Σοκάρει ο Ντράγκι! Η ανοικοδόμηση της Ε.Ε. θα θυμίζει αυτή του Β’ Παγκοσμίου

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανοικοδόμηση θα θυμίζει εκείνη που ακολούθησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από τη Θεανώ Καρούτα

Τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, δανειζόμενος εικόνες από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας, έκανε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναφορικά με αυτό που χαρακτήρισε «ανοικοδόμηση» της Ευρώπης μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού. Οπως είπε, η διαδικασία θα θυμίζει εκείνη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα «αναγκάσει»

την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδιατυπώσει τις θεμελιώδεις αξίες της.

«Η πανδημία εγκυμονεί τον κίνδυνο καταστροφής ανθρώπινου κεφαλαίου σε μεγέθη που δεν έχουμε ξαναδεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε ο Ντράγκι σε διάλεξη που έδωσε στο Ρίμινι στην Ιταλία. «Θα πρέπει να αντλήσουμε έμπνευση από αυτούς που μετείχαν στην ανοικοδόμηση του κόσμου, της Ευρώπης και της Ιταλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» σημείωσε.

Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αποπειράται να καταγράψει και να συγκρίνει τα στοιχεία για τα κρούσματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και διαπιστώνει ότι η τάση είναι σαφώς ανοδική. Το ECDC -με έδρα τη Στοκχόλμη- διαπιστώνει στις εβδομαδιαίες εκθέσεις του πως τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται πανευρωπαϊκά, αλλά ως επί το πλείστον σε συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές.

Οι περιοχές «υψηλού ρίσκου» βρίσκονται -σύμφωνα με το ECDC- στα βόρεια της Ισπανίας, γύρω από τη Λισαβόνα, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και τη Μάλτα. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι οι συγκρίσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι καταγραφής τους.

Από χώρα σε χώρα διαφέρει, για παράδειγμα, ο αριθμός των τεστ. Σε μικρές χώρες, όπως το δουκάτο του Λουξεμβούργου με τους 600.000 κατοίκους, έχουν γίνει σχεδόν ισάριθμα τεστ. Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, τα περιοριστικά μέτρα επανεμφανίζονται. Υποχρεωτική είναι από σήμερα η χρήση προστατευτικής μάσκας στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, ενώ σε όλο το Βέλγιο επιτρέπεται η συνάθροιση το πολύ πέντε ατόμων σε ιδιωτικούς χώρους.

Στη Γαλλία, με τα 1.600 νέα κρούσματα ημερησίως, Παρίσι και Μασσαλία επέβαλαν υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, ενώ στην Ιταλία ξεκίνησε χθες η διενέργεια τεστ σε όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κροατία, προκαλώντας αλαλούμ στα αεροδρόμια, καθώς μερικά από αυτά εξακολουθούν να μην προσφέρουν τεστ επί τόπου, υποχρεώνοντας τους επιβάτες να προσέρχονται σε τοπικά κέντρα ελέγχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα