Στο τραπέζι το σχέδιο αποδόμησης των τουρκικών αξιώσεων

Στο τραπέζι το σχέδιο αποδόμησης των τουρκικών αξιώσεων24.12.2019Άρθρα

Το υπ. συμβούλιο εξέτασε τις επόμενες κινήσεις του, ενώ ο Δένδιας ενημέρωσε για τις επαφές του σε Βεγγάζη, Κάιρο, Λευκωσία

Το μείζον εθνικό θέμα που ανέκυψε με την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης απασχόλησε χθες το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στη Βεγγάζη με τον στρατάρχη

Χαλίφα Χαφτάρ και τους ομολόγους του στην Αίγυπτο και την Κύπρο και, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μία συζήτηση προκειμένου να συντονιστούν οι κινήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την αποδόμηση των παράνομων τουρκικών αξιώσεων, αλλά και την αντιμετώπιση της προκλητικότητας που κλιμακώνεται από πλευράς Αγκυρας, δεδομένης και της διπλωματικής απομόνωσής της. 

Το θέμα αυτό θεωρείται βέβαιο πως θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα, κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

«Πολύ θετικό»

Ένα έργο που ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε χθες, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, «πολύ θετικό». Οπως είπε, «δείχνει τα αντανακλαστικά των χωρών της περιοχής και, παράλληλα, αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής αλλά και στον εφοδιασμό της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Λιβύη, υποστήριξε πως αφορούσε επαφή με μια πλευρά που στηρίζει και στήριξε τις ελληνικές θέσεις: αυτή του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που αντιμάχεται τον Σάρατζ, ο οποίος υπέγραψε το παράνομο και άκυρο μνημόνιο με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξή του νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών σε τηλεοπτικό σταθμό σημείωσε πως ο Χαφτάρ θεωρεί ότι οι συμφωνίες Λιβύης - Τουρκίας είναι άκυρες και παράνομες, ενώ σε ερώτηση αν έδωσε εγγυήσεις ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε ακύρωση της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Εμείς δεν λέμε ότι η συμφωνία πρέπει να ακυρωθεί, λέμε ότι δεν υπάρχει έγκυρη συμφωνία. Είναι νομικά ανύπαρκτη».

Η συνάντηση μάλιστα του Νίκου Δένδια με τον Χαλίφα Χαφτάρ δεν άρεσε καθόλου στην κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία, μέσω του υπουργού των Εξωτερικών της Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα, έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών, οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξή του, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν εκχωρεί κυριαρχικά της δικαιώματα και ξεκαθάρισε ότι η μόνη ανοιχτή διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία αφορά την υφαλοκρηπίδα.

Ερωτηθείς τι θα πράξει η Ελλάδα αν ο Ερντογάν στείλει ερευνητικό σκάφος για γεωτρήσεις ανοιχτά του Καστελόριζου, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Άγκυρα «θα συνετιστεί και θα πράξει βάσει λογικής».

Έστειλε, ταυτόχρονα, σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να παραχωρήσει σπιθαμή, τονίζοντας ότι η χώρα έχει πολλούς συμμάχους στο πλευρό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα