Ριζική αναπροσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης

Σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας να περιοριστούν οι στρεβλώσεις στο σύστημα, που προκαλούν αδικίες. Αναμένεται οριζόντια μείωσή τους κατά 30% από το 2025

Σημαντικές αλλαγές έρχονται άμεσα στον τρόπο φορολόγησης των πολιτών με τεκμαρτό τρόπο. Το σχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει την αναμόρφωση από μηδενική βάση των τεκμηρίων διαβίωσης και παράλληλα την οριζόντια μείωσή τους κατά 30% από το 2025. Υπενθυμίζεται πως στη χώρα μας το μέτρο των τεκμηρίων μετρά σχεδόν μισό αιώνα ζωής.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις

στο σύστημα που προκαλούν αδικίες και οι οποίες πρέπει απαραίτητα να διορθωθούν, αλλά από την άλλη θα πρέπει να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητα αυτού του «εργαλείου» που αποφέρει στα κρατικά ταμεία επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ.

Οπως σημείωναν, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι, επειδή κληρονόμησαν ένα ακίνητο ή αγόρασαν μια δεδομένη στιγμή κάποιο αυτοκίνητο, καλούνται να πληρώσουν υψηλούς φόρους σε σχέση με τις πραγματικές τους δυνατότητες. Μια αλλαγή που φαίνεται να γίνεται είναι ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων για ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι. Για παράδειγμα, με βάση την τελευταία αναπροσαρμογή των αξιών, όπου υπήρξε σημαντική αύξηση σε κάποιες περιοχές, π.χ. στην κέντρο ή στα νότια της Αθήνας, το τεκμήριο αυξήθηκε υπέρμετρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που εξετάζονται είναι:

• Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

• Τροποποιήσεις στις διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης.

• Εξάλειψη στρεβλώσεων και αδικιών που προκαλεί ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Οι εισηγήσεις που δέχονται τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι το μέτρο, πέρα από απαρχαιωμένο, είναι και άδικο, καθώς στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων πέφτουν κάθε χρόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι είναι δύσκολο να αποκρύψουν εισοδήματα. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 1.600.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρους με βάση το τεκμαρτό εισόδημά τους και όχι το πραγματικό. Μάλιστα, το ποσό που τους πρόσθεσε η Εφορία ανήλθε στα 5,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Εφορίας στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων πέφτουν:

• 547.827 μισθωτοί

• 465.238 συνταξιούχοι,

• 377.292 εισοδηματίες,

• 180.889 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ριζική,riziki