Προσπαθούν να κρύψουν το λάθος στις συντάξεις

Προσπαθούν να κρύψουν το λάθος στις συντάξεις21.12.2018Πρόσωπα

Αφαντα τα εκκαθαριστικά που αποκαλύπτουν τα σφάλματα στον επανυπολογισμό των ποσών

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Το προχθεσινό αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για τον λάθος επανυπολογισμό των 1.900.000 «παλαιών» συντάξεων επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό η απόφαση της κυβέρνησης να μη δώσει στους συνταξιούχους τα απαραίτητα -για να εξακριβώσουν εάν τα νέα ποσά είναι ορθά- εκκαθαριστικά. Συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν

ότι στο υπoυργείο Εργασίας και στη διοίκηση του ΕΦΚΑ γνώριζαν ότι ο επανυπολογισμός δεν μπορεί να γίνει ορθά, τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και επειδή οι υπηρεσίες δεν διέθεταν τα απαραίτητα στοιχεία!

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του μέλους της διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου, «ο επανυπολογισμός των συντάξεων είναι έως τριπλά λανθασμένος». Για να μην αυξηθεί ένας σημαντικός αριθμός κύριων συντάξεων (ειδικά για περιπτώσεις δικαιούχων με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης ή ΒΑΕ ή παράλληλη ασφάλιση), ο κ. Νικολάου έχει υποστηρίξει ότι δεν έχουν γίνει οι εξής ενέργειες:

1) Πριν από τον επανυπολογισμό θα έπρεπε να είχαν επανέλθει οι «παλιές» συντάξεις (έως τις 12 Μαΐου 2016) στα επίπεδα που ήταν πριν από τις παράνομες -κατά το ΣτΕ- περικοπές των νόμων του 2012.

2) Ακόμη και στην εκδοχή ότι ο ν. 4387/16 εναρμονίζεται με το ΣτΕ, έπρεπε να είχε διορθωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα νέα ποσά των συντάξεων του Δημοσίου.

3) Στον επανυπολογισμό δεν συμπεριλήφθηκαν οι προσαυξήσεις από την καταβολή τυχόν επιπλέον εισφορών.

Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως έγινε γνωστή προχθές, να μη δώσει τα εκκαθαριστικά από τα οποία θα διαφαινόταν πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός ενισχύει σε βαθμό... επιβεβαίωσης τις καταγγελίες Νικολάου.
Ακόμη πιο εφιαλτική διάσταση δίνει, με δηλώσεις του στη «δ», ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «τουλάχιστον για το 12% των συντάξεων δεν υπήρχαν τα απαραίτητα στοιχεία στις υπηρεσίες για να επανυπολογιστούν ορθά. Αυτό το γνώριζαν εδώ και καιρό το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ».

Ο κ. Χατζόπουλος πρόσθεσε ότι χθες «κατέβηκε» η διαδικτυακή πλατφόρμα για τα εκκαθαριστικά, ενώ όσοι πήγαν στο Γενικό Λογιστήριο για να τα παραλάβουν χειρόγραφα έλαβαν την εξής απάντηση: «Περάστε ξανά από τέλη Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου και βλέπουμε...»

«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, «ακολουθεί ανάλογη τακτική με το “τυφλό κούρεμα'' των επικουρικών το 2016». «Η 23η Ιανουαρίου (σ.σ.: η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συνεδριάσει για να κρίνει τις αιτήσεις συνταξιουχικών φορέων κατά της άρνησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015)», συνέχισε ο κ. Χατζόπουλος, «θα είναι καθοριστική. Δεν αποκλείεται να προκύψουν ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα για τους αρμοδίους, για παράβαση καθήκοντος. Αυτό θα συμβεί εάν προκύψουν εφετειακές αποφάσεις, οι οποίες θα επιδικάσουν -σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά- ποσά μεγαλύτερα από αυτά που τους εκδίκασε το Πρωτοδικείο».

Keywords
Τυχαία Θέματα