Στόχος τα κρυφά εισοδήματα!

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 €. Εκτεταμένες διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπιστεί αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας

Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επιχειρώντας να εντοπίσει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και παράλληλα να στείλει το μήνυμα ότι κανένας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ωστόσο φαίνεται πως τα ετήσια έξοδά τους είναι πολύ

υψηλότερα.

Αλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να παρουσιάσει αύριο, στο υπουργικό συμβούλιο, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιέχει και τις δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η ανάγκη παρέμβασης στο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων (και όχι στους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι δεν αλλάζουν) προκύπτει από τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων (για τα εισοδήματα του 2022), τα οποία επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των τελευταίων φορολογικών δηλώσεων των 733.396 αυτοαπασχολουμένων, σχεδόν μισό εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2022 εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ μόνο 31.652 ή 4,3% του συνόλου δηλώνουν πάνω από 40.000 ευρώ. Επομένως, περίπου επτά στους 10 αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι 780 ευρώ τον μήνα (επί 14 καταβολές) ή 10.920 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, όπως επισημαίνουν από το ΥΠΕΘΟ, ο εργοδότης δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα από εκείνο των υπαλλήλων που απασχολεί!

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς το έμμεσο αφορολόγητο, επομένως από το πρώτο ευρώ, και συνεχίζουν να επιβαρύνονται με το μνημονιακό κατάλοιπο του τέλους επιτηδεύματος με 650-1.000 ευρώ. Τα δεδομένα για τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών, τα οποία προκύπτουν από τα φορολογικά στοιχεία που αναρτούν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι στην πλατφόρμα myData, θα διασταυρωθούν με πληροφορίες τόσο από πηγές άμεσα διαθέσιμες στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ όσο και από άλλες πηγές, από τις οποίες μπορεί να προκύψει έμμεσα το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων πολλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Σε κάθε περίπτωση, στόχος των διασταυρώσεων θα είναι να διαπιστωθεί εάν έχουν αποκρυβεί φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και εισοδήματα.

Διασταυρώσεις «τρέχει» η ΑΑΔΕ και για 40.000 αγοραπωλησίες ακινήτων, που έγιναν μετά τον Μάρτιο του 2021 με «ρευστό», γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, όπου υπάρχει οσμή «μαύρου χρήματος», και για 2.500 παλιές υποθέσεις μεταβίβασης, στις οποίες τσεκάρεται η απαλλαγή από τον φόρο. Οσοι εντοπιστούν με αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων και δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει θα λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ για καταβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχουν ανακοινωθεί 10 δράσεις, μεταξύ των οποίων η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ώστε κάθε συναλλαγή να καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα δεδομένα να διαβιβάζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ, αλλά και η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στόχος,stochos