Σφαγή των... νηπίων από τον Γαβρόγλου

Σφαγή των... νηπίων από τον Γαβρόγλου21.02.2018Παιδεία

Πόλεμος για την υποχρεωτική φοίτηση τετράχρονων στα νηπιαγωγεία

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Μήλον της Εριδος» μεταξύ υπουργείου Παιδείας, δήμων, βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών έχουν γίνει τα τετράχρονα νήπια. Η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να επεκτείνει την υποχρεωτική εκπαίδευση και στη βαθμίδα του νηπιαγωγείου είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό και είναι σύμφωνη με διεθνείς παιδαγωγικές μελέτες. Ωστόσο, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν άλλη άποψη.

ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ

έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο απέναντι στο υπουργείο Παιδείας, καταγγέλλοντας ότι η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής 14χρονης εκπαίδευσης θα οδηγήσει σε λουκέτα τις περίπου 1.600 δομές δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και περισσότερους από 3.000 εργαζομένους στην ανεργία.

Η σχετική ρύθμιση έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Βέβαια, εδώ θα πρέπει να τονιστεί η διαφορά ανάμεσα στον βρεφονηπιακό-παιδικό σταθμό, που είναι δομή φύλαξης και φροντίδας για βρέφη και νήπια έως τεσσάρων ετών και λειτουργεί υπό την επίβλεψη των δήμων, και του νηπιαγωγείου, το οποίο είναι μέρος του συστήματος εκπαίδευσης, αποτελεί αμιγή δομή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας.

Χθες πραγματοποιήθηκε προειδοποιητική 24ωρη απεργία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων έμειναν κλειστοί, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Με κοινή επιστολή τους ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων) ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσουν.

Στον αντίποδα, το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε ότι με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής φοίτησης των τετράχρονων στο νηπιαγωγείο δεν συρρικνώνονται οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά -αντιθέτως- προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών, προκειμένου να καλυφτεί το σύνολο των παιδιών.

Μάλιστα, το υπουργείο επιστράτευσε τα ευρήματα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ότι οι γεννήσεις παιδιών από 1 έως 4 ετών ανέρχονται στις 276.894, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396, κάτι που σημαίνει ότι μένουν εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1-4 ετών.

Αμετακίνητος ο υπουργός

Επιμένει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην αναγκαιότητα της κυβερνητικής ρύθμισης που προβλέπει την ένταξη όλων των παιδιών από 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, παρά τις έντονες αντιδράσεις από βρεφονηπιοκόμους και εργαζομένους στους ΟΤΑ και ΚΕΔΕ.

Μιλώντας χθες το μεσημέρι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι ένας τεράστιος αριθμός παιδιών, παρά τις αιτήσεις, δεν έγινε δεκτός από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των υπαρχόντων, αλλά και προσθήκης νέων παιδικών σταθμών. Στόχος είναι, όπως υποστήριξε, έως το 2020 τουλάχιστον το 95% των παιδιών από 4 χρονών να συμμετάσχει στην υποχρεωτική διετή προσχολική εκπαίδευση. Οπως ανακοίνωσε μάλιστα, σήμερα θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου, της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διευκρινιστεί πόσα παιδιά έμειναν φέτος εκτός παιδικών σταθμών.

Την ίδια ώρα ο κ. Γαβρόγλου αναφερόμενος στις μετεγγραφές προανήγγειλε ότι για τις οικογένειες με αυξημένα οικονομικά προβλήματα που ζουν σε πόλη στην οποία δεν υπάρχει σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή αύξηση στο στεγαστικό επίδομα που δικαιούνται για τη φοίτηση των τέκνων τους. Οπως εξήγησε, ωστόσο, αυτό το ζήτημα αναμένεται να επιλυθεί την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Αντιδράσεις σε όλη τη χώρα

Κλειστοί παρέμειναν χθες οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, καθώς οι εργαζόμενοί τους συμμετείχαν στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην υποχρεωτική ένταξη των παιδιών από την ηλικία των τεσσάρων ετών στα νηπιαγωγεία.

Ειδικότερα, βρεφονηπιοκόμοι από όλη την Ελλάδα -ορισμένοι έφτασαν ακόμα και από τη Βέροια και την Καβάλα- πραγματοποίησαν αρχικά συγκέντρωση, παρά τον βροχερό καιρό, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μάλιστα, αντιπροσωπία των τριών φορέων που οργάνωσαν την κινητοποίηση συναντήθηκε με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και συζήτησε μαζί του τις θέσεις τους, χωρίς να λάβουν κάποια υπόσχεση.

Μικροεπεισόδια

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς τη Βουλή. Οταν έφτασαν μπροστά στο κτίριο επικράτησε ένταση για λίγη ώρα, καθώς, στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν προς το εσωτερικό του για να συναντήσουν τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, παρεμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι βρεφονηπιοκόμοι θεωρούν ότι η υποχρεωτική ένταξη των παιδιών από τεσσάρων ετών στα νηπιαγωγεία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της λειτουργίας περίπου 1.600 δημοτικών παιδικών σταθμών και θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων εργαζομένων των δομών αυτών.

Σημειώνεται πως ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη συμπρωτεύουσα, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα