Συμφωνία Πρεσπών: Κύρωση (στη Βουλή) να 'ναι κι όπως να 'ναι

Συμφωνία Πρεσπών: Κύρωση (στη Βουλή) να 'ναι κι όπως να 'ναι16.12.2018Παρασκήνιο

Στην κυβέρνηση, αν και περιμένουν να περάσει με 151+1 ψήφους, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της απλής πλειοψηφίας

Από τον
Σπύρο Κάραλη

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να φανεί τελικά αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η δεύτερη κατά σειρά, έπειτα από εκείνη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που θα πέσει εξαιτίας του Σκοπιανού και ενώ μόνο ένα πράγμα πρέπει να θεωρείται βέβαιο: Η συγκυβέρνηση

του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. τελειώνει. Ετσι, αμέσως μετά τις γιορτές, εν μέσω σεναρίων περί πρόωρων εκλογών, το τοπίο αρχίζει να καθαρίζει, καθώς το αργότερο μέχρι το Μάρτιο η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να έρθει στη Βουλή, αν, φυσικά, περάσει από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αλλάζοντας σε πρώτη φάση άρδην τους τωρινούς πολιτικούς σχεδιασμούς.

Το ενδεχόμενο επίσπευσης των εθνικών εκλογών με σενάρια για κάλπες Φεβρουάριο ή Μάρτιο συζητείται μεν ευρέως και εντός της κυβέρνησης, ωστόσο ο βασικός σχεδιασμός δεν φαίνεται να αλλάζει θεαματικά, όσο κι αν κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι οι τελικές αποφάσεις είναι συνάρτηση της ψηφοφορίας στη Βουλή σε συνδυασμό με την εικόνα και την κοινοβουλευτική ισχύ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας διόλου επιδιώκει να πάει σε εκλογική σύγκρουση αυτή την ώρα για πολλούς λόγους και σίγουρα όχι πάνω στον απόηχο μιας συμφωνίας που εν τέλει επιδρά αρκετά αρνητικά στο εθνικό συλλογικό ασυνείδητο και στην πλειονότητα της εκλογικής βάσης, την ώρα μάλιστα κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αδυνατεί να συσπειρώσει μεγάλα τμήματα των αριστερών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων, τα οποία εν τέλει θα καθορίσουν την έκβαση της μάχης. Στην κυβέρνηση άλλωστε εμφανίζονται βέβαιοι ότι η συμφωνία θα περάσει με 151+ παρά τις παλινωδίες του Σταύρου Θεοδωράκη. Καλού κακού πάντως, εμμέσως πλην σαφώς αφήνεται από κυβερνητικούς κύκλους ανοιχτό το ενδεχόμενο -αν οι περιστάσεις το επιβάλουν- να εγκριθεί η επίμαχη συμφωνία και με σχετική πλειοψηφία. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται απευκταία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, καθώς θα συνιστούσε σοβαρή πολιτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο πληροφορίες φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να σταθμίζει κέρδη και ζημίες και να έχει πάρει τις αποφάσεις του προχωρώντας μέχρι τέλους στο κλείσιμο της εκκρεμότητας με τα Σκόπια.

Βεβαίως, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει ως την ύστατη στιγμή την ευρεία πλειοψηφία ώστε να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη χάραξη της πολιτικής ατζέντας, με δεδομένο ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει κυριολεκτικά αλώβητος από τη θύελλα του Σκοπιανού έχοντας παράλληλα χωρίσει μάλλον βελούδινα με τους ΑΝ.ΕΛ. Και αυτό διότι η στήριξη 151 βουλευτών, ίσως και περισσότερων, με θετική ψήφο βουλευτών από Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛ. και ανεξάρτητους (λ.χ. Θεοδωράκης, Δανέλλης, Λυκούδης, Μαυρωτάς, Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Θεοχάρης) θα σημαίνει νέα κυβερνητική πλειοψηφία και ψήφο εμπιστοσύνης που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και μέχρι την εξάντληση της συνταγματικής θητείας τον Οκτώβριο του 2019. Αντιθέτως, η ψήφιση της συμφωνίας με λιγότερες από 150 ψήφους θα ενισχύσει τις πιέσεις από την αντιπολίτευση.

Οπως και να έχει όμως, είτε με πάνω από 151 είτε με λιγότερες, αμέσως μετά την ψήφιση των συμφωνίας ο κ. Τσίπρας αναγκαστικά θα πάει σε ανασχηματισμό, καθώς ο Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Πρακτικά, επίσης, θα πρέπει να καλυφθεί κάποια στιγμή και η θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δύσκολα θα αναλάβει επικεφαλής του ΥΠΕΞ, πιθανόν να μεταπηδήσει σε άλλο υπουργείο ή να θέσει υποψηφιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο, όπως άλλωστε ακούγεται έντονα.

Ενδέχεται ακόμη να γίνουν αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποχωρεί, αν βεβαίως το επιθυμεί και ο ίδιος, και να πηγαίνει σε άλλο υπουργείο, ίσως και στο ΥΠΕΞ, καθώς υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες, αλλάζοντας όλες τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες

Ο (βρόμικος) ρόλος της Βουλγαρίας στο Μακεδονικό

Η έκρηξη του Βούλγαρου αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ (φωτό) ότι η Βουλγαρία θα μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αν γίνει δεκτή από την ΠΓΔΜ η Συμφωνία των Πρεσπών, λόγω της γνωστής άρνησης της Σόφιας να δεχθεί τη λεγόμενη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα (τα οποία η Σόφια απορρίπτει από την ίδρυση του κράτους των Σκοπίων, που πρώτη έσπευσε να αναγνωρίσει, προκειμένου να πλήξει την Ελλάδα), αποκαλύπτει τον ρόλο που συνεχίζει να παίζει στη Μακεδονία η «σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και «εταίρος» στην Ε.Ε. γειτονική χώρα.

Πίσω από τις αρχικές, δήθεν θετικές και ενθαρρυντικές δηλώσεις της βουλγαρικής ηγεσίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκονταν κρυμμένα ο βουλγαρικός εθνικισμός και η βουλγαρική εμμονή επικυριαρχίας στη μακεδονική γη. Η τάση αυτή εκδηλώθηκε σε πολλές ιστορικές φάσεις με φρικαλεότητες των Βουλγάρων σε βάρος των ελληνικών πληθυσμών και πιο πρόσφατη την αποκρουστική συμπεριφορά του βουλγαρικού στρατού, σε βάρος των Ελλήνων της Μακεδονίας και της Θράκης, κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής της Μακεδονίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την περίοδο αυτή καταγράφεται η πιο βάρβαρη συμπεριφορά εναντίον αμάχων από τις τρεις κατοχικές δυνάμεις (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία). Πιστεύοντας ότι θα βρεθούν τελικά στην πλευρά των νικητών του Μεγάλου Πολέμου, οι Βούλγαροι ξεκίνησαν εθνοκάθαρση των ελληνικών πληθυσμών στα εδάφη της Μακεδονίας με μεθόδους και πρακτικές των κομιτατζήδων των αρχών του 20ού αιώνα. Μόνο στην περιοχή βουλγαρικής δικαιοδοσίας (ανατολική Μακεδονία και Θράκη) οι εκτελέσεις αμάχων ήταν περισσότερες από τις αντίστοιχες των ναζί στην υπόλοιπη Ελλάδα, γράφει ο Π. Ούτσης.
«Δεν θα επιτρέψουμε μακεδονική γλώσσα να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ» δήλωσε το περασμένο Σάββατο ο Καρακατσάνοφ, καλώντας τα Σκόπια να σταματήσουν την παραχάραξη της Ιστορίας!

Ασκώντας κριτική στους ομοεθνείς του, ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια τάση από τη βουλγαρική πλευρά να κάνουμε συμβιβασμούς, που κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτοι», ενώ για την κυβέρνηση Ζάεφ σημείωσε πως «εκφράζει την πρόθεση να αμφισβητηθούν σοβαρά θέματα και να γίνουν δεκτά αυτά που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική αλήθεια».

Διπλωματικοί κύκλοι εξέφρασαν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» την εκτίμηση ότι «η Βουλγαρία θα ήταν ευχαριστημένη, στην παρούσα φάση, εάν το όνομα των Σκοπίων παρέμενε το σημερινό συνταγματικό (σ.σ.: σκέτο Μακεδονία), με τη γλώσσα να αναγνωρίζεται στους διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) ως… “βουλγαρική”, όπως και η εθνότητα»! Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «αν το ελληνικό, πολιτικό προσωπικό είχε αντιληφθεί ότι το λεγόμενο “μακεδονικό” ζήτημα δεν είναι στην ουσία του ελληνοσκοπιανό διμερές πρόβλημα, αλλά ελληνοβουλγαρική διαφορά, θα ήταν φειδωλό και πιο προσεκτικό στη διατύπωση αφορισμών κατά των υποχρεωτικών (από την Ιστορία) υποχωρήσεων της Ελλάδας στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Νίκ. Σταυρουλάκης

Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του Ζάεφ

Με την υποβολή των τελικών κειμένων των τροπολογιών αλλαγής του Συντάγματος στη Βουλή, καθώς και μιας έκθεσης με τα συμπεράσματα της διαβούλευσης που προηγήθηκε, τα Σκόπια μπήκαν στην τρίτη και τελική φάση της ολοκλήρωσης των συνταγματικών αλλαγών και εν συνεχεία της κύρωσης της συμφωνίας. Αυτό αναμένεται να συμβεί εντός του Φεβρουαρίου. Αν περατωθεί η διαδικασία, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο για τον Ζόραν Ζάεφ, αφού θα πρέπει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των βουλευτών της Βουλής, τότε το «μπαλάκι» θα έρθει στο ελληνικό τερέν και πλέον τα δύσκολα θα είναι για τον Αλέξη Τσίπρα.

Με τα τελικά κείμενα των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη ο Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε να τροποποιήσει το άρθρο 49, παράγραφος 3 του Συντάγματος, που έκανε λόγο για «μακεδονικό λαό στο εξωτερικό», ικανοποιώντας σε έναν βαθμό τις ενστάσεις της ελληνικής πλευράς, όπως και άλλων χωρών. Πλέον, προκρίνεται η χρήση του γενικότερου όρου «Διασπορά». Οι προκλήσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού περί ύπαρξης «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας» δεν έχουν ωστόσο απαντηθεί. Η ψηφοφορία στη Βουλή για την τελική έγκριση των τροπολογιών αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου 2019.

Μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου και σε αυτή θα μπορούν να προταθούν τροπολογίες επί των τροπολογιών που κατέθεσε η κυβέρνηση. Με την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης, η οποία θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις φάσεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής, ο προγραμματισμός είναι ότι το νωρίτερο στις 9 Ιανουαρίου του 2019 θα συγκληθεί συνεδρίαση της Ολομέλειας, που πρέπει να ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία επί των τροπολογιών του Συντάγματος.

Για την έγκριση των τροπολογιών απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να διατηρήσει τη στήριξη οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης, που διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του κόμματος VMRO-DPMNE για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, στις 19 Οκτωβρίου, ψήφισαν υπέρ της έναρξης των διαδικασιών για την τροποποίηση του Συντάγματος, με τις φήμες για χρηματισμό τους να οργιάζουν. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ο ικανοποιητικός αριθμός βουλευτών που απαιτείται για την έγκριση της τροποποίησης του Συντάγματος και ότι η χώρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων θα πρέπει ωστόσο να υπάρξει και στην κύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή των Σκοπίων.

Μετρούν και ξαναμετρούν τα κουκιά στο Μέγαρο Μαξίμου

Η νέα κοινοβουλευτική αριθμητική που διαμορφώνεται για το Σκοπιανό, μετά τα… νερά του Ποταμιού, προκαλεί πονοκέφαλο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετρά και ξαναμετρά τα «κουκιά», δηλαδή τους βουλευτές, για να δει αν «περνά» ή όχι η συμφωνία. Αρχικά, στο Μαξίμου θεωρούν σχεδόν σίγουρους και τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, διαφωνίες και ενστάσεις εντοπίζονται και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, και συγκεκριμένα στους Μακεδόνες βουλευτές, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη.

Η μόνη ρητή διαφοροποίηση μέχρι τώρα είναι του βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος έχει διαφωνήσει δημόσια με τους χειρισμούς στο Σκοπιανό. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι σωρεία Βορειοελλαδιτών βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας συντάσσονται με τη διαφωνία του συναδέλφου τους, αλλά φοβούνται, προς το παρόν, να το πουν ανοιχτά. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν αστάθμητο παράγοντα της κοινοβουλευτικής κάλπης για το Σκοπιανό, καθώς κανείς δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθούν. Το ένα σενάριο είναι να καταψηφίσουν και το δεύτερο -ίσως και πιθανότερο- να… λάμψουν διά της απουσίας τους. Επομένως, ακόμη και ο μαγικός αριθμός «145» δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένος.

Οσο για τους ΑΝ.ΕΛ., σκοπεύουν να καταψηφίσουν, με εξαίρεση τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, που έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, αλλά και την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, της οποίας η στάση θεωρείται αμφίσημη. Μέχρι στιγμής, η ίδια κρατά κλειστά τα χαρτιά της και αποφεύγει να αναφέρεται στο θέμα αυτό. Οσο για το Ποτάμι, προς το παρόν όλα είναι ανοιχτά, μια και τα παιχνίδια συνδιαλλαγής με τη Ν.Δ. βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση ελπίζει πως το Ποτάμι θα υπερψηφίσει και ότι από τη δεξαμενή του κόμματος θα αντληθούν οι απαραίτητες ψήφοι για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Στις θετικές ψήφους συνυπολογίζονται από το Μαξίμου οι Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς. Οσο για τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Γιώργο Αμυρά, θεωρείται δεδομένο ότι θα ρίξουν «μαύρο». Δυνάμει θετικές ψήφοι θεωρούνται εκείνες του ανεξάρτητου Χάρη Θεοχάρη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜ.ΑΡ.

Ερωτηματικό αποτελεί η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε εμμέσως με αγωγές όσους την εμφανίζουν να έχει κάνει συναλλαγή για το Σκοπιανό με την κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει υπουργός, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε το πώς θα ψηφίσει. Με βάση όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση εκτιμά ότι, αν δεν υπάρξουν διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι θετικές ψήφοι που θα λάβει η συμφωνία θα είναι 145 συν 1 ή 2 από τους ΑΝ.ΕΛ., συν 4 από το Ποτάμι, ενώ με ερωτηματικό έχουν αφήσει τους Θεοχάρη και Θεοχαρόπουλο. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο του Μαξίμου, που θεωρεί βέβαιη τη συμφωνία του Ποταμιού, το Σκοπιανό θα υπερψηφιστεί με 151 ψήφους, ίσως και με παραπάνω. Σε περίπτωση βέβαια καταψήφισης από το Ποτάμι, οι θετικές ψήφοι θα πέσουν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 150 βουλευτών.

Keywords
βουλη, αλέξης τσίπρας, συριζα, ΠΓΔΜ, ισχύ, τσιπρας, σκοπια, σημαίνει, νέα, καμμενος, βομβα mall, νατο, ελλαδα, ψηφοφορία, vmro-dpmne, σωρεία, ελενα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ανεξαρτητοι ελληνες, σταυροι, θεμα εκθεσης 2012, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εθνικισμος, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, βουλγαρια, γνωμη, ηττα, θεμα, ιταλια, παιχνιδια, πλαισιο, φημες, ωρα, αρθρο, αρδην, γινει, γλωσσα, δεδομενο, δευτερο, δηλωσεις, δειχνει, ελενα, ευκολο, εκβαση, εκρηξη, εκτιμηση, εβδομαδα, εμμονη, εξελιξη, επρεπε, ερωτηματικο, ιδια, ιδρυση, θεοδωρακης, θυελλα, εικονα, κυβερνηση, λογο, μακεδονια, μαξιμου, ναζι, νατο, οκτω, ονομα, ουσια, περιβαλλον, ρολο, σαββατο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σοφια, σωρεία, ταυτοτητα, ταση, τριτη, ισχύ, φυσικα, ψηφοφορία, εθνικο, χωρα, υπουργειο, κειμενα, κωνσταντινου, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, σπυρος, θεματα, βεβαιως, vmro, vmro-dpmne
Τυχαία Θέματα