Στέλιος Πέτσας: Το πουλέν που έγινε βαρίδι!

Γκρεμίζεται και παρασέρνει το σύστημα Μαξίμου ο Στέλιος Πέτσας με τις διαβόητες «λίστες» και το μοίρασμα των 20.000.000 € σε εκλεκτούς

Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Ξεκίνησε ως πουλέν του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξελίσσεται σε βαρίδι όχι μόνο για τον πρωθυπουργό αλλά και για ολόκληρη τη Ν.Δ. Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, στο πρόσωπο του οποίου αποτυπώνονται πλέον οι πιο αρνητικές παραστάσεις και εικόνες για τη σημερινή κυβέρνηση…

Ύστερα και από την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής

να ορίσει τη μεθεπόμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου ως ημέρα συζήτησης της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Πέτσας αποκτά ήδη τον ρόλο του οιονεί «κατηγορουμένου» για τις ομώνυμες «λίστες», με τις οποίες μοιράστηκαν πάνω από 20.000.000 ευρώ (από το σύνολο των σχεδόν 42.000.000 ευρώ) σε μέσα ενημέρωσης κατά την περίοδο της πανδημίας.

Αυτή είναι και η πρώτη υπόθεση που έρχεται προς διερεύνηση από εξεταστική επιτροπή μετά το 2019 και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάνοντας χρήση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος.

Πολιτικά, όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι γύρω από την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε, επίσης για πρώτη φορά, ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο, οδηγώντας τη Ν.Δ. όχι απλώς στην απομόνωση αλλά και στην υποχρέωση να πιει το πικρό ποτήριον της εξεταστικής, αφού συγκεντρώνονται οι απαραίτητες 120 θετικές ψήφοι.

Αν και η απόφαση για τη διαφημιστική καμπάνια σχετικά με την πανδημία ήταν μια κεντρική κυβερνητική επιλογή, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται προσωπικά σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, διότι εκείνος ήταν που ως κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναλάβει την υλοποίησή της και την κατανομή των κονδυλίων. Εξ ου και καθιερώθηκε ο όρος «λίστες Πέτσα».

Καθώς, μάλιστα, στην πορεία αποκαλύφθηκαν σημεία και τέρατα για τα εντελώς αυθαίρετα -ακόμη και αμφισβητούμενης νομιμότητας- κριτήρια με τα οποία είτε μοιράστηκε ο πακτωλός των εκατομμυρίων μέχρι και σε έντυπα μηδενικής αναγνωσιμότητας ή σε εντελώς ανύπαρκτες ιστοσελίδες είτε αποκλείστηκαν άλλα που είχαν όλες τις προϋποθέσεις, είναι βέβαιο ότι κατά την πορεία της διερεύνησης θα υπάρξει εξειδίκευση και εξατομίκευση των ευθυνών.

Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου περισσότερο και από τον τυχόν εντοπισμό ποινικών αδικημάτων, πέραν των υπολοίπων, ανησυχούν για τον πολιτικό απόηχο της έρευνας και για το λίαν πιθανό ενδεχόμενο να έρθουν στο φως καταλυτικά και συγκεκριμένα στοιχεία που θα επεξηγούν γιατί η κυβέρνηση διαθέτει, στην πραγματικότητα, αυτή την προκλητική -και συχνά αναντίστοιχη με τις πραγματικές καταστάσεις- στήριξη από τα media αλλά και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Μπορεί επίσης εν είδει αντιπερισπασμού η Ν.Δ. να επιμένει η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσο ο συμψηφισμός με το παρελθόν θα αμβλύνει τις εντυπώσεις για την τελευταία διετία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πέτσας έχει κάθε λόγο να ανησυχεί και για την προσωπική του πολιτική τύχη. Ήδη, μολονότι ανήκει έως σήμερα στον στενό περίγυρο του Μεγάρου Μαξίμου, οι συμπάθειες προς το πρόσωπό του είναι εξαιρετικά περιορισμένες στους κόλπους της Ν.Δ. Και σε αυτό έχει «συμβάλει» η αρκούντως αλαζονική και καθεστωτική συμπεριφορά του, όπως του καταλογίζεται από βουλευτές και κομματικά στελέχη.

Όμως, πέραν αυτού ανησυχεί έτι περαιτέρω, καθώς πληροφορείται ότι υπάρχουν φωνές που λένε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι εάν τα πράγματα ζορίζουν πολύ, πέραν της γενικής πολιτικής κάλυψης, ο κ. Πέτσας θα πρέπει από ένα σημείο και μετά να υπερασπιστεί μόνος τον εαυτό του για τους συγκεκριμένους και επιμέρους χειρισμούς που έκανε.

Έτσι, από αδύναμος κρίκος που είναι μέχρι στιγμής κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αποδιοπομπαίο και να χρεωθεί αυτός το (τουλάχιστον πολιτικό και θεσμικό) σκάνδαλο της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος με μη διαφανείς, μεροληπτικούς όρους και υπό συνθήκες νόθευσης της λειτουργίας του Τύπου και των δημοκρατικών θεσμών υπό το πρόσχημα των «έκτακτων αναγκών».

Άλλωστε, εκτός από τη Βουλή για τον κ. Πέτσα (όπως και για τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη) επελήφθη η Οικονομική Εισαγγελία ύστερα από μηνυτήρια αναφορά 48 πολιτών. Η έρευνα για συνέργεια σε απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ για τους δύο υπουργούς η δικογραφία, όπως αποκαλύφθηκε, έχει σταλεί στη Βουλή και το ενδεχόμενο για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο, μέσω αιτήματος 30 βουλευτών, παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα