Στα άκρα για τις συντάξεις ΣΕΒ-Μαξίμου

Στα άκρα για τις συντάξεις ΣΕΒ-Μαξίμου11.07.2018ΣΥΡΙΖΑ

Οι βιομήχανοι επιμένουν στην ανάγκη για μείωσή τους, ενώ τώρα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι διώχνει τους επενδυτές

Κορυφώνεται η κόντρα κυβέρνησης και βιομηχάνων για το αν πρέπει να γίνουν οι νέες περικοπές στις συντάξεις, που, ούτως ή άλλως, προβλέπονται στο τελευταίο Μνημόνιο.

Χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας κατηγόρησε την κυβέρνηση

για διγλωσσία λέγοντας: «Τη στιγμή που η χώρα αναζητεί επενδύσεις, η κυβέρνηση νομοθετεί κατά τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές». Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, επιχειρείται «να διχαστεί η επιχειρηματικότητα σε “καλούς” και “κακούς”. Οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την πόλωση».

Η δήλωση του κ. Φέσσα έρχεται στον απόηχο της επίθεσης του πρωθυπουργού στον ΣΕΒ κατά την πρόσφατη ομιλία του από τη Θεσσαλονίκη, στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΕΒ.


Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον ΣΕΒ για «αμιγώς πολιτικά κίνητρα», τα οποία «δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινείς αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας» Κατά τον ίδιο, αυτό αποδείχθηκε -και- από την πρόσφατη έκθεση του ΣΕΒ που «επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του 2019 και του 2020, δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι».

Η κόντρα κυβέρνησης - Φέσσα θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχιστεί, αφού χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν οι νομοθετημένες για το 2019 μειώσεις στις συντάξεις, αφού «αυτή τη στιγμή ο Προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της ασφαλιστικής δαπάνης».

Για τις εργολαβίες

Οσον αφορά τις αλλαγές στο καθεστώς των εργολαβιών - υπεργολαβιών που προωθούνται μέσα από το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε λόγο για «βόμβα» που πρέπει να απενεργοποιηθεί άμεσα.

Ο κ. Φέσσας τάχθηκε υπό όρους υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού: «Οταν υπάρξει αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, αυτή δεν πρέπει να μεταφέρεται αυτομάτως ως αφετηρία των αυξήσεων σε επίπεδο κλάδων και επιχειρήσεων». Πρόσθεσε δε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας πρέπει και μετά τη λήξη του Μνημονίου να υπερισχύουν (!) έναντι των κλαδικών.

Επίσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών επανέλαβε τις αντιρρήσεις σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει ως ισότιμο με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ) τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Αγρια επίθεση Τζανακόπουλου: «Λαγός» της Ν.Δ. ο Φέσσας

Νέα μετωπική επίθεση κατά των βιομηχάνων εξαπέλυσε το Μέγαρο Μαξίμου, με σκληρούς χαρακτηρισμούς προσωπικά για τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θόδωρο Φέσσα. Είχε προηγηθεί δήλωση από την πλευρά του κ. Φέσσα, που κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με τέτοιο τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τη μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΕΒ, χαρακτήρισε τον κ. Φέσσα «λαγό της Ν.Δ.», συνδέοντάς τον ευθέως με την αντιπολιτευτική ρητορική της Πειραιώς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Οταν ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ανοίξει το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πρώτος από όλους ο κ. Φέσσας προστρέχει προς υποστήριξή του» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συντηρώντας έτσι τη σύγκρουση που άνοιξε μετά την αρνητική θέση που πήρε ο ΣΕΒ στο ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων.

«Δική μας δουλειά είναι κάθε φορά να σταθμίζουμε συμφέροντα και να παίρνουμε τις απαραίτητες αποφάσεις, με γνώμονα τελικά το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, και όχι το στενό εργοδοτικό συμφέρον ή το συμφέρον του ΣΕΒ» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Καβγάς στη Βουλή, «ουδέν νεότερον» για τις περικοπές

Στο «καυτό» θέμα των συντάξεων μετατοπίστηκε το κέντρο βάρους της συζήτησης στην Ολομέλεια επί του νομοσχέδιου της Εφης Αχτσιόγλου για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας (το οποίο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής), με την κυβέρνηση να μην κάνει δεκτές, όπως σαφώς αναμενόταν, τις τροπολογίες της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ για την αναστολή της περικοπής των συντάξεων.

Η Ν.Δ. κάλεσε όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν την πρότασή της να μην προχωρήσει η περικοπή των συντάξεων, μια περικοπή «εντελώς αχρείαστη», όπως τη χαρακτήρισε, αλλά και «αποτέλεσμα των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ το 2015». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλο, να υποστηρίζει πως οι νέες μειώσεις φέρουν αποκλειστικά τις υπογραφές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., επισημαίνοντας ότι «το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν χρειάζεται».

Οπως είπε, θα μπορούσε να αποφευχθεί, καθώς το «πάγωμα» στις συνταξιοδοτικές αποδοχές έως το 2022 που ήδη έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση, αποφέρει πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την περικοπή τους. Η απάντηση πάντως της κυβέρνησης, μέσω του Τάσου Πετρόπουλου, στη σκληρή κριτική που δέχθηκε, είναι ότι σήμερα η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ, ενώ η βασική σύνταξη με τον προηγούμενο νόμο ήταν 360 ευρώ.

«Τόσα ψεύδη πολλά και μαζεμένα από την ομάδα αλήθειας της Ν.Δ., δεν έχουν ξαναγίνει. Σταματήστε επιτέλους να χλευάζετε την αλήθεια» είπε ο υφυπουργός Εργασίας, που υποστήριξε πως όσες μειώσεις έχουν γίνει ως τώρα στις συντάξεις προκύπτουν από τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πάντως, παρά τη μαραθώνια συζήτηση και τις πολλαπλές εκατέρωθεν βολές, ουδέν ασφαλές συμπέρασμα προέκυψε για το τι θα γίνει τελικά με τις συντάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα