Στο πραγματικό εισόδημα το 30% των e-συναλλαγών

Στο πραγματικό εισόδημα το 30% των e-συναλλαγών07.11.2019Οικονομία

Διορθωτική κίνηση που θα διευκολύνει ανέργους, περιστασιακά απασχολουμένους και γενικώς όσους δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα

Στο πραγματικό και όχι στο τεκμαρτό εισόδημα θα γίνεται ο υπολογισμός του ορίου 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων, που καθιερώνει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου «κλείδωσε» επίσης ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό συναλλαγών.

Οι

διορθωτικές αυτές κινήσεις έρχονται ύστερα από αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αρχικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, τις οποίες, όπως προκύπτει από τις αλλαγές, έλαβε υπόψη το οικονομικό επιτελείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου:

• Ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-πληρωμών) θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή με βάση το εισόδημα που επί της ουσίας «μπαίνει στην τσέπη» των φορολογουμένων και δηλώνεται. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα διευκολύνει κατά κύριο λόγο ανέργους, περιστασιακά απασχολουμένους και γενικώς φορολογουμένους που δηλώνουν πενιχρά πραγματικά εισοδήματα, ενώ την ίδια ώρα διαθέτουν στοιχεία διαβίωσης όπως Ι.Χ. και κατοικία που οδηγούν σε υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα.

• Στο παραπάνω πλαφόν προβλέπεται ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%). Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις κατηγορίες πολιτών που εξετάζει η κυβέρνηση είναι εκείνοι που μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων τους πηγαίνει σε αποπληρωμή δανείων ή εκείνοι που πληρώνουν διατροφές.

Επέκταση

Εξάλλου σχετική υποχρέωση των e-αποδείξεων επεκτείνεται εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και σε όλους τους υπόλοιπους φορολογουμένους, δηλαδή φορολογουμένους που δηλώνουν εισόδημα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ή εισόδημα από ενοίκια.

Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα και δηλωθέντος θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22% επί του ποσού των ηλεκτρονικών δαπανών που λείπουν από τους φορολογουμένους. Σημειώνεται ότι ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλή παραοικονομία να μετρούν στο διπλάσιο της αξίας τους. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Μισθωτός που έχει εισόδημα 10.000 ευρώ από μισθωτή υπηρεσία και άλλα 5.000 ευρώ από ενοίκια ήταν υποχρεωμένος να ξοδέψει μέσω κάρτας ποσό 1.000 ευρώ. Για το 2020 θα πρέπει να ξοδέψει 4.500 ευρώ, δηλαδή 3.500 ευρώ περισσότερα.

Ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ δεν ήταν υποχρεωμένος να ξοδέψει ούτε ευρώ μέσω κάρτας. Από το 2020 θα πρέπει να ξοδέψει μέσω κάρτας 3.600 ευρώ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί αύριο σε δημόσια διαβούλευση. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, βασικοί άξονες του ανωτέρω νομοσχεδίου είναι:

• Η φορολογική ελάφρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω της εισαγωγής χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.

• Η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

• Η εισαγωγή σοβαρών κινήτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.

• Η εισαγωγή μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους, με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.

• Η εισαγωγή φορολογικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα