Στρατιωτικό μπλοκ από Ρωσία και Κίνα

Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν θα έχει χαρακτηριστικά ψυχροπολεμικού τύπου, αλλά το ΝΑΤΟ απέκτησε αντίπαλον δέος

Η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα γίνεται ολοένα πιο στενή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή σκακιέρα. Οι δύο χώρες στήνουν ένα ιδιότυπο στρατιωτικό μπλοκ, με στόχο την εγγύηση της ασφάλειάς τους, χωρίς όμως αυτό να έχει χαρακτηριστικά

ψυχροπολεμικού τύπου ή να στρέφεται εναντίον κάποιας χώρας. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε στη Μόσχα με την παρουσία κινεζικής αντιπροσωπίας και τη συμμετοχή του ανώτατου στρατηγού και αντιπροέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής Ζανγκ Γιουσία.

Ο Ρώσος ηγέτης, αφού εξήρε τον στρατιωτικό εξοπλισμό των δύο χωρών, φρόντισε να κατηγορήσει ανοιχτά ακόμα μια φορά το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι συνεχίζει τη στρατηγική των εντάσεων στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πάντως και η συνάντηση κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στις 15 Νοεμβρίου, στο περιθώριο της Συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού που θα διεξαχθεί στο Σαν Φρανσίσκο από τις 11 έως τις 17 του μήνα. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας παραμένουν τεταμένες, στο φόντο των γεωπολιτικών εξελίξεων, των οικονομικών κρίσεων, αλλά και των δύο πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Για να αντιληφθεί κάποιος τη σημασία της συνάντησης των δύο ηγετών αρκεί να αναλογιστεί ότι η συνάντησή τους θα λάβει χώρα όταν η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς θα έχει συμπληρώσει περισσότερο από έναν μήνα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα οδεύει προς τον δεύτερο χρόνο της.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ ξεκαθάρισε «η πολιτική μας και ο τρόπος με τον οποίο πορευόμαστε με την Κίνα δεν έχουν αλλάξει», ενώ και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι φρόντισε να μας προϊδεάσει για μια συνάντηση που δεν θα είναι ομαλή. Στόχος πάντως των δύο χωρών είναι να διατηρήσουν μεν το κλίμα ανταγωνισμού στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να διατηρούν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας στη σκιά των γεωπολιτικών προκλήσεων.

Αυτή άλλωστε ήταν και η πρόθεση του Τζο Μπάιντεν στις δηλώσεις που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του G7 τον περασμένο Μάιο, όταν είχε εκφράσει τη γνώμη «δεν επιδιώκουμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα, επιδιώκουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο και να διαφοροποιήσουμε τη σχέση μας». Το εγχείρημα πάντως για τον Αμερικανό πρόεδρο φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολο, με δεδομένες τις αυξανόμενες προκλήσεις στην κινεζική οικονομία, τη σύσφιγξη των δεσμών με τη Ρωσία, αλλά και τη γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια που φαίνεται πως δοκιμάζει για τα καλά τα όρια της αμερικανικής ισχύος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στρατιωτικό, Ρωσία, Κίνα,stratiotiko, rosia, kina