Στα Σκόπια με χαμηλές προσδοκίες ο Ν. Κοτζιάς

Στα Σκόπια με χαμηλές προσδοκίες ο Ν. Κοτζιάς22.03.2018Πρόσωπα

Μεταβαίνει σήμερα, πρώτη φορά αεροπορικώς, για συναντήσεις με την ηγεσία της γείτονος

Σε βαρύ κλίμα, που διαμορφώνεται από τις προκλητικές και άκαμπτες θέσεις των Σκοπιανών τα τελευταία 24ωρα για το θέμα της ονομασίας αλλά και για τα ζητήματα της ταυτότητας και της αλλαγής του Συντάγματος, μεταβαίνει σήμερα στη γειτονική χώρα ο Νίκος Κοτζιάς, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία.

Ο Ελληνας υπουργός

Εξωτερικών με τη συνοδεία του θα φτάσει στα Σκόπια πρώτη φορά αεροπορικώς, αφού οι Σκοπιανοί προχώρησαν στην αλλαγή του ονόματος του αερολιμένα και απέσυραν τα αλυτρωτικά σύμβολα που βρίσκονταν εντός αυτού. «Αυτό δεν αρκεί όμως» έχει δηλώσει ο κ. Κοτζιάς και τελικώς η φράση αυτή αποτυπώνει και το κλίμα στις επαφές που θα έχει, ξεκινώντας από σήμερα το βράδυ με δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Αύριο θα συναντήσει τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, αρχηγούς κομμάτων και άλλους αξιωματούχους, όχι όμως και τον πρόεδρο των Σκοπίων Ιβανόφ.

Δυσκολίες

Αυτά που ειπώθηκαν ωστόσο το τελευταίο διήμερο από τους κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ κάθε άλλο παρά διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις. Ο πρώτος δήλωσε ότι τα Σκόπια έχουν απαντήσει στις προτάσεις της Αθήνας, όταν υποτίθεται ότι η όποια συζήτηση θα γινόταν επί του ελληνικού κειμένου, ενώ ο δεύτερος παραδέχθηκε πως υπάρχουν διαφορετικές θέσεις σχεδόν σε όλα τα ζητήματα. Σημειώνεται πως στις προτάσεις του υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνονται πέντε ονόματα, με το «Gorna Makedonija» να προκρίνεται και να ζητείται το όνομα να είναι ενιαίο και αμετάφραστο.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα Σκόπια επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι να συζητηθεί το ονοματολογικό στη Βιένη στις 30 Μαρτίου, όπου αναμένεται νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και ήδη παίζουν ένα παιχνίδι ευθυνών, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και έξωθεν παρεμβάσεις.

Τελευταία ήταν αυτή της Ρωσίας, που κάλεσε τα Σκόπια (σ.σ.: αναφέροντάς τα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας») να αναλογιστούν τις αρνητικές συνέπειες στην περιφερειακή ασφάλεια και στις διμερείς σχέσεις από την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ.

Σφοδρή κριτική Κυριάκου για εθνικά και οικονομία

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε οικονομία, εθνικά θέματα και καθημερινότητα βρέθηκαν στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού των τομεαρχών της Ν.Δ. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το κόμμα σε εκλογικό συναγερμό (μίλησε για εκλογές κάθαρσης και επανεκκίνησης), ενώ ζήτησε από τους «γαλάζιους» σκιώδεις υπουργούς τις επόμενες εβδομάδες να στείλουν τις προτεραιότητές τους ανά τομέα.

Οπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, «έχουμε αποδείξει διαχρονικά την υπευθυνότητα με την οποία διαχειριζόμαστε τα εθνικά θέματα και αυτό αναγνωρίζεται από την κοινωνία. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής παραφωνίες στον δημόσιο λόγο μας. Πρέπει να είμαστε μετρημένοι, σοβαροί και υπεύθυνοι, καθώς ό,τι λέμε ακούγεται και εκτός Ελλάδος».

Για το Σκοπιανό, είπε ότι «δεν μας έχουν ασκηθεί πιέσεις για τη στάση μας και όπου εξηγούμε την επιχειρηματολογία μας γίνεται απολύτως κατανοητή», με τους περισσότερους στο «γαλάζιο» στρατόπεδο να εκτιμούν ότι στο θέμα της ονομασίας του κρατιδίου βρισκόμαστε πιο κοντά σε αδιέξοδο παρά σε συμφωνία. «Η κυβέρνηση», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, «θυμίζει Βαβέλ. Αδυνατεί να διατυπώσει ενιαία γραμμή. Στα υπόλοιπα ζητήματα της αρμοδιότητάς του ο κ. Καμμένος εμφανίζεται μόνο για να κάνει δηλώσεις και να πετάει λάσπη». Ο πρόεδρος της Ν.Δ., αναμένεται σήμερα να θέσει ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων στη σύνοδο του ΕΛΚ το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Για την υπόθεση Νovartis, όπως είπε, «η κυβέρνηση είναι γυμνή. Τα ευτράπελα που έγιναν στη Βουλή έφεραν σύσσωμη την αντιπολίτευση απέναντί της. Εμείς θέλουμε τα πάντα να έρθουν στο φως. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρύβει τους “προστατευόμενους μάρτυρες” με σκοπό να επιστρέψει ο φάκελος στη Δικαιοσύνη, όπως είχε προσχεδιάσει».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, αλλά μια τυπική έξοδος από το πρόγραμμα, και πως τα περί καθαρής εξόδου είναι άλλο ένα βρόμικο ψέμα των κυβερνώντων για να χρυσώσουν το χάπι των μέτρων που έρχονται».

Φ. Πανταζής

Keywords
Τυχαία Θέματα