Στο σύμπαν του Βέρνερ Χέρτσογκ

Στο σύμπαν του Βέρνερ Χέρτσογκ03.04.2019Τέχνες

Πανόραμα ταινιών, συζήτηση και σεμινάριο παραδίδει ο Γερμανός κινηματογραφιστής στη «Στέγη»

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Αυτοί που διαβάζουν έχουν τον κόσμο κι αυτοί που βλέπουν τηλεόραση τον χάνουν». Μία από τις πιο γνωστές ρήσεις του Γερμανού κινηματογραφιστή και σεναριογράφου Βέρνερ Χέρτσογκ, ο οποίος στις 15 Απριλίου θα βρεθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για μια ξεχωριστή εκδήλωση, έχει τις ρίζες της σίγουρα στη δική του αλλόκοτη προσωπική ιστορία.

Και αυτό αφού ο διάσημος δημιουργός μεγάλωσε σε ένα αποκομμένο από τον πολιτισμό χωριό της Βαυαρίας, χωρίς πρόσβαση σε τηλεόραση ή ταινίες.

Εκανε το πρώτο τηλεφώνημά του στα 17 του χρόνια, ενώ είδε την πρώτη του ταινία στα 19 του. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τον αυτοδίδακτο δημιουργό να «χτίσει» με αργό και σταθερό τρόπο μια πλούσια καριέρα ως κινηματογραφιστής, δημιουργώντας ταινίες όπως «Αγκίρε, η μάστιγα του Θεού», «Grizzly Bear» και «Διαφθορά στη Νέα Ορλεάνη».

Ο πολυπράγμων και αποσυνάγωγος σκηνοθέτης είναι καλεσμένος της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, σε ένα αφιέρωμα που φιλοδοξεί να καλύψει όλο το εύρος του ασυμβίβαστου και πολυσχιδούς σύμπαντός του. Ετσι, στις 11 Απριλίου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συνολικά επτά ταινίες από όλο το φάσμα των πέντε δεκαετιών φιλμογραφίας του (στη Μικρή Σκηνή), ενώ στις 13 Απριλίου τα φιλμ θα προβληθούν και στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Ο Holdengräber

Στις 15 Απριλίου, πάλι, ο ανορθόδοξος δημιουργός, που δεν δίστασε να φάει ακόμη και το παπούτσι του, όταν έχασε ένα στοίχημα -μια πράξη την οποία μάλιστα κινηματογράφησε-, θα συζητήσει με έναν «επιμελητή της δημόσιας περιέργειας» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, τον Paul Holdengräber. Ο θρυλικός Γερμανός σκηνοθέτης θα μοιραστεί ιστορίες, σκέψεις και απόψεις στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με έναν από τους διασημότερους Αμερικανούς διανοουμένους ακριβώς τρία χρόνια μετά τη συζήτησή τους για την αρχαία ελληνική γραμματεία που είχε γίνει στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, στις 16 Απριλίου οι κινηματογραφιστές ή οι σπουδαστές κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα masterclass που θα γίνει στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη του ιδρύματος, η οποία βρίσκεται επί της λεωφόρου Αμαλίας.

Τι ιστορίες θέλετε να αφηγηθείτε μέσα από τις ταινίες σας; Για ποιον λόγο ασχολείστε με τον κινηματογράφο; Ποια είναι η σχέση σας με τον ανορθόδοξο κόσμο του Χέρτσογκ; Ποιος κινηματογραφικός χαρακτήρας του θα θέλατε να είστε;

Αν μπορούσατε να του κάνετε μια ερώτηση, ποια θα ήταν; Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Ωνάση καλούν τους επίδοξους κινηματογραφιστές να γράψουν την απάντησή τους σε 200 λέξεις. Οσοι καταφέρουν να τους πείσουν θα συμπεριληφθούν μεταξύ εκείνων που θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν.

Τα φιλμ του στην Ελλάδα

Ο Βέρνερ Χέρτσογκ διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και την αρχαιότητα, αφού ο παππούς του, ο Ρούντολφ, μελετητής και αρχαιολόγος, ήταν εκείνος που κατά τη διάρκεια ανασκαφών που έκανε στην Κω, στις αρχές του 20ού αιώνα, ανακάλυψε μια σειρά από αρχαία αντικείμενα. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως δύο από τις πρώτες ταινίες μικρού μήκους του Χέρτσογκ, το «Last Words»(1968) και το «Signs of Life» (1968), γυρίστηκαν στην Ελλάδα και θα προβληθούν στις 11 Απριλίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Αξίζει να τονισθεί πως την επιμέλεια του αφιερώματος έχουν κάνει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου και η Πάσκουα Βοργιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα