«Στα άκρα» η πολιτική κόντρα για τον διάλογο της ντροπής!

Για παραδικαστικό σύστημα που έστησε η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει λόγο η Ν.Δ., για αποπροσανατολισμό μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

A κραία πολιτική σύγκρουση προκαλεί το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας ανάμεσα στον Νίκο Παππά και τον Σάμπυ Μιωνή από τον Μάιο του 2016, την οποία απέστειλε στην Προανακριτική ο Ισραηλινός επιχειρηματίας. Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. στρέφονται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας εξηγήσεις και η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για προσπάθεια αντιπερισπασμού

και αποπροσανατολισμού από το πραγματικό σκάνδαλο Novartis, μετά και τα τελευταία στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην Προανακριτική. Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξαν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στήσει ένα παραδικαστικό σύστημα για να κάνει «δουλειές». «Ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε τη δική του δουλειά: εξυπηρετούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και έβγαιναν “πολλά λεφτά” με την πλήρη ανοχή και γνώση του “κεντρικού μαγαζιού”, όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Παππάς, του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ίδιοι κύκλοι ρώτησαν τον Αλέξη Τσίπρα εάν «αποδέχεται τη ρήση Παππά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαγαζί στο οποίο βάζει την ατζέντα ο Παπαγγελόπουλος», υποστηρίζοντας πως από τις συνομιλίες που ήρθαν στο φως αποδεικνύονται η ύπαρξη παραδικαστικού και οικονομικών δοσοληψιών, η διακίνηση ανοιχτών ποινικών δικογραφιών στα υπουργικά γραφεία, καθώς και η χειραγώγηση εισαγγελέων. Η Ν.Δ. μάλιστα, μέσω των ίδιων κύκλων, έκανε λόγο για «προτροπή» του κ. Παππά να «δώσει» ο Σταύρος Παπασταύρου, χωρίς όμως κανένα στοιχείο και με προφανή πολιτική στόχευση, τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι «για να παύσουν να τον κυνηγούν».

Νωρίτερα, μιλώντας στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε πως αν όσα περιγράφονται στο σχετικό υλικό που κατέθεσε ο κ. Μιωνής είναι πραγματικά, «τότε βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους». O ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιχειρεί «φθηνό αντιπερισπασμό» με παράνομα κατατεθείσα ηχογραφημένη συνομιλία, η γνησιότητα της οποίας δεν ελέγχθηκε από καμία δημόσια Αρχή.

Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, σχολίασε «άνθρακες ο θησαυρός», επισημαίνοντας αφενός πως το υλικό είναι παράνομο και αφετέρου πως είναι «τραβηγμένη από τα μαλλιά η προσπάθεια διαστρέβλωσης των διαλόγων, με αποσιωπητικά και δήθεν ακατάληπτες λέξεις σε επίμαχα σημεία». Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, υποστήριξε ότι ο Αντώνης Σαμαράς «αναγκάζει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να υιοθετεί άθλιες παρακρατικές πρακτικές παράνομων καταγραφών», σχολιάζοντας ειρωνικά πως κατανοεί «τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης από την ομηρία Σαμαρά», ωστόσο «η πολιτική ζωή του τόπου όμως δεν μπορεί να οδηγείται στον βούρκο των μαφιόζικων ενεργειών, ούτε στις μεθόδους της κασέτας που χρησιμοποιεί ο υπόκοσμος».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Ν.Δ., μέσω του εισηγητή της Θάνου Πλεύρη, ζήτησε το επίμαχο υλικό να σταλεί στον εισαγγελέα, πρόταση με την οποία συντάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής. Το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, άλλωστε, αντέδρασε με σφοδρότητα στη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Παππά – Μιωνή, σημειώνοντας πως «όσα αποκαλύπτονται καθημερινά για το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να διερευνηθούν άμεσα από τη Δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, αυτά δεν χωρούν στη δημοκρατία». Η Χαριλάου Τρικούπη αποκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «μόνιμο χορηγό της Δεξιάς», καταγγέλλοντας ότι δεν έχει πλέον καμιά αξιοπιστία να επιτελέσει τον θεσμικό ρόλο της σε μια εποχή κρίσης και μεγάλων προκλήσεων στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία.

Αμέτοχο δεν έμεινε ούτε το ΚΚΕ, το οποίο σχολίασε πως ο λαός «παρακολουθεί αηδιασμένος την “παρέλαση” σκανδάλων και θα πρέπει να απαιτήσει να βγουν τα “άπλυτα” όλων των κυβερνήσεων, της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στη φόρα. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους “πολιτικού αντιπερισπασμού”, όπως κάνουν όλα τα άλλα κόμματα, συγκαλύπτοντας τελικά τις πραγματικές ευθύνες τους και τις ίδιες τις αιτίες της διαπλοκής», όπως καταγγέλλει ο Περισσός.

Οξύτατη υπήρξε ακόμη η αντίδραση και της Ελληνικής Λύσης, η οποία σχολίασε με νόημα πως «μία χώρα που τα κόμματα αλληλοεκβιάζονται με συνομιλίες της ΕΥΠ είναι χώρα εκβιαστών. Μία χώρα cosa nostra. Χώρα ανάξιων βρόμικων πολιτικών και μαφιόζων που δεν αξίζει να υπάρχουν».

Οι δικαιολογίες του (εκτεθειμένου) Παππά και οι «βολές» σε Σαμαρά – Παπασταύρου

Σε πανικό βρίσκεται ο πολλαπλώς εκτεθειμένος Νίκος Παππάς, ο οποίος προσπαθεί επί ματαίω, από χθες το πρωί, οπότε το ηχητικό Μιωνή είδε το φως της δημοσιότητας, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «παραποίηση» της συνομιλίας που είχε με τον Iσραηλινό επιχειρηματία και για «κατασκευασμένες συνομιλίες -προϊόντα εγκλήματος- που παραπέμπουν σε μαφιόζικες μεθόδους». Οι αναφορές του Νίκου Παππά περί «βίαιης διαστρέβλωσης των λεγομένων του» προκαλούν, αν μη τι άλλο, εντύπωση, καθώς η 18σέλιδη απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας των δύο ανδρών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντως οι διευκρινίσεις του ότι «οι αναφορές σε ατζέντα και κάποιους που κάνουν δουλειές προφανώς και δεν αφορούν τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά τις μεθοδεύσεις του Αντώνη Σαμαρά και της παρέας του που έβγαζαν χρήματα στο εξωτερικό».

Ερωτηθείς εάν η εν λόγω συνάντηση ήταν σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς απάντησε: «Όχι, βέβαια».

Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός απέδωσε τη δημοσιοποίηση του επίμαχου υλικού σε «γελοίο αντιπερισπασμό» της Ν.Δ. μετά τις αποκαλύψεις για τον Αντώνη Σαμαρά. «Ο Σάμπυ Μιωνής, με αντάλλαγμα μάλλον τη ΛΑΡΚΟ, παίζει το άθλιο παιχνίδι της Ν.Δ. και του ίδιου του κ. Σαμαρά» υποστήριξε ο Νίκος Παππάς, που επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρώην πρωθυπουργό, αποκαλώντας τον «προσωποποίηση της πολιτικής δειλίας» και καλώντας τον να εμφανιστεί στην επιτροπή «αν έχει τα κότσια» για να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τα 2.600.000 ευρώ. «Τι ζητούσε από Παπαγγελόπουλο και τον κάλεσε σπίτι του; Γιατί τρέμει τόσο την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση;» διερωτήθηκε μάλιστα ο Νίκος Παππάς, ζητώντας και από τον Σταύρο Παπασταύρου να τοποθετηθεί «και να μας πει ποιανού χρήματα διαχειρίστηκε».

Keywords
Τυχαία Θέματα