Πρόστιμα έως 100.000 ευρώ για ταμειακές και αποδείξεις

Ελεγκτές της ΑΑΔΕ «χτενίζουν» ήδη τις τουριστικές περιοχές της χώρας για την επιβολή προστίμων ή λουκέτων στους παραβάτες με πειραγμένες μηχανές

Τσουχτερά πρόστιμα, που μπορούν να φτάσουν έως και τα 100.000 ευρώ, προτίθεται να επιβάλει η Εφορία σε επιχειρηματίες σε περίπτωση που έπειτα από έλεγχο διαπιστωθεί ότι έχουν σβήσει αρχεία και μνήμες από τις ταμειακές μηχανές για να αποκρύψουν τζίρο και να γλιτώσουν την πληρωμή φόρου.

Η ΑΑΔΕ δίνει αυστηρές

εντολές στους ελεγκτές, που «χτενίζουν» ήδη τις τουριστικές περιοχές της χώρας για την εξάντληση της αυστηρότητας και την επιβολή προστίμων ή λουκέτων στους παραβάτες που θα εντοπίζονται με πειραγμένες ταμειακές μηχανές.

Η εγκύκλιος Πιτσιλή

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκαθαρίζει σε ελεγκτές αλλά και φορολογουμένους ποια είναι η ποινή σε κάθε περίπτωση φοροαποφυγής.

Ειδικότερα:

1) Για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), καθ’ οιονδήποτε τρόπο, επιβάλλονται πρόστιμα ανά ελεγχόμενο έτος ως εξής:

α) Οταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος – χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί όλων των εσόδων που είχε από επιχειρηματική δραστηριότητα ο ελεγχόμενος, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών. Με άλλα λόγια, η Εφορία θα «αρπάζει» έσοδα σχεδόν δύο μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το εν λόγω πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων (α’ ή β’ κατηγορίας βιβλία) ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (γ’ κατηγορίας), σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα τρία πρώτα εδάφια της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 54Ε, χωρίς να εφαρμόζονται τα ανώτατα όρια της ίδιας ως άνω περίπτωσης.

β) Οταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού software και hardware από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο που έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

2) Για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ, ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, επιβάλλεται αναλόγως το ποσό του προστίμου που προβλέπεται στα τρία πρώτα εδάφια της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 54Ε, δηλαδή 15% των ακαθαρίστων εσόδων με ελάχιστο 10.000 ευρώ ή 30.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης.

Λογιστικά στοιχεία

Ωστόσο, το πρόστιμο της εν λόγω περίπτωσης δεν επιβάλλεται, εφόσον δεν επηρεάζονται η αυθεντικότητα της προέλευσης και η ακεραιότητα του περιεχομένου των στοιχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 4308/2014. Αυτό ισχύει όταν το περιεχόμενο ενός λογιστικού στοιχείου δεν έχει αλλοιωθεί σε σχέση με ό,τι απαιτείται από τον ως άνω νόμο ή με ό,τι καθορίσθτκε από τον εκδότη του, ενώ με τον όρο «αυθεντικότητα προέλευσης λογιστικού στοιχείου» νοείται η διασφάλιση της ταυτότητας του προμηθευτή ή του εκδότη του τιμολογίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόστιμα, 100 000,prostima, 100 000