«Ψάχνουν» τον Αγγελή για Novartis

«Ψάχνουν» τον Αγγελή για Novartis12.06.2019Παρασκήνιο

Ερευνα (με εντολή της Δημητρίου) για τη διαρροή αναφοράς του στον Τύπο και τις εις βάρος του καταγγελίες δικαστικών 
► Δικαίωση για τη «δημοκρατία» που είχε φέρει στο φως το «χρονικό της Βιένης»

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Πέρασαν πάνω από πέντε μήνες, αλλά επιτέλους η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της, στις 30 Ιουνίου,

διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής και ποινικής έρευνας προς πάσα κατεύθυνση, η οποία «ακουμπά» πρώτη φορά και τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος για τρεις μήνες και μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο είχε διατελέσει εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς. 

Το γεγονός αποτελεί μεγάλη «δικαίωση» της «δημοκρατίας», καθώς πρώτη είχε αποκαλύψει το περίφημο «χρονικό της Βιένης», που αφορά πτυχή της υπόθεσης Novartis. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας μας, που είχε δημοσιεύσει επίσης τον περασμένο Ιανουάριο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ των αμερικανικών Αρχών, του κ. Αγγελή, της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, κ. Ντζούρα και κ. Μανώλη, ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να πάρει στοιχεία που αφορούν την ύπαρξη ενός λογαριασμού στο εξωτερικό υπουργού ο οποίος φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση. Αμέσως μετά τα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας», τον περασμένο Ιανουάριο, ο κ. Αγγελής συνέταξε πρώτη φορά αναφορά σχετικά με όσα διημείφθησαν στη Βιένη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως υπήρξε προσπάθεια να ασκηθούν εσπευσμένα διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα, ενώ αρνήθηκε την ύπαρξη αποδεικτικού υλικού σε στικάκι. 

Η «δημοκρατία», βεβαίως, ουδέποτε είχε κάνει αναφορά σε κάποιο στικάκι, παρά μόνο στην ύπαρξη πληροφορίας για τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, ο κ. Αγγελής στην αναφορά του είχε κατηγορήσει τους υπόλοιπους Ελληνες συμμετέχοντες στη συνάντηση ως υπευθύνους των διαρροών, χωρίς ποτέ να αναρωτηθεί πώς το περιεχόμενο όσων διημείφθησαν ήταν ήδη γνωστό σε πολιτικά γραφεία και της αντιπολίτευσης. 

Εκείνη την περίοδο και η κυρία Τουλουπάκη είχε καταθέσει με τη σειρά της αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές συμπεριφορές την περίοδο που ο κ. Αγγελής διατελούσε εποπτεύων. Η κυρία Δημητρίου, όμως, είχε διατάξει τότε έρευνα μόνο με βάση όσα περιείχε η αναφορά του κ. Αγγελή, που διενήργησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γρ. Πεπόνης, ο οποίος την έβαλε στο αρχείο.

Ξαφνικά όμως, πριν από λίγες μέρες η αναφορά του κ. Αγγελή ήρθε πάλι στο προσκήνιο, καθώς διέρρευσε σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της αναφοράς η κυρία Τουλουπάκη είχε στείλει εξώδικη επιστολή στην εφημερίδα, στην οποία ανέφερε πως τα εξιστορούμενα από τον κ. Αγγελή «έχουν κριθεί και αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ως απολύτως αβάσιμα και αναξιόπιστα» και πως είναι «εξόχως προβληματικό να διαρρέουν έγγραφα από πειθαρχική προκαταρκτική διαδικασία και δη αρχειοθετηθείσα».

Ετσι τώρα η κυρία Δημητρίου διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής και ποινικής έρευνας, προκειμένου να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων σχετικά με τη διαρροή της αναφοράς του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή σε κυριακάτικη εφημερίδα, τα διαλαμβανόμενα στο δημοσίευμα συνολικά, αλλά και τις καταγγελίες της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφοράς κυρίας Τουλουπάκη, των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς και των υπαλλήλων της Εισαγγελίας Διαφθοράς σε βάρος του κ. Αγγελή, που μεταξύ άλλων μπορεί να στοιχειοθετούν εναντίον του εκτός από πειθαρχικά παραπτώματα και αξιόποινες πράξεις, μεταξύ των οποίων αυτή της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας και της παραβίασης μυστικότητας της ανάκρισης.

Η διαδικασία

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα. Ο κ. Δασούλας διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στοιχεία της δικογραφίας που αφορούν τον κ. Αγγελή ως προς τα πειθαρχικά του αδικήματα, τα οποία εν συνεχεία διαβιβάστηκαν στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, καθώς ο κ. Δασούλας δεν μπορεί να κινηθεί πειθαρχικά παρά μόνο ποινικά κατά του κ. Αγγελή, αφού έχουν τον ίδιο βαθμό (αν και ο κ. Δασούλας είναι υψηλότερα στην επετηρίδα από τον κ. Αγγελή, που είναι νεότερος). 

Στη συνέχεια ο υπουργός διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα και παρήγγειλε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του κ. Αγγελή από τον αρμόδιο ανώτατο δικαστικό λειτουργό, δηλαδή τον πρόεδρο του ΣτΕ. Ο κ. Δασούλας, πάντως, συνεχίζει την ποινική έρευνα, από την οποία θα διερευνηθεί, έστω έπειτα από τόσους μήνες, ο ρόλος του κ. Αγγελή στην υπόθεση. Ισως τώρα να φωτιστούν κάποιες από τις σκοτεινές πτυχές μίας υπόθεσης που αφορά άμεσα το δημόσιο συμφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα