Προϋπολογισμός: Πράσινο φως (χωρίς ενστάσεις) από Κομισιόν

Προϋπολογισμός: Πράσινο φως (χωρίς ενστάσεις) από Κομισιόν22.10.2018Οικονομία

Θετικός οιωνός για τη μη περικοπή των συντάξεων και από το ΔΝΤ

Το πράσινο φως από την Κομισιόν έλαβε η κυβέρνηση για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού χωρίς ενστάσεις για το ότι περιλαμβάνει και σενάριο για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Για

παράδειγμα, το Βέλγιο καλείται να αιτιολογήσει την απόφασή του για την αύξηση των πρωτογενών δαπανών στο 2,2%, όταν η ενδεδειγμένη αύξηση είναι 1,6%, ενώ αντίστοιχες εξηγήσεις ζητεί η Κομισιόν και από τις υπόλοιπες χώρες.
Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι τις αποφάσεις για το αν γίνει κάτι ή όχι τις λαμβάνει το Eurogroup, καθώς είμαστε σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας».

Για το θέμα των συντάξεων στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξουν κάποιες ενδείξεις στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 3 Δεκεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Προηγουμένως θα πρέπει τα τεχνικά κλιμάκια να «ξεσκονίσουν» τα δημοσιονομικά στοιχεία του Προϋπολογισμού για το 2018 και το 2019, προκειμένου να διαπιστώσουν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και του υπερπλεονάσματος.

Εφόσον δώσουν το πράσινο φως, ενδεχομένως και κατά πάσα πιθανότητα θα συναινέσουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Σε κάθε περίπτωση οι Γερμανοί θα δώσουν τον τόνο το προσεχές διάστημα για το τι θα επακολουθήσει γενικότερα.

Απόκλιση

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει απόκλιση ως προς το ύψος του υπερπλεονάσματος μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας. Μάλιστα, πριν από 10 ημέρες η διαφορά άγγιζε τα 600.000.000 ευρώ. Πάντως, το ΔΝΤ φαίνεται ότι έδωσε το πράσινο φως για να διαπραγματευτεί η Ελλάδα με την Κομισιόν σχετικά με τις συντάξεις. Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενες φωνές μέσα στις τάξεις των δανειστών.

Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του Λαρς Φελντ, διευθυντή του Ινστιτούτου Οϊκεν (Εuken Institut) με έδρα το Φράιμπουργκ, που ανήκει στο συμβούλιο των πέντε «σοφών» οικονομολόγων, το οποίο διαμορφώνει για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίας την ετήσια έκθεση για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, σε συσχετισμό με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο ασχολήθηκε και με την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα