Σκανδαλο Νovartis: Απαλλάχτηκαν Φρουζής, Μανιαδάκης

Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών: Τη γλιτώνουν με τις δωροδοκίες λόγω παραγραφής! Δεν διώκονται ούτε για τις μίζες στους γιατρούς

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας φαίνεται πως έβαλε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών μεγάλο μέρος του σκανδάλου Novartis, εκδίδοντας απαλλακτικό βούλευμα για τον πρώην ισχυρό άντρα του φαρμακευτικού κολοσσού Κωνσταντίνο Φρουζή αλλά και για τον πρώην σύμβουλο υπουργών

Υγείας Νίκο Μανιαδάκη για την κατηγορία της δωροδοκίας.

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν και μένει να επιβεβαιωθούν, με το υπ’ αριθμόν 764/2023 βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο έκρινε πως τόσο για τους Φρουζή και Μανιαδάκη όσο και για τρία ακόμη στελέχη της μητρικής Novartis, που ήταν συγκατηγορούμενοι, δεν προέκυψαν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν πως τέλεσαν την πράξη της δωροδοκίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στο εν λόγω αδίκημα «σε ό,τι αφορά τα 10 πολιτικά πρόσωπα». Βεβαίως, το συγκεκριμένο αδίκημα έχει και πενταετή παραγραφή, η οποία έχει παρέλθει, αφού με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, το 2019, διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος. Επομένως, μένει να αποκαλυφθεί ολόκληρο το σκεπτικό του συγκεκριμένου βουλεύματος και, κυρίως, εάν στηρίζεται στην παραγραφή και απλώς αναφέρει την έλλειψη στοιχείων συμπληρωματικά ακόμη και λόγω του πολιτικού κλίματος. Η εξέλιξη, βέβαια, είναι μάλλον αναμενόμενη, καθώς οι αντίστοιχες υποθέσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα έχουν αρχειοθετηθεί με εισαγγελικές διατάξεις.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι, βέβαια, και το γεγονός πως στον Κωνσταντίνο Φρουζή έχει ασκηθεί δίωξη για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για την οποία δεν υπάρχει παραγραφή. Είχε προηγηθεί, μάλιστα, στη συγκεκριμένη υπόθεση η πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ελένης Μιχαλοπούλου προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, η οποία αναγνώριζε ότι ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας δωροδοκούσε πολιτικά πρόσωπα και, φυσικά, γιατρούς.

Η κυρία Μιχαλοπούλου αποδεχόταν, συγκεκριμένα, πως διάφορα ποσά «καταχωρίζονταν στα λογιστικά βιβλία της εταιρίας Novartis ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ως πληρωμές προς άλλες εταιρίες και, ειδικότερα, ως έξοδα διαφήμισης και προώθησης».

Και πως στη συνέχεια τα ποσά αυτά «διοχετεύονταν αρχικά προς τις εν λόγω παρένθετες εταιρίες και εν συνεχεία περιέρχονταν στον κατηγορούμενο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΡΟΥΖΗ, που επιμελούνταν της λήψης τους από τους τελικούς αποδέκτες τους και πολιτικά πρόσωπα και άλλους, ήτοι και γιατρούς». Με το τωρινό βούλευμα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απάλλαξε ακόμη πέντε κατηγορουμένους από την πλευρά της εταιρίας και για το αδίκημα της δωροδοκίας μη πολιτικών προσώπων λόγω παραγραφής.

Παράλληλα μεταδόθηκε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών φέρεται ότι έχει ασκήσει διώξεις σε 15 γιατρούς έπειτα από παραγγελία της Οικονομικής Εισαγγελίας. Η δίωξη αφορά το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας (δωροληψία), που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, και εκείνο της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, το οποίο επίσης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και για το οποίο δεν υπάρχει παραγραφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα