Ρωγμή! Όχι στον νόμο της συνεπιμέλειας από Μαριέττα Γιαννάκου – Όλγα Κεφαλογιάννη

Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη καταψήφισαν το νομοσχέδιο, που πέρασε με 156 ψήφους βουλευτών της Ν.Δ.

Βαθιά ρωγμή στη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας προκαλεί η καταψήφιση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια τέκνων από τις δύο «αντάρτισσες» Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη. Τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου του Κώστα Τσιάρα έγιναν δεκτά κατά την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε χθες βράδυ στη Βουλή μόνο από 156 βουλευτές

της Ν.Δ., με τις δύο βουλευτίνες να ρίχνουν «μαύρο» στο νομοσχέδιο, σε συνέχεια της ηχηρής διαφοροποίησής τους. Αυτή είναι η πρώτη φορά, από τότε που η «γαλάζια» παράταξη ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου, που βουλευτές καταφέρουν τόσο βαρύ χτύπημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Σημειωτέον, η μοναδική -αντίστοιχου βεληνεκούς- διαφοροποίηση υπήρξε η αποχή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την τροπολογία Αυγενάκη για τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα, εκτός της Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία είχε ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο, και της Ολγας Κεφαλογιάννη, που είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή κατά του νομοσχεδίου, υπήρξαν ακόμη δύο δημόσιες εσωκομματικές διαφοροποιήσεις. Ο λόγος για τον Μανούσο Βολουδάκη, ο οποίος εξέφρασε αντιρρήσεις επί του άρθρου για την «εξίσου» γονική μέριμνα, αλλά και για τον βουλευτή και αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου.

Ο τελευταίος διατύπωσε χθες ισχυρές ενστάσεις επί του νομοσχεδίου, διαφωνώντας τόσο με την «εξίσου» γονική μέριμνα όσο και με το τεκμήριο του 1/3. Το Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας πως επίκειται… καταιγίδα, φρόντισε να ξεγλιστρήσει εκ των προτέρων, δηλώνοντας εξαρχής πως οι διαφωνίες είναι σεβαστές. Ο δε υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας υποστήριξε πως η Ν.Δ. είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και πως οι δύο βουλευτίνες «είχαν το θάρρος της γνώμης τους». Η Κουμουνδούρου πάντως σχολίασε πως, αν οι διαρροές γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ, «η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων θα διέβλεπε πιθανότατα πτώση της κυβέρνησης και “άδειασμα” του πρωθυπουργού. Σήμερα που οι βουλευτές της Ν.Δ. γυρνούν την πλάτη στον κ. Μητσοτάκη και τον καταγγέλλουν, είναι απλά Πέμπτη».

Να σημειωθεί πως από την ονομαστική ψηφοφορία επί των δύο επίμαχων άρθρων του νομοσχεδίου απείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΚΚΕ. Η αντιφατική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αιτηθεί την ονομαστική ψηφοφορία και στη συνέχεια να απόσχει από αυτή, προφασιζόμενη διαφωνία με την επιστολική ψήφο λόγω κορονοϊού, προκαλεί πάντως θυμηδία. Αίσθηση προκάλεσε και η ντρίμπλα της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον φόβο εκτεταμένων διαφοροποιήσεων από την κομματική γραμμή της καταψήφισης.

Το κόμμα ανακοίνωσε πως θα απόσχει της ψηφοφορίας, καταγγέλλοντας την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ… Με αυτόν τον τρόπο η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ. βγήκε αλώβητη, παρά τον διχασμό που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Ειδικότερα, αν και το κόμμα καταψήφισε, συνολικά τέσσερις βουλευτές τάσσονται υπέρ της συνεπιμέλειας τέκνων. Ο λόγος για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος είχε αφήσει να διαρρεύσει από νωρίς ότι δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

Ο δε Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανέφερε από το βήμα πως «σεβόμενος τις εσωκομματικές διαδικασίες, θεωρώ ότι η συνεπιμέλεια πρέπει να προχωρήσει». Και εκείνος ωστόσο, όπως και οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Μπιάγκης, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνούν με τη συνεπιμέλεια, δεν αναμενόταν να πάνε κόντρα στα κεντρικά της Χαριλάου Τρικούπη. Το νομοσχέδιο και επί της αρχής του εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Keywords
Τυχαία Θέματα