ισχυρότερη απ' ό,τι στο 5ετές ομόλογο του περασμένου Ιουλίου, η απόδοση του οποίου είχε διαμορφωθεί στο 4,625%.

«Η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά είμαστε σε θέση να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές» δήλωσε χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σχολίασε: «Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με καλές συνθήκες σε μια στιγμή αναταράξεων, αμέσως μετά τις αναταράξεις, κι αυτό είναι μια καλή ένδειξη». Πρόσθεσε δε πως ο νέος κρατικός τίτλος «αποδεικνύει ότι υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη και ότι όλος ο κόσμος βλέπει σε ποιον βαθμό η κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί».

Πάντως, η χώρα μας έχει να διανύσει ακόμα μεγάλο δρόμο, όπως δείχνει η σύγκριση της απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα πορτογαλικά, ισπανικά και ιταλικά. Χθες ο ελληνικός τίτλος έκλεισε στο 3,82%, ενώ ο πορτογαλικός στο 2,056%, ο ισπανικός στο 1,474% και ο ιταλικός, που επηρεάζεται από τις επικείμενες εκλογές στη γειτονική χώρα, στο 1,993%. Από την άλλη πλευρά, είναι εμφανής η βελτίωση των δεδομένων συγκριτικά με την τελευταία έκδοση 10ετούς ομολόγου πριν από το 1ο Μνημόνιο, η οποία είχε φτάσει σε απόδοση το 6,25%, σηματοδοτώντας το κλείσιμο της πόρτας των αγορών για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα 3 δισ. ευρώ από το χθεσινό 7ετές ομόλογο, όπως και τα ποσά που θα αντληθούν από τις επόμενες δύο εξόδους στις αγορές (προβλέπεται ένα 3ετές και ένα 10ετές ομόλογο την άνοιξη και το καλοκαίρι), θα χρησιμοποιηθούν για το «μαξιλάρι» διαθεσίμων του Δημοσίου, ώστε να διευκολυνθεί η πλήρης επιστροφή στις αγορές μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα