Στην Αθήνα ο «μύθος» των Μπολσόι

Στην Αθήνα ο «μύθος» των Μπολσόι20.12.2017Πρόσωπα

«Η Ελλάδα για μένα σημαίνει περισσότερα από όσα φαντάζεστε» λέει στη «δημοκρατία» ο δάσκαλος χορογράφος Γιούρι Γκριγκορόβιτς

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Το Μπαλέτο Μπολσόι θα μπορούσε άνετα να φέρει και το δικό του όνομα. Εξάλλου, έπειτα από 50 χρόνια στο τιμόνι του καλλιτεχνικού οργανισμού

και έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το χορευτικό στίγμα του, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς δεν είναι απλά ένα πρόσωπο με μεγάλη θητεία στον ιστορικό θίασο, αλλά ένας δημιουργός που κατάφερε να ανανεώσει το ρωσικό μπαλέτο.

Ο θρυλικός χορογράφος φέτος σβήνει τα 90 κεράκια του και το γιορτάζει, παρουσιάζοντας στα αγαπημένα μέρη του ανά τον πλανήτη (η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτά) το έργο με το οποίο έγραψε ιστορία: Το μπαλέτο «Καρυοθραύστης».

Με αφορμή την αποψινή έναρξη των επετειακών παραστάσεων του μπαλέτου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο «μύθος» των Μπολσόι μιλά στη «δημοκρατία» για τη χώρα μας, τους φίλους του εδώ και για τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του.

«Νιώθω απέραντη αγάπη και θαυμασμό για την Ελλάδα! Και είναι πάρα πολύ ευχάριστο να βλέπω πως ο κόσμος ανταποδίδει αυτή την αγάπη για τα μπαλέτα μου τόσα χρόνια γεμίζοντας τις αίθουσες και επιβραβεύοντάς τα με το πιο ζεστό χειροκρότημα, το οποίο είναι και το πιο μεγάλο δώρο για έναν καλλιτέχνη. Ολο αυτό πολλαπλασιάζει την ευαισθησία μου προς την Ελλάδα. Ο κλασικός χορός είναι γλώσσα έκφρασης της τέχνης μας. Ο ιδανικός χορευτής πρέπει να προσέχει τη σιλουέτα του, δεν πρέπει να έχει τίποτα περιττό. Είναι το απόλυτο συγκροτημένο ανθρώπινο σώμα. Οπως ήταν και τα αρχαία αγάλματα. Εμείς δίνουμε ζωή στο σώμα προσπαθώντας να μην παραβιάσουμε την ισορροπία και την αρμονία του. Πρέπει να είμαστε σε απόλυτη συμφωνία με τους αρχαίους δημιουργούς. Η Ελλάδα για μένα σημαίνει πολύ περισσότερα από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε».

Το έργο που θα δούμε για τις επόμενες 10 ημέρες είναι ο «Καρυοθραύστης», το μπαλέτο που ανέβασε πρώτη φορά ο Γκριγκορόβιτς το 1966, σε μια παράσταση που πέρασε στην αθανασία, αφού ως τότε κανείς δεν είχε καταφέρει να το κάνει με επιτυχημένο τρόπο. «Αν μια παράσταση αντέχει στον χρόνο και την αγαπά ο κόσμος, για μένα είναι μεγάλη επιτυχία και ικανοποίηση. Εγώ χαίρομαι να βλέπω γεμάτες αίθουσες. Χαίρομαι όταν στο τέλος ο κόσμος χειροκροτεί τους χορευτές μου. Επιτυχία είναι να σε αναγνωρίζουν οι επαγγελματίες και να κρατούν στο ρεπερτόριο τα μπαλέτα σου. Για μένα όλα αυτά είναι επιτυχία και δώρο μαζί» εξηγεί ο κ. Γκριγκορόβιτς, ο οποίος πέρασε περισσότερα από 50 χρόνια στο Μπολσόι, προτού δημιουργήσει τη δική του χορευτική ομάδα, το περίφημο Grigorovich Ballet Theatre of Russia. «Είμαι δεμένος με το Μπολσόι με πολύ γερούς δεσμούς. Η πρώτη παράσταση που ανέβασα στο Μπολσόι ήταν το 1959, το μπαλέτο του Σεργκέι Προκόφιεφ “Πέτρινο λουλούδι”. Τώρα είναι η τέταρτη γενιά καλλιτεχνών που δουλεύω στο Μπολσόι (σ.σ.: ως διευθυντής σπουδών και καθηγητής) και διαπιστώνω το ενδιαφέρον που έχουν για να μάθουν τις χορογραφίες μας».

Η σχέση του με την Ελλάδα, μετά τις αμέτρητες επισκέψεις που έχει κάνει σε αυτήν, είναι ιδιαίτερα στενή. Ο ίδιος άλλωστε υπήρξε φίλος της Μελίνας Μερκούρη, με την οποία απολάμβανε μεγάλες και βαθυστόχαστες συζητήσεις. «Ανάμεσα στους φίλους μου είναι η χορογράφος Ολυμπία Γελοδάρη αλλά και ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός» κατέληξε ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς.

• Infο: Οι παραστάσεις του «Καρυοθραύστη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται στις 30 Δεκεμβρίου. Συμμετέχουν σολίστ του Μπαλέτου Μπολσόι.

Ημουν αυστηρός με τους «άτακτους»

Με τη φήμη του αυστηρού χορογράφου να τον συνοδεύει, ο αειθαλής δημιουργός Γιούρι Γκριγκορόβιτς παραδέχεται ότι καθένας από τους ταλαντούχους χορευτές με τους οποίους είχε συνεργαστεί, όπως η σπουδαία Μάγια Πλισέτσκαγια ή ο Ιρέκ Μουχαμέντοφ, ήταν ξεχωριστοί διότι ήταν αυθεντικοί. «Αυταρχικός δεν υπήρξα, αυστηρός όμως με αυτούς που δημιουργούσαν προβλήματα στη συνοχή της ομάδας μπαλέτου που διηύθυνα, ναι, ήμουν. Πιστεύω ότι στον καθηγητή σου πηγαίνεις όταν είσαι σίγουρος ότι θα μάθεις και θα εξελιχθείς, πηγαίνεις με λίγα λόγια αν του έχεις εμπιστοσύνη. Αν θεωρείς ότι τα ξέρεις όλα και δεν τον έχεις ανάγκη, τότε είναι καλύτερο να μην πας σε αυτόν» εξηγεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα