Σοκ! Εκοψαν το ρεύμα σε 227.000 νοικοκυριά

Εφιάλτης για χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν οι λογαριασμοί ρεύματος και τα συσσωρευμένα χρέη προηγούμενων ετών, καθώς οι εταιρίες προχωρούν σε μαζικές εντολές αποσύνδεσης ρεύματος. Πλέον εφαρμόζουν μαζικά και την τακτική της παύσης εκπροσώπησης, ως έναν επιπλέον μοχλό πίεσης για την αποπληρωμή των οφειλών.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), μόνο το 2019 έμειναν στο σκοτάδι 116.120 πελάτες. Ειδικότερα, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δέχτηκε από τους προμηθευτές ρεύματος 360.644 εντολές αποσύνδεσης των

παροχών πελατών τους κι εκτέλεσε 227.418. Από αυτές οι 227.237 αφορούσαν πελάτες χαμηλής τάσης και οι 181 πελάτες μέσης τάσης. Το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς, δηλαδή μόλις 111.298 πελάτες, προχώρησαν σε επανασύνδεση.

Η νέα τακτική που εφαρμόζουν οι εταιρίες παροχής ρεύματος είναι η εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για παύση εκπροσώπησης πελατών τους. Με βάση την έκθεση της ΡΑΕ, το 2019 οι εντολές παύσης εκπροσώπησης που δόθηκαν από τους προμηθευτές στον διαχειριστή ανήλθαν σε 310.333 και εκτελέστηκαν οι 280.962. Σκοπός των προμηθευτών ήταν να περιορίσουν τις ζημιές και να πιέσουν τους οφειλέτες για την αποπληρωμή των χρεών τους, καθώς αυτοί πλέον εντάσσονται στην καθολική υπηρεσία, στην οποία το τιμολόγιο είναι αυξημένο κατά 12%.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της ΡΑΕ, ο αριθμός των παρόχων τον Δεκέμβριο του 2019 που είχαν υπαχθεί στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας επειδή είτε είχε καταγγελθεί η σύμβασή τους είτε δεν μπορούσανν να βρουν άλλο πάροχο εκτοξεύτηκε στις 135.278 από 22.127 τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 511% μέσα σε δύο χρόνια.
Τέλος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μέσω της έκθεσης πεπραγμένων επαναφέρει με έμμεσο τρόπο το πάγιο αίτημα των προμηθευτών για την κατάργηση της επιβάρυνσης των λογαριασμών ρεύματος με χρεώσεις τρίτων για εισπρακτικούς λόγους, υπογραμμίζοντας ότι οι χρεώσεις αυτές αποτελούν τροχοπέδη στην εισπραξιμότητα και πάγια στρέβλωση της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα