Ρομπότ παίζει «Πότε θα κάνει ξαστεριά» με κρητική λύρα

Ρομπότ παίζει «Πότε θα κάνει ξαστεριά» με κρητική λύρα08.06.2018Πρόσωπα

Μπορεί να παίζει με μεγάλη ακρίβεια έξι παραδοσιακούς σκοπούς, όπως τους «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και «Μαύρα μου μάτια»

Από τη
Γιώτα Φλώρου

Μια «απάντηση» σε όσους επιμένουν να πιστεύουν ότι η παράδοση δεν μπορεί να συνδυαστεί με τη σύγχρονη τεχνολογία δίνει ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και κατασκευαστής μουσικών οργάνων Μύρωνας Μπουρλάκης, καθώς δημιούργησε το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που παίζει κρητική λύρα!

Οπως λέει ο ίδιος στη «δημοκρατία», ύστερα από πέντε χρόνια στη

Γερμανία, όπου μεταξύ άλλων σχεδίασε και κατασκεύασε τα ηλεκτρικά συστήματα του 25μετρου διθέσιου, ηλιακού αεροπλάνου SolarStratos, γύρισε πέρυσι στην Ελλάδα για να κάνει πραγματικότητα τις δικές του ιδέες. Συγκεκριμένα, τρέφοντας μεγάλη αγάπη για τη μουσική, ασχολήθηκε με την κατασκευή μουσικών οργάνων και κυρίως της κρητικής λύρας χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες. Οι μέθοδοι που ανέπτυξε επιτρέπουν μεγάλη ακρίβεια και επαναληψιμότητα στην κατασκευή, με υψηλό ηχητικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο ασχολήθηκε και με διάφορα ρομποτικά συστήματα και αυτοματισμούς. Γνωρίζοντας, λοιπόν, καλά και τα δύο αντικείμενα, σκέφτηκε να «παντρέψει» την τεχνολογία με την παράδοση και έτσι προέκυψε το πρώτο ρομπότ-λυράρης.

Πώς λειτουργεί, όμως, αυτή η πρωτότυπη κατασκευή; «Το ρομπότ είναι εφοδιασμένο με δικό του κύκλωμα, το οποίο ελέγχει τις δύο κινήσεις του: την επιλογή νότας και την κίνηση του δοξαριού. Το κάθε τραγούδι αποθηκεύεται στον υπολογιστή, σε ένα αρχείο όπου βρίσκεται το τέμπο και οι νότες. Ο υπολογιστής στέλνει τις νότες στο κύκλωμα του ρομπότ και αυτό αναλαμβάνει να κινήσει τους μηχανισμούς κατάλληλα ώστε να παραχθεί η κάθε νότα. Παράλληλα, κάθε μηχανισμός κίνησης του ρομπότ έχει οπτικό σύστημα που του επιτρέπει να γνωρίζει τη θέση του ανά πάσα στιγμή. Ειδικά για τον μηχανισμό του δοξαριού γίνεται δυναμική ρύθμιση και της ταχύτητας κατά τη διάρκεια κάθε δοξαριάς, ώστε να βγαίνει στρωτός ο ήχος» εξηγεί ο ίδιος.

Το ρομπότ-λυράρης παρουσιάστηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του 7ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικής Οργανοποιίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα. Το ρομπότ μπορεί να παίζει έξι παραδοσιακούς σκοπούς της Κρήτης και συγκεκριμένα τους «Πότε θα κάνει ξαστεριά», «Μαύρα μου μάτια», πεντοζάλη, πρώτο συρτό, σιγανό, κοντυλιές. Οσοι θέλουν να ακούσουν... τις μουσικές ικανότητες του ρομπότ μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα του δημιουργού της http://mmx.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα