Στουρνάρας όπως Σόιμπλε! Επιμένει ότι έπρεπε να κοπούν οι συντάξεις

Στουρνάρας όπως Σόιμπλε! Επιμένει ότι έπρεπε να κοπούν οι συντάξεις21.12.2018Παρασκήνιο

Ταυτισμένος με τη γραμμή Σόιμπλε ο διοικητής της ΤτΕ! Βάζει τις ιδιωτικές εταιρίες στο κάδρο του Ασφαλιστικού

Οταν έχεις μηνιαίο μισθό και παροχές όσα λαμβάνει ένας συνταξιούχος έναν ολόκληρο χρόνο, τότε δεν μπορείς να καταλάβεις τη σημασία που έχει η μη περικοπή των συντάξεων. Γι' αυτό και ο διοικητής της ΤτΕ

Γιάννης Σουρνάρας παραμένει ταυτισμένος με τη γραμμή Σόιμπλε χαρακτηρίζοντας λάθος τη διάσωση των συντάξεων, ακόμη και στο χαμηλό επίπεδο όπου έχουν πλέον φτάσει από τις απανωτές περικοπές των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Ο κ. Στουρνάρας μπορεί να μην πρότεινε στην Ενδιάμεση Εκθεσή του -την παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση- στους συνταξιούχους... αν δεν έχουν λεφτά για να φάνε γιαούρτι να φάνε παντεσπάνι, αλλά ισχυρίστηκε σε ομιλία του σε εκδήλωση ότι ναι μεν «η αναστολή των περικοπών δεν απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, ωστόσο, η αναστολή του μέτρου οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες γήρανσης μέχρι το 2040»! Ο διοικητής της ΤτΕ δεν δίστασε να κρίνει και τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν δικαιώσει τους συνταξιούχους χαρακτηρίζοντας τις παλαιότερες μειώσεις αντισυνταγματικές, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει δημοσιονομικές παρενέργειες! Και προσέθεσε: «Επιπλέον η εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές συνδυαστικά αποτελούν τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους». Λες και το χρέος θα περιοριζόταν εάν η κυβέρνηση έκοβε για άλλη μια φορά τις συντάξεις.

Ο κ. Στουρνάρας επίσης στήριξε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό τασσόμενος υπέρ ενός συστήματος τριών πυλώνων, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος της ΤτΕ ήταν αρνητικός και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, μια και πρέπει κατά τη γνώμη του να συνδεθεί με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Τέλος, υποστήριξε ότι «η διατηρήσιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων θα είναι η ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση». Επίσης πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά το εγχώριο περιβάλλον, η υπερβολική φορολόγηση και τυχόν ανάκληση ή καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα