«Σίγησε» σε ηλικία 91 ετών η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου

«Σίγησε» σε ηλικία 91 ετών η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου23.12.2019Πρόσωπα

Η σπουδαία μαέστρος υπήρξε ιδρύτρια της Χορωδίας Τρικάλων

Σπουδαία μαέστρος και ιδρύτρια της Χορωδίας Τρικάλων, που έμελλε να γράψει ιστορία τις δεκαετίες του '50 και του '60, η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. 

Η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου γεννήθηκε το 1928 στον Βόλο και πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στο Ωδείο Βόλου. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές της στην Αθήνα στο Ωδείο του Μανώλη

Καλομοίρη και το 1952 ο Μανώλης Καλομοίρης της εμπιστεύεται τη διεύθυνση και την αναδιοργάνωση του παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου Τρικάλων.

Έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στο χορωδιακό τραγούδι, δημιούργησε παιδικές και μεικτές χορωδίες, μεταξύ των οποίων η Χορωδία Τρικάλων, η οποία έγινε γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μόλις δύο χρόνια μετά την εγκατάστασή της στα Τρίκαλα, η δραστήρια μουσικός είχε δημιουργήσει δύο παιδικές χορωδίες, η μία από παιδιά 7-11 ετών και η δεύτερη 11-15 ετών, μία ανδρική και μια μεικτή, τις οποίες αποτελούσαν συνολικά 150 χορωδοί.

Η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας στο Παλλάς τον Δεκέμβριο του 1955 απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, καθώς όλοι μίλησαν για «φως εκ Τρικάλων». Το 1963 η Χορωδία Τρικάλων «συναντάται» με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τον «Επιτάφιο», τον οποίο διασκεύασε για χορωδία η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, πραγματοποιώντας και το μέγα τότε τόλμημα να συνοδεύει τη χορωδία λαϊκή ορχήστρα.

Επίσης, η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου υπήρξε η πρώτη που μετέφερε το έντεχνο ελληνικό τραγούδι σε χορωδιακή μορφή. Το βραβευμένο χορωδιακό σύνολο ηχογράφησε δίσκους πάνω σε τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, διασκευασμένα χορωδιακά από την ίδια. Πολύτιμος συμπαραστάτης της υπήρξε ο σύζυγός της, αγωνιστής του ΕΑΜ, Λεωνίδας Παπαστεφάνου.

Ηχογραφήσεις

Το 1966 εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου τη βρίσκει η δικτατορία και σιωπά επί επτά ολόκληρα χρόνια. Αυτή την περίοδο αρχίζει να μελοποιεί έργα μεγάλων ποιητών μας, τα οποία ηχογραφεί στη Μεταπολίτευση («Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Πάνου Παναγιωτούνη, «Αδούλωτη» της Ελλης Παπαδημητρίου, «Ασμα Ασμάτων» σε μετεγγραφή Γιώργου Σεφέρη, «Πρελούδια» ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, «Πόλεμος και ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου και ένα ορχηστρικό «Καϋμοί στη γειτονιά»).

Η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου συνέχισε για δεκαετίες να διδάσκει και να διευθύνει χορωδιακά σύνολα, μεταξύ των οποίων και η Χορωδία του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε συγκινητική δήλωση για την απώλεια της πρωτοπόρου μουσικού: «Είναι η μητέρα της σύγχρονης ελληνικής χορωδίας και μια αξιοθαύμαστη δασκάλα που μεγάλωσε πολλές γενιές χορωδών.

Επέτυχε να μυήσει στη μουσική ανθρώπους χωρίς σχετική παιδεία, να τους κάνει να την αγαπήσουν και να ταξιδέψουν στον κόσμο, τραγουδώντας τους ελληνικούς ήχους. Το έργο της υπήρξε, εκτός από μουσικό, και κοινωνικό και η προσφορά της, ανεκτίμητη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της».

Η κηδεία της θα γίνει δημοτική δαπάνη από τον Δήμο Αμαρουσίου, σήμερα (3 μ.μ.) από τον Iερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου και η ταφή στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα