Στα σαγόνια της Μέρκελ

Στα σαγόνια της Μέρκελ15.01.2020Πρόσωπα

Η εκδικητική frau παίζει ανοιχτά το βρόμικο παιχνίδι του Ερντογάν
Μας απέκλεισαν οριστικά από τη διάσκεψη για τη Λιβύη. Κάλεσαν ακόμη και το... Κονγκό
Θλιβερή εικόνα: Παρακάλια της κυβέρνησης στη Γερμανία

Η Θέση μας: Δικτατορία με σχέδιο

Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Νέα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας παίζει το Βερολίνο, που επιμένει να κάνει τα... στραβά μάτια στις προκλήσεις του «σουλτάνου»

Ερντογάν, καθώς, αντί να τον καταδικάζει για την παράνομη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης δημιουργώντας τετελεσμένα στη Μεσόγειο, τον επιβραβεύει τοποθετώντας τον στη λίστα των επίσημων καλεσμένων της διάσκεψης για τη Λιβύη!

Με τη συμμετοχή, λοιπόν, της Τουρκίας που ανεμπόδιστα προωθεί τα νεοοθωμανικά της σχέδια, συστηνόμενη ταυτόχρονα και ως «σταθεροποιητικός παράγοντας», αλλά με την Ελλάδα απούσα, θα πραγματοποιηθεί τελικά την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο η κρίσιμη διάσκεψη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με στόχο να εξευρεθεί πολιτική λύση για τη Λιβύη, που παραμένει βυθισμένη στον εμφύλιο.

Όπως ανακοίνωσε χθες η γερμανική κυβέρνηση, στην πολυαναμενόμενη διάσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Αφρικανική Ενωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ενώ, την ίδια στιγμή, πρόσκληση για συμμετοχή στις συζητήσεις που θα γίνουν στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν λάβει βέβαια και οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές στο θέατρο του πολέμου της Λιβύης: ο πρωθυπουργός της χώρας Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Πρωτοβουλία

Στο εύλογο ερώτημα που προκύπτει εντούτοις, που δεν είναι άλλο από το «Γιατί στη Γερμανία;» να λάβει χώρα μια τέτοια συνάντηση, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μέρκελ ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έσπευσε να αναλάβει τον ρόλο του «οικοδεσπότη» σε μια διαδικασία διαβούλευσης ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, όταν αυτή θα μπορούσε να επισυμβεί.

Έναν ρόλο που το Βερολίνο -όπως μετέδιδαν χθες και τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα- ανέλαβε από κοινού με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και με τον ειδικό απεσταλμένο του οργανισμού για τη Λιβύη Χασάν Σαλαμέ. Χθες, μάλιστα, και στη σκιά της αποτυχημένης προσπάθειας Ρωσίας - Τουρκίας στη Μόσχα να παρακινήσουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, εν όψει της διάσκεψης της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωνε αισιόδοξος.

«Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν» υπογράμμισε ο Μάας, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να δεσμευτούν να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη».

Πολλοί, πάντως, θεωρούν ότι ήδη ο πήχης έχει μπει ψηλά σε σχέση με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα μιας τέτοιας διάσκεψης, καθώς τα συμφέροντα είναι αλληλοσυγκρουόμενα και πολλές συμμαχίες μεταξύ των εμπλεκομένων ευλόγως χαρακτηρίζονται ευκαιριακές.

Παρ' όλα αυτά, επισήμως τουλάχιστον, λέγεται ότι στόχος της διαδικασίας είναι ένας και μοναδικός: Από μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη, καθώς και για τον κατευνασμό της έντασης που υπάρχει εδώ και χρόνια στο εσωτερικό της χώρας.

Δεν έπιασαν τόπο τελικά τα παρακάλια της Αθήνας

Η ελληνική κυβέρνηση παρακαλάει να βρεθεί στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της και να τονίσει ότι τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης είναι παράνομα και άκυρα, αλλά δυστυχώς δεν εισακούεται. Μένει εκτός παιχνιδιού για ένα κρίσιμο θέμα στα σύνορα της ανατολικής Μεσογείου, που αγγίζει τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το χειρότερο είναι πως παρούσα θα είναι η Τουρκία στη διάσκεψη της Κυριακής, η οποία δείχνει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης σε διπλωματικό επίπεδο να πείσει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τις ΗΠΑ, στις οποίες πρόσφατα βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αναγκαιότητα να εκπροσωπηθεί στην κρίσιμη αυτή διάσκεψη για τη Λιβύη και η Ελλάδα. Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες και μετέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ μία εικόνα προσβλητική για τη χώρα μας, αυτή του παρακατιανού και της απαξίωσής της.

«Η Ελλάδα κάνει κάθε προσπάθεια εμπλοκής σε κάθε προσπάθεια πολιτικής λύσης στη Λιβύη και γι' αυτό έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου» δήλωσε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «δεν είμαστε από τα κράτη που συμμετείχαμε στην αρχή της διαδικασίας, είναι άλλοι αυτοί που πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν είμαστε και όχι εμείς». Επιχείρησε δηλαδή να μεταφέρει αλλού τις ευθύνες, αλλά το δεδομένο είναι πως η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο Βερολίνο, ενώ οι άλλες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, πρωτευούσης της Τουρκίας, θα είναι παρούσες.

Ο κ. Πέτσας μάλιστα έδειξε να βρίσκεται στον... κόσμο του, λέγοντας «έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Είτε σε επίπεδο πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών». Ο δε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έτρεφε μέχρι και το πρωί χθες την αυταπάτη πως η Ελλάδα μπορεί τελικώς να προσκληθεί στη σύνοδο του Βερολίνου, όπου πιθανόν θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Λιβύης.

«Το συζητάμε σε όλους τους τόνους. Οι χθεσινές απαντήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η ημερομηνία, ούτε η λίστα των συμμετεχόντων», είπε και δυστυχώς για τον κ. Βαρβιτσιώτη αλλά κυρίως για τη χώρα η λίστα οριστικοποιήθηκε και η Ελλάδα δεν ήταν σε αυτή.

«Εμείς ευχόμαστε να μη μείνουμε στην προσπάθεια, γιατί από προσπάθεια χορτάσαμε και δυστυχώς όποτε στην κυβέρνηση προσπαθούν... αποτυγχάνουν! Πρέπει να απαιτήσουν να είμαστε εκεί, γιατί η Ελληνική ΑΟΖ εφάπτεται της Λιβύης» σχολίασε η Ελληνική Λύση τονίζοντας: «Αλλο προσπαθώ, άλλο ζητώ και άλλο απαιτώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα