Ψάχνουν ευθύνες για την μπασκέτα-φονιά

Ψάχνουν ευθύνες για την μπασκέτα-φονιά06.08.2019Ρεπορτάζ

Πρόχειρη και ασυντήρητη η κατασκευή που σκότωσε 19χρονο στη Χίο 

Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο δήμαρχος.

Tο ιστορικό της μοιραίας μπασκέτας που στοίχισε τη ζωή σε έναν 19χρονο, όταν κατέρρευσε πάνω του την ώρα που έπαιζε μπάσκετ στη Δασκαλόπετρα του Βροντάδου, προκαλώντας σοκ στην τοπική κοινωνία, αναζητούν οι τοπικές Αρχές στη Χίο προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, καθώς ουσιαστικά ισορροπούσε στον αέρα, χωρίς να είναι στερεωμένη.

Ο

19χρονος Σταύρος Δ. από το Μαρούσι, που έκανε διακοπές στο νησί, είχε ραντεβού με άλλα παιδιά στο γηπεδάκι για να βγουν βόλτα. Ωσπου να φτάσουν οι υπόλοιποι, θέλησε να περάσει την ώρα του παίζοντας μπάσκετ, αλλά ξαφνικά η μπασκέτα αποκολλήθηκε με έναν τρομακτικό θόρυβο και πέφτοντας τον χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. 

Ο νεαρός σωριάστηκε αιμόφυρτος και αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο. Ομως, παρά τις προσπάθειες των διασωστών που έφτασαν όταν ο 19χρονος είχε ακόμα σφυγμό, ο νεαρός κατέληξε λίγο αργότερα στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δήμου, η μπασκέτα είχε τοποθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του '90, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα.

Οπως αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, όχι μόνο δεν είχε γίνει κάποιος έλεγχος στατικότητας ή συντήρηση αλλά και εξαρχής είχε τοποθετηθεί πρόχειρα, αφού τη συγκρατούσε λίγο τσιμέντο που είχε στη βάση της, αντί για μεγάλα στριφώνια που να βιδώνονται βαθιά σε υποδαπέδια υποδομή!

Στο σκοτάδι

Με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου έγινε αυτοψία στον χώρο και ξεκίνησε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, ωστόσο ως και χθες δεν είχαν βρεθεί στοιχεία ούτε για τον χρόνο τοποθέτησης της μπασκέτας ούτε και για τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο, αφού κανείς από τους νυν και πρώην δημοτικούς άρχοντες δεν κατάφερε να δώσει σαφή εικόνα.

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο οποίος τόνισε: «Είναι αυτονόητο πως η υπόθεση θα διερευνηθεί πλήρως από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές».

Ο δήμαρχος της Χίου Μανώλης Βουρνούς, που παρουσιάστηκε μετά την τραγωδία στο τμήμα, συνελήφθη, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου και, αφού του απαγγέλθηκε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, αφέθηκε ελεύθερος.

Το «μπαλάκι» και η συνενοχή

Φυσικά, αρχίζει πάλι το γνωστό παιχνίδι με το «μπαλάκι» των ευθυνών για την τραγωδία που σημειώθηκε στο γήπεδο μπάσκετ στη Δασκαλόπετρα του Βροντάδου, στη Χίο, με θύμα έναν νεαρό άνθρωπο 19 χρονών...

Προς το παρόν δεν έχει καν διευκρινιστεί σε ποιον ανήκει το γήπεδο με την μπασκέτα-φονιά! Το βέβαιο είναι ότι δεν θα έπρεπε ακόμα και αυτό να αποτελεί αντικείμενο έρευνας.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο περιστατικό «φωτίζει» ακόμη μία φορά και την ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και οι κάτοικοί τους να οργανωθούν και να πιέζουν όσο περισσότερο μπορούν τις Αρχές όταν διαπιστώνουν λάθη και παραλείψεις, που πολλές φορές -όπως στην προκειμένη περίπτωση- αποδεικνύονται εγκληματικές... 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψάχνουν, -φονιά,psachnoun, -fonia