Σκάνδαλο στην αυλή του Στέλιου Πέτσα – Καταγγέλλουν τον πεθερό του για φάμπρικα με επιδοτήσεις

Καταγγέλλουν τον πεθερό του για φάμπρικα που λεηλατούσε κοινοτικές επιδοτήσεις για κτηνοτρόφους

Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Καθημερινά στις αρμόδιες Αρχές καταφθάνουν πολλές καταγγελίες, οι οποίες, ακόμη κι αν είναι ανώνυμες, πρέπει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να αξιολογηθούν και να ερευνηθούν ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους. Μια τέτοια καταγγελία, που εστάλη προ ημερών, έχει όμως ειδικό ενδιαφέρον, καθώς σε αυτή αναφέρεται στενός συγγενής του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ως εμπλεκόμενος σε μια, αν μη τι άλλο, περίεργη υπόθεση…

Το θέμα αφορά «χρυσαφένιους βοσκότοπους»,

όπως χαρακτηρίζονται στην καταγγελία, τους οποίους φέρεται ότι χρησιμοποιούν παράνομα «επιτήδειοι», με «εικονικά μισθωτήρια», για να εισπράττουν από το κράτος γενναίες οικονομικές ενισχύσεις, προερχόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι ένα από τα πρόσωπα που κατονομάζονται σε σχέση με τη διαδικασία των συμφωνητικών μίσθωσης είναι του (πεθερού του κ. Πέτσα) Δημήτρη Τσόγκα, ο οποίος, πάντως, διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξή του.

Στην επτασέλιδη καταγγελία, με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου, ένας συνιδιοκτήτης ιδιωτικού δάσους 54.000 στρεμμάτων στην Αγόριανη Φθιώτιδας περιγράφει αναλυτικά πώς άρχισε το «ξεδίπλωμα του παράνομου κουβαριού», από το οποίο προέκυψε ότι «κάποιοι υποτιθέμενοι αγρότες δηλώνουν εκτάσεις (βοσκότοπο) στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (του ΟΠΕΚΕΠΕ) με εικονικά μισθωτήρια (με αληθοφανή χαρακτήρα, αφού έχουν θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής), αλλά, άκουσον άκουσον, η αξία του μισθώματος είναι από 0,20 έως 0,50 λεπτά του ευρώ / στρέμμα (για να είναι κάτω των 980 ευρώ που δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται στη ΔΟΥ) με σκοπό να εισπράξουν και να κατοχυρώσουν μέρος των οικονομικών ενισχύσεων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), οργανισμός που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Ανεξάρτητα από τη βασιμότητα των καταγγελλομένων, φαίνεται ότι αυτή είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, αφού εδώ και αρκετό καιρό έχουν πυκνώσει οι αποκαλύψεις για διαστρέβλωση του συστήματος κατανομής επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το πρόβλημα είναι παλαιό και έχει να κάνει με τη λεηλασία των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ενώ συνεταιριστικοί φορείς καταγγέλλουν «χρυσοφόρα κυκλώματα» που λυμαίνονται τα βοσκοτόπια, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τα χρήματα που αναλογούν στους κτηνοτρόφους μας.

Στη συγκεκριμένη καταγγελία γίνεται λόγος για «χαλκευμένα παραστατικά (ενοικιαστήρια) υπογεγραμμένα από δήθεν κατόχους ιδιόκτητων εκτάσεων που δηλώνονται ως βοσκότοποι τόσο στην Αγόριανη όσο και σε δημόσιες διακατεχόμενες εκτάσεις στη Μακρυρράχη». Αυτές οι εκτάσεις μάλιστα, όπως αναφέρεται, το 2017-2018 χρησιμοποιήθηκαν ως «τεχνική λύση» από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, «αλλά τώρα πέρασαν στα χέρια επιτηδείων για να καρπωθούν τις ενισχύσεις εκατομμυρίων ευρώ». Και αυτό «όχι για μια χρονιά, αλλά και να κατοχυρώσουν νέα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα για την επόμενη πενταετία της νέας ΚΑΠ 2021-2026». Πέρα από τα παραπάνω, «είχαν και έχουν το θράσος να εκμεταλλεύονται και τα προγράμματα 2.1.1 και 2.1.2 εξισωτική ενίσχυση (ενισχύσεις που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά µειονεκτήµατα του προγράµµατος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020)». Η «τεχνική λύση» ήταν ένα σύστημα εικονικού διαμοιρασμού των βοσκοτόπων, που εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια και διευκόλυνε τη δήλωση νοικιασμένων βοσκοτόπων από κτηνοτρόφους για να μη χάνονται οι επιδοτήσεις. Αυτές οι περιοχές στη Στερεά Ελλάδα, όπως σημειώνεται, «το έτος 2019 ή το 2020 έγιναν ως διά μαγείας επιλέξιμες βοσκοτοπικές εκτάσεις»…

Όλα αυτά καταγγέλλεται ότι συμβαίνουν «με την ανοχή και τη συμμετοχή» ορισμένων υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι φέρεται ότι δεν ασκούν τους απαραίτητους ελέγχους είτε με το «αζημίωτο» είτε δίνοντας σε «συγγενικά τους πρόσωπα εκτάσεις που δηλώνονται ως βοσκότοποι». Στο κείμενο αναφέρονται και συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως και ονόματα. Και ως εμπλεκόμενοι στο «μεγάλο φαγοπότι» αναφέρονται «αγρότες, υπάλληλοι του Κέντρου Υποβολής Δήλωσης, μισθωτοί, υπάλληλοι, γιατροί, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί και υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ». Για τις δε δημόσιες διακατεχόμενες εκτάσεις που βαφτίζονται ιδιωτικές, σημειώνεται ότι αυτές θα μπορούσε να τις μισθώσει μόνο το Ελληνικό Δημόσιο.

Φθάνοντας στο κρίσιμο σημείο, η καταγγελία αναφέρει ότι «τα περισσότερα συμφωνητικά μίσθωσης στο γνήσιο της υπογραφής φέρουν την υπογραφή του Προέδρου Τ.Κ. (Τοπικής Κοινότητας) Δομοκού Τσόγκα Δημήτριου ( μπορεί να υποθέσει κανείς ότι μάλλον η σφραγίδα θα βρίσκεται μόνιμα στο γραφείο της κ. Β.;) κατοίκου Δομοκού και πεθερού του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα Στυλιανού». Η κυρία Β., που κατονομάζεται, φέρεται ότι είναι υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και συνεχίζει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια έκταση την αντάλλαζαν από έτος σε έτος. Το 2018 το ίδιο τεμάχιο το δήλωνε η Β., το 2019 η Μπ. Χ. και το 2020 ο Σ.Κ.

Σημειωτέον ότι όλοι τους που δηλώνουν βοσκότοπο δεν έχουν ούτε κεφάλι ζώου, δεν είναι κτηνοτρόφοι και δηλώνουν πρώτη φορά από το 2018 ή καλύτερα το 2019 και 2020. Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνουν δικαιώματα – ενισχύσεις από το εθνικό απόθεμα, λες και δεν μπορούσαν την έκταση αυτή να τη δηλώσουν πραγματικοί κτηνοτρόφοι κάτοικοι Δομοκού…»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι επιτήδειοι αυτοί, που «με ψεύτικα συμβόλαια προσπαθούν να καρπωθούν εκτάσεις που δεν τους ανήκουν», για κάθε στρέμμα «το ποσό ενίσχυσης που λαμβάνουν είναι 25 ευρώ βασική ενίσχυση + 15 ευρώ πρασίνισμα +12 ευρώ εξισωτική γιατί “βόσκουν ζώα σε αντίξοες συνθήκες’’ = συνολικά 50 ευρώ/στρμ.».

Η καταγγελία έχει έναν μεγάλο κατάλογο αποδεκτών. Έχει σταλεί στον εισαγγελέα Λαμίας, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρ. Βάρα, στην Οικονομική Αστυνομία, στο ΣΔΟΕ, στην ΑΑΔΕ, στις τοπικές δημοτικές Αρχές και έχει κοινοποιηθεί στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, στον ίδιο τον κ. Πέτσα, σε όλους τους βουλευτές του νομού Φθιώτιδας, στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, σε περιφερειακούς συμβούλους και άλλους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής.

Διαψεύδει ο μεν, σιωπά ο δε

Ο κ. Τσόγκας, πεθερός του κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν άρχισε να γίνεται γνωστή η ύπαρξη μιας τέτοιας καταγγελίας, προέβη σε δήλωση σε τοπικό μέσο, με την οποία διαβεβαιώνει ότι «θα πρέπει όσοι επιχειρούν να αφήσουν να εννοηθεί ότι έχω την οποιαδήποτε συμμετοχή σε παράνομες πράξεις και, πολύ περισσότερο, όσοι με εγκληματικές ενέργειες με ενέπλεξαν να γνωρίζουν ότι, πέραν του ότι δεν έχω υπογράψει και βεβαιώσει κανένα από τα αναφερόμενα στην καταγγελία έγγραφα, έχω ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με σκοπό να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες όλων των υπαιτίων».

Σε κάθε περίπτωση, οικογενειακή ευθύνη δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί όμως ένα ευρύτερο θέμα, το οποίο στηρίζεται και από καταγγελίες παραγόντων του συνεταιριστικού χώρου, θα είχε ενδιαφέρον να πάρει θέση και ο κ. Πέτσας. Άλλωστε η καταγγελία έχει φθάσει και στο δικό του γραφείο. Ακόμη και εάν αδίκως -όπως διαβεβαιώνει ο ίδιος- εμπλέκεται ο πεθερός του, υπήρξε κάποια εκδήλωση ευαισθησίας από πλευράς του και με ποιον τρόπο; Ενδιαφέρθηκε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος -αλλά έχοντας κι έναν λόγο παραπάνω για να μην πλανώνται άδικες σκιές για μέλη της οικογένειάς του- να γίνει γρήγορη και εις βάθος έρευνα ώστε να φανεί εάν υπάρχει σκάνδαλο, σε ποιον βαθμό και ποιοι εμπλέκονται; Οι καταγγελίες συνεταιριστών για «χρυσοφόρα κυκλώματα» δίνουν, έτσι κι αλλιώς, στο ζήτημα ευρύτερη -και πολιτική- διάσταση ανεξάρτητα από τη σχέση συγκεκριμένων προσώπων, όπως ο κ. Τσόγκας. Ανάλογα ερωτήματα προκύπτουν και για τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Μ. Βορίδη, όπως και για τον πρώην περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη και τον διάδοχό του Φ. Σπανό…

Keywords
Τυχαία Θέματα