Σκόπια: Στη Βουλή η συμφωνία

Σκόπια: Στη Βουλή η συμφωνία19.06.2018Παρασκήνιο

Ποια η διαδικασία στο κρατίδιο και πώς μπορεί να θέσει εμπόδια ο Ιβανόφ

Για την ανάγκη υιοθέτησης της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ για το Σκοπιανό θα συζητήσει σήμερα το Κοινοβούλιο του κρατιδίου το οποίο συνέρχεται με απόφαση του προέδρου

του Ταλάτ Τζαφέρι.

Εφόσον ανάψει το πράσινο φως -όπως αναμένεται, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία- το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων έως την Παρασκευή.

Χθες το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε το νομοσχέδιο το οποίο θα καταεθεί προς κύρωση στη Βουλή, κάτι που, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και τα τοπικά ΜΜΕ, αναμένεται να συμβεί άνετα. Μετά την έγκριση της συμφωνίας το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβανόφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει.

Αν αυτός θέσει βέτο, η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ» 61 βουλευτές. Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος -σύμφωνα με το Σύνταγμα- είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει. Την ίδια ώρα σφοδρές αντιδράσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στα Σκόπια αναφορικά με τη συμφωνία.

Το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν βίαια επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Περίπου 3.000 διαδηλωτές φωνάζοντας «Μακεδονία - Μακεδονία» επιχείρησαν να εισβάλουν στη Βουλή πετώντας πέτρες και βεγγαλικά κατά των αστυνομικών που τους εμπόδισαν κάνοντας χρήση χημικών. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν επτά διαδηλωτές και συνελήφθησαν ακόμη 11. Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι δεν θα ανεχθεί τη βία και τη διατάραξη της δημόσιας τάξης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι κατά της συμφωνίας, δήλωσε ότι δεν θα την ψηφίσει.

Ολα καλά και όλα ωραία τα είδε ο Μπουτάρης

Θετικά αποτίμησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η δημοτική ομάδα του «Πρωτοβουλία» το θέμα της συμφωνίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Επειτα από συζήτηση που έγινε χθες μετά τις τελευταίες εξελίξεις η «Πρωτοβουλία» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Το θέμα της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ με την υπογραφή των δύο κυβερνήσεων προχώρησε σε ένα καλό σημείο που περικλείει θετική προοπτική επίλυσης ενός επί σειράν ετών εκκρεμούντος ζητήματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Από το σημείο αυτό και πέρα τον λόγο έχουν, ως εκ της αρμοδιότητάς τους, οι κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων και της πολιτικής του για τη “Διπλωματία των Πόλεων”, συνέβαλε και θα εξακολουθήσει να συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση κλίματος εμπιστοσύνης και προσέγγισης μεταξύ των δύο λαών.

Στην καλλιέργεια πολύπλευρων σχέσεων στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην επιχειρηματικότητα και στην εκπαίδευση, καθώς και στην ενθάρρυνση αμοιβαίων φιλικών ενεργειών και δράσεων επ’ ωφελεία αμφοτέρων των πλευρών και, ιδιαίτερα, της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης. Στις κυβερνήσεις και στο πολιτικό σύστημα των δύο χωρών εναπόκειται πλέον να χειριστούν με μετριοπάθεια, συνεννόηση και ρεαλισμό το όλο θέμα ώστε να έχει ευτυχή κατάληξη, στέλνοντας, συγχρόνως, στους πολίτες μηνύματα φιλίας και συνεργασίας και αποφεύγοντας ανώφελους και βλαπτικούς διχασμούς».

«Πάμε να τα σπάσουμε» είπε στέλεχος της Ν.Δ.

Την αποπομπή από τη Ν.Δ. του δημοτικού συμβούλου Παγγαίου Χρήστου Πριονίδη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του με αφορμή τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ.

Συγκεκριμένα ο Χρήστος Πριονίδης καλώντας σε πογκρόμ και πράξεις βίας κατά των αριστερών είχε δηλώσει: «Να σταμπάρουμε ποια είναι τα μαγαζιά των αριστερών, να πάμε να τα σπάσουμε. Οπως έκαναν κι αυτοί στην Αθήνα. Να σταμπάρουμε ποια είναι τα αυτοκίνητα των αριστερών, να πάμε να τα σπάσουμε. Οπως έκαναν αυτοί στην Αθήνα. Να δούνε πόσα απίδια έχει ο σάκος». Για «ακραίο παραλήρημα», που «βαραίνει πλήρως την ηγεσία της Ν.Δ.», έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «φωτογραφιζόταν περιχαρής» με το εν λόγω στέλεχος της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα