Συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση στο Ουκρανικό!

Συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση στο Ουκρανικό!11.12.2019Ειδήσεις

Σε τέσσερις μήνες το νέο ραντεβού Μόσχας - Κιέβου για την αποκλιμάκωση

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τα τηλεοπτικά πλάνα που έκαναν τον γύρο του κόσμου αποτυπώνοντας την προσέλευση των ηγετών της Ρωσίας και της Ουκρανίας προχθές στο Παρίσι, για την τετραμερή -με οικοδεσπότη τον Εμανουέλ Μακρόν και παρούσα την Ανγκελα Μέρκελ- η οποία στόχευε στην επανέναρξη της ειρηνευτικής

διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία, δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η ατμόσφαιρα όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν εμφανώς ψυχρή, καθώς οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα ούτε καν μια τυπική χειραψία παρουσία των δημοσιογράφων.

Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά σχεδόν εννέα ώρες αργότερα, όπου, όπως αποτυπώθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, προέκυψαν -έστω και συγκρατημένα- αποτελέσματα αλλά και δεσμεύσεις. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αν και η διμερής ανάμεσα σε Πούτιν - Ζελένσκι μετά τις αρχικές συνομιλίες διάρκειας δύο ωρών με τον Μακρόν και τη Μέρκελ (και προτού επαναληφθούν οι εργασίες σε τετραμερές επίπεδο) κράτησε μόλις 15 λεπτά, Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν σε σειρά μέτρων κι έδωσαν νέο ραντεβού σε τέσσερις μήνες.

Η συμφωνία

Συγκεκριμένα συμφώνησαν στην εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός, στη μαζική ανταλλαγή κρατουμένων ως τα τέλη Δεκεμβρίου και στη νέα απόσυρση των μαχητών από τρεις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ως το τέλος Μαρτίου 2020.

«Κατά τη γνώμη μου, το λέω ειλικρινά, το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν πολύ λίγο: Θα ήθελα να έχουμε επιλύσει μεγαλύτερο αριθμό προβλημάτων» δήλωσε πάντως ο Ζελένσκι στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης, την ώρα που ο Πούτιν εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, χαιρετίζοντας «ένα σημαντικό βήμα» προς την αποκλιμάκωση.

«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον είναι σημαντικό αποτέλεσμα» σχολίαζε ο Μακρόν από την πλευρά του, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «ανοιχτή πληγή στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου» τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία εξαιτίας του οποίου από το 2014 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί σχεδόν 1.500.000 πολίτες.

«Εχουμε ακόμη να κάνουμε πολλή δουλειά, όμως έχω την εντύπωση ότι υπάρχει καλή θέληση για να επιλύσουμε τα δύσκολα θέματα» εκτίμησε και η καγκελάριος Μέρκελ αναφερόμενη σε έναν από τους πιο δυσεπίλυτους γρίφους της διεθνούς διπλωματίας σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα